Sari la conținut
Home » Pisici versus căței. N-o să vă vină să credeți cât de inteligente sunt mustăcioasele cu nouă vieți

Pisici versus căței. N-o să vă vină să credeți cât de inteligente sunt mustăcioasele cu nouă vieți

sursă foto: wonder.ro

A fost o dezbatere intensă dacă pisicile au o memorie definitivă pe termen scurt sau dacă își amintesc o persoană chiar și după o perioadă relativ lungă de timp.

Deși nu există un răspuns științific exact la această întrebare, este general acceptat faptul că pisicile își pot aminti o persoană pe care o cunosc de ani de zile. 

Ce este memoria pe termen scurt și pe termen lung a unei pisici?

Memoria pe termen scurt a unei pisici se mai numește și memoria asociativă, în timp ce memoria pe termen lung este cunoscută și sub numele de memorie reală. Iată care sunt diferențele dintre ele:

Memoria pe termen scurt sau memoria asociativă 

Memoria pe termen scurt sau asociativă este atunci când pisica face legătura între o anumită activitate și ceea ce miroase, vede sau aude și dacă a avut o amintire pozitivă sau negativă despre aceasta. 

De exemplu, o pisică poate asocia sunetul ceasului deșteptător cu ora la care vă treziți. Cu toate acestea, dacă nu setați alarma și vă treziți la orice oră, pisica nu va avea nicio idee, deoarece nu a auzit niciun sunet de alarmă.

Memoria asociativă a unei pisici se activează atunci când ceva o declanșează, dar dacă nu există nici un factor cu care să asocieze acțiunea, atunci intervine memoria lor reală sau pe termen lung, iar pisica tinde să devină inconștientă sau să uite ce se va întâmpla în continuare. 

Potrivit unui studiu din 2006, care a fost publicat în Animal Cognition, pisicile posedă doar o memorie limitată pe termen scurt a obiectelor ascunse și își amintesc locația obiectului doar pentru o perioadă de până la un minut. Cu toate acestea, în studii ulterioare, s-a aflat că unele pisici au o memorie pe termen scurt care durează mai mult de 24 de ore și pot avea chiar amintiri de durată mai lungă. De asemenea, un studiu a observat că memoria pe termen scurt a unei pisici este echivalentă cu cea a unui copil de 2 sau 3 ani.

Memoria unei pisici este de 200 de ori mai bună decât cea a unui câine

Memoria asociativă este motivul pentru care nu ar trebui să vă pedepsiți pisica pentru că zgârie mobila sau tapetul. Ea nu va avea nicio idee de ce ești supărat și țipi la ea, dar va asocia acțiunea ta cu disciplina și pedeapsa și își va aminti. Odată ce animalul de companie asociază ceva negativ (pedeapsa ta) cu o activitate, va fi greu să îi schimbi comportamentul, deoarece va fi asociat cu ceva neplăcut. 

Este suficient să spunem că memoria unei pisici este de aproximativ 200 de ori mai bună decât cea a unui câine, dar prima este selectivă și își amintește doar ceea ce crede că este benefic pentru ea. Pisica își va aminti de persoanele cu care a dezvoltat o legătură puternică, cum ar fi copiii dumneavoastră.

Dacă mustăcioasele sunt abuzate și maltratate, ele își vor aminti și este puțin probabil să aibă din nou încredere în oameni. Memoria pe termen scurt este importantă pentru orice fel de rezolvare a problemelor pentru pisici, iar acest tip de memorie ajută pisicile să își amintească unde să găsească prada, ceea ce le permite să se întoarcă din nou în acel anumit loc.

Memoria pe termen lung sau memoria reală 

Memoria pe termen lung a pisicilor se referă la întâmplările petrecute când erau mai mari și pe care și le amintesc până în prezent. Se știe că reținerea informațiilor de către pisici durează 10 ani. Amintirile lor pe termen lung sunt stocate în creier și pot fi recuperate dacă pisica dorește acest lucru, potrivit PetMD. Este interesant faptul că pisicile tind să țină ranchiună și să deplângă moartea pisicilor de companie sau a oamenilor preferați datorită memoriei lor pe termen lung. 

Pentru că pisicile posedă o memorie pe termen lung excelentă, ele își pot aminti atât oamenii care le hrănesc și le îngrijesc, cât și pe cei care le irită. Datorită acestei memorii, animalul tău de companie sare entuziasmat pe tine după ce te-ai întors acasă dintr-o vacanță în străinătate.

În schimb, o pisică se poate teme de anumite persoane sau zgomote, deoarece se poate raporta la o amintire negativă care s-a întâmplat cu mult timp în urmă. Potrivit lui Laurie Santos, director la Canine Cognition Center de la Yale din Connecticut, amintirile pe termen lung sunt denumite amintiri episodice sau amintirea unor anumite episoade din urmă cu mult timp. 

De obicei, ceea ce declanșează formarea amintirilor pe termen lung sunt evenimentele importante, în special cele care sunt legate de hrană și supraviețuire, în timp ce evenimentele cu impact emoțional sunt probabil stocate în memoria pe termen lung a pisicilor. Toate aceste amintiri au puterea de a influența comportamentul pisicii dumneavoastră pe tot parcursul vieții, potrivit Dr. Jeff Werber, medic veterinar din Los Angeles.

Își amintesc pisicile de oameni atunci când aceștia nu mai sunt și le este dor de ei?

Deși poate fi adevărat că pisicile își amintesc oamenii ani de zile, nu există încă nicio modalitate de a spune dacă într-adevăr pisica ta ți-a simțit lipsa în perioada în care ai fost plecat în vacanță. O cercetare a Universității din Lincoln a observat că pisicile nu simt atașament față de stăpânii lor, în comparație cu cei mai buni prieteni ai omului, câinii, ceea ce înseamnă că pisicilor nu le este deloc dor de ei. 

Aceasta poate părea o veste proastă, dar, din nou, oamenii de știință de la IFL Science susțin că felinelor de apartamnet le este dor de stăpânii lor, dar reacționează diferit în comparație cu patrupezii. Dacă în mod normal, câinii dau din coadă, sar de colo-colo și își copleșesc stăpânii cu afecțiune, pisicile se vor comporta într-o manieră pasiv-agresivă și pot chiar să fugă de tine, informează animalpath.org.

Își amintesc pisicile dacă au fost abuzate sau maltratate?

Dacă aveți o pisicuță adoptată care prezintă unele probleme de comportament, s-ar putea să nu fie din încăpățânare, ci este posibil ca animalul de companie să se confrunte cu urmările abuzurilor și relelor tratamente. 

S-ar putea să vă întrebați de ce pisisca reacționează negativ la anumite mirosuri și alte stimulente, cum ar fi atacarea femeilor care poartă un anumit parfum sau a bărbaților care poartă pălării. Este posibil ca pisica să le asocieze cu o anumită amintire negativă care s-a întâmplat în trecut. Pentru a rezolva acest aspect, vă puteți consulta cu medicul veterinar sau cu un specialist în comportamentul pisicilor.