Din cuprinsul articolului
De ce pisica bine hrănită, care mănâncă trei mese pătrate pe zi, ar decide să mănânce și plastic? Este puțin probabil că are un gust bun. Poate că pisicile care mănâncă plastic sunt preocupate de schimbările climatice. La urma urmei, să mănânci plastic este mai bine decât să-l trimiți la groapa de gunoi, nu?
Deși este puțin probabil ca pisica ta să facă o încercare slabă de reciclare, unele feline mănâncă plastic, fie că este vorba de învelișul de pe cabluri, pungi de plastic acest comportament îi poate lăsa pe stăpâni nedumeriți.
Ar putea părea o ciudățenie prostească sau un obicei enervant, dar pisicile care mănâncă plastic manifestă un impuls comportamental periculos numit pica, iar consecințele asociate acestuia pot pune în pericol viața. Plasticul ingerat poate rămâne blocat în intestin, necesitând o intervenție chirurgicală de urgență.
Pisicuțele pot suferi arsuri sau se pot electrocuta dacă mestecă firele. Din fericire, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă rupe felina iubită de acest comportament nociv.
Comportamentele au trei factori de influență majori: ADN-ul pisicii tale, starea sa de sănătate și experiențele sale de viață. Anumite rase de pisici, cum ar fi birmanezul și siamezul, sunt mai predispuse la pica. Dacă aveți o pisică de rasă pură sau este o încrucișare de Burmeză sau Siameză, ar trebui luate măsuri preventive pentru a vă asigura că nu dezvoltă pica.
În continuare, haideți să vorbim despre sănătatea animalului de companie. Pisicia deține o mulțime de secrete. În primul rând face parte din categoria creaturilor grijulii care nu vă spun întotdeauna exact ce simt. Durerea și disconfortul nu sunt ușor de evaluat până când problema nu este severă.
Iar pisicile care manifestă pica se pot confrunta cu o serie de probleme gastrointestinale, inclusiv boli inflamatorii intestinale, blocaj intestinal, nutriție scăzută și paraziți intestinali. Cu alte cuvinte, este posibil ca pisica dumneavoastră să mănânce plastic din cauza unei probleme de sănătate mai mari.
În cele din urmă, experiențele de viață ale animalului de companie îi pot modela comportamentul. Dacă pisica este frustrată sau stresată, este posibil să mănânce lucruri pe care nu ar trebui să le consume. Dacă nu este tratată, pica poate deveni un comportament compulsiv care adesea va necesita un tratament pe viață.
Dacă pisoiul dumneavoastră este un siamez, birmanez sau o încrucișare a acestor rase, luați măsuri preventive din timp; în caz contrar, pisica dumneavoastră ar putea începe acest comportament înainte de a împlini un an. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a alunga pica este să o țineți ocupată.
Majoritatea pisicilor trăiesc o viață destul de plictisitoare, stau tot timpul acasă, mânâncă și se joacă cu mingi sclipitoare. Dar pisica este un animal de companie extrem de inteligent și curios, iar plictiseala poate duce la probleme. Prietenul dumneavoastră cu patru picioare încearcă să găsească lucruri în mediul înconjurător pentru a se ține ocupat.
Diversificați viața pisicii cu trei tipuri diferite de jucării pe zi. Urmăriți cu ce se joacă și apoi achiziționați acele tipuri de jucării în stiluri sau culori diferite. Găsindu-i preferințele, vă veți asigura că nu se plictisește. Dacă există obiecte pe care nu doriți ca pisoiul sau pisica nouă să le mestece, ridicați-le și puneți-le deoparte pentru a-i limita accesul.
Dacă pisicuța ta prezintă deja pica, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să o duci la medicul veterinar. Discutați despre dieta și mișcările intestinale ale pisicii dumneavoastră și asigurați-vă că aduceți în discuție orice alte semne care ar fi considerate ieșite din comun. Vărsăturile sau tusea.
Medicul veterinar va face un test fecal și un examen fizic. De asemenea, vă poate recomanda analize de laborator pentru a obține un diagnostic mai clar. Dacă medicul spune că pisica ta este altfel sănătoasă, încearcă sfaturile de mai jos pentru a reduce pica.
Îmbogățiți mediul înconjurător al pisicii
Nu uitați: Îmbogățirea înseamnă mai mult decât jucării. Aceasta include spațiu vertical (spații de odihnă), spații de ascundere, dresaj, stimularea simțurilor. O altă modalitate de a vă ține pisica ocupată este să o învățați câteva trucuri noi. Să vină la dumneavoastră atunci când o chemați,
Ridicați pungile de cumpărături, închideți ușile de la camerele cu cordoane acoperite cu plastic. Puneți deoparte orice obiecte rătăcite care ar putea să vă tenteze pisica. S-ar putea chiar să fie nevoie să vă închideți pisica într-o cameră atunci când nu o puteți supraveghea.
De asemenea, veți dori să fiți creativi și să oferiți obiecte sigure care se vor simți la fel ca plasticul în gura lui. Acest lucru poate însemna să vă uitați la jucării de mestecat care sunt destinate câinilor. Încercați cărnuri deshidratate sau liofilizate sau produse de mestecat sigure pentru câini. Dacă acest lucru nu este posibil, dați-i ceva despre care știți că este sigur pentru el să mestece.
De asemenea, puteți folosi jucării cu mâncare pentru a-i satisface nevoia de a-și folosi gura. Lumea jucăriilor care varsă mâncare este infinită. Amintiți-vă doar să le introduceți încet aceste jucării pisicii dvs. și să faceți jucăria ușoară la început și să folosiți dulciurile sale preferate.
Dacă toate celelalte eșuează, aplicați spray-uri cu gust amar pe obiectele care sunt frecvent mestecate sau care riscă să fie mestecate. Acest lucru vă poate descuraja pisica, dar nu o va împiedica să mestece următorul obiect netratat pe care îl găsește. Este nerealist să încercați să pulverizați tot ce dețineți, așa că această tactică este cel mai bine folosită împreună cu cel puțin o alta, potrivit dailypaws.com.
Top 3 zodii cele mai mari iubitoare de câini. Știați că Marte este planeta câinilor?…
Atunci când aleg un câine, viitorii proprietari iau în considerare și dimensiunea câinelui, care corespunde…
Care este cel mai veninos păianjen din lume? Dacă Hollywood-ul ar fi o sursă fiabilă…
Aveți un câine? Prietenul tău preferat, confidentul tău? Acea creatură care te face întotdeauna fericit…
Succes remarcabil în medicina veterinară din România: doi medici veterinari români au obținut certificarea internațională…
Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov a demarat în ianuarie 2022 o serie de…