Sari la conținut
Home » Paraziți intestinali: simptome și tratament

Paraziți intestinali: simptome și tratament

sursă foto: e-vet.ro

În calitate de părinte de câine, prețuiești compania și bucuria nemărginită pe care puiul tău de blană o aduce în viața ta. Cu toate acestea, bunăstarea prietenului blănos este responsabilitatea dumneavoastră, iar această responsabilitate merge dincolo de a-i oferi hrană, dragoste și exerciții fizice.

Într-adevăr, se extinde la protejarea sănătății animalului de companie în fața amenințărilor ascunse care se află în interiorul organismului.  Verificarea periodică a câinelui pentru paraziți intestinali este unul dintre aspectele mai puțin atrăgătoare ale parentingului canin, dar unul foarte necesar.

Paraziții interni comuni la câini

Cei patru viermi care ar putea să vă infecteze câinele sunt teniile, viermii biciuitori, viermii rotunzi și viermii cu cârlige. Există și alte protozoare care vă pot afecta câinele, iar acestea includ toxoplasma, giardia și coccidia.
Dacă bănuiți că câinele dumneavoastră suferă de un parazit intern, primul pas va fi identificarea parazitului cu ajutorul medicului veterinar.

Pentru a găsi cel mai eficient tratament pentru câinele dumneavoastră, medicul veterinar va trebui să știe exact cu ce are de-a face. Din cauza modului în care unii paraziți își eliberează ouăle, acest lucru poate fi dificil de identificat. Cu toate acestea, un diagnostic definitiv vă va pune pe dumneavoastră și pe câinele dumneavoastră pe drumul către o soluție adecvată.

Un parazit deosebit de îngrijorător este unul pe care îl puteți detecta acasă. Tenia poate fi văzută în scaunele câinelui dumneavoastră, arătând ca niște bucățele de orez. De asemenea, este posibil să vedeți urme de tenii în jurul zonei anale a câinelui dumneavoastră. Dacă observați acest simptom la câinele dumneavoastră, îndepărtați aceste segmente și puneți-le într-un recipient sigilat pentru a fi inspectate de medicul veterinar.

Importanța examinărilor veterinare regulate

Pe parcursul primului an de viață al câinelui dumneavoastră, medicul veterinar vă va solicita, probabil, o serie de probe fecale pentru testare. Acest proces este important pentru a vă menține animalul de companie sănătos. Este adesea cel mai rapid și mai eficient mijloc de identificare a paraziților intestinali.

Medicul veterinar va examina aceste probe la microscop pentru a verifica dacă există ouă de diverși paraziți. După ce câinele dumneavoastră împlinește un an, o probă anuală de fecale ar trebui să fie suficientă, cu excepția cazului în care suspectați o problemă.

Simptome și tratament care poate indica  prezența unui parazit intern

Dacă bănuiți că animalul dumneavoastră de companie ar putea avea un parazit intern, îngrijirea promptă este cheia unui tratament eficient. Dacă observați simptome la câinele dumneavoastră, cum ar fi diaree, tuse, pierdere în greutate, un apetit redus sau o blană uscată și nesănătoasă, trebuie să vă adresați medicului veterinar pentru o examinare.

În cazul în care câinele dumneavoastră ajunge să aibă un parazit intern, tratamentul va începe numai după identificarea parazitului. Tratamentele diferă în funcție de tipul de parazit. Uneori vor fi implicați mai mulți paraziți, ceea ce înseamnă că ar putea fi necesar mai mult de un tratament. Unele tipuri de paraziți vor necesita și un tratament al mediului înconjurător al câinelui dumneavoastră.

Medicul veterinar va efectua controale periodice

Majoritatea tratamentelor pentru paraziții interni durează doar câteva zile. Medicul veterinar vă va verifica periodic câinele pe parcursul perioadei de tratament și timp de câteva săptămâni după aceea, pentru a se asigura că paraziții sunt complet eliminați. Este posibil să vi se ceară să aduceți o altă mostră de fecale în termen de trei-patru săptămâni de la finalizarea tratamentului.

Paraziții se transmit adesea prin materii fecale. Pentru a preveni reapariția paraziților interni, încercați să vă țineți câinele departe de zonele în care alte animale de companie și-au făcut nevoile. Acest lucru poate fi greu de făcut dacă vă duceți câinele în parcuri, dar încercați să îl țineți departe de zonele intens circulate.

De asemenea, puteți discuta cu medicul veterinar despre medicamentele preventive pe care i le puteți administra câinelui dumneavoastră pentru anumite tipuri de paraziți, potrivit dogtime.com.