Sari la conținut
Home » Pisica mea are menstruație? Când apare la pisici?

Pisica mea are menstruație? Când apare la pisici?

Pisica mea are menstruație?

Pisica mea are menstruație? La fel ca femelele oricărei specii de mamifere de pe Pământ, pisicile au un ciclu menstrual, dar acesta se desfășoară cu unele diferențe. Ciclul menstrual este o perioadă influențată de hormonii sexuali care pregătește organismul femel pentru apariția și susținerea unei sarcini.

Pisicile sunt femele poliestrice, ceea ce înseamnă că au mai multe cicluri sexuale pe parcursul unui an, numărul acestora variind în funcție de mediul în care trăiesc.

Pisica mea are menstruație?

Pisicile care trăiesc predominant în aer liber se confruntă cu diverse schimbări climatice și pot avea 2-3 cicluri pe an, în timp ce pisicile care trăiesc exclusiv în casă. Într-un mediu cu temperatură constantă și iluminat artificial mai mult de 8-10 ore pe zi, pot avea chiar 4-5 cicluri sexuale pe an.

Fazele ciclului sexual la pisică includ:

 1. Proestrul: Această fază durează 1-2 zile și este perioada premergătoare intrării în călduri. În această perioadă, femela devine mai afectuoasă, dar nu acceptă monta de la masculi.
 2. Estrul: Această fază durează în jur de 4-10 zile, cu o medie de o săptămână, și este perioada în care pisica devine receptivă la masculi și poate realiza împerecherea cu aceștia. În această perioadă, ea miaună insistent și este foarte agitată. În general, o pisică va realiza monta cu mai mulți masculi pe parcursul perioadei de călduri.
 3. Diestrul: Această fază durează între 8 și 10 zile și este perioada în care are loc ovulația, stimulată de actul sexual. Dacă se produce fertilizarea ovulului, atunci apare gestația, care durează în general 60-64 de zile. În cazul în care gestația nu apare, ciclul de călduri poate să se repete, mai ales în funcție de momentul în care acesta începe în timpul anului.
 4. Ancestrul: Această fază durează 3-4 luni și reprezintă perioada de inactivitate sexuală, în care pisica nu este receptivă la monta și se comportă normal. Această perioadă ia sfârșit în primăvară, sub influența schimbărilor climatice și a luminii.

Miaună intens și des dacă intră în călduri

Semnele că pisica este în călduri sunt, în general, ușor de recunoscut:

 • Miaună intens și des, inclusiv noaptea.
 • Se freacă de persoane și alte pisici pentru a-și lăsa mirosul.
 • Adoptă poziții de montă, precum cea în care trenul anterior este coborât. Iar cel posterior este ridicat, cu coada deviată pentru a favoriza actul sexual.
 • Pofta de mâncare poate fi diminuată sau absentă.
 • Marchează cu urină pentru a atrage masculii.
 • Este agitată și poate încerca să evadeze, manifestându-și agitația prin cățărări pe perdele, mobilă, uși și geamuri.
 • Vulva devine roșie din cauza aportului crescut de sânge la nivelul organelor genitale.
 • Își linge insistent organele genitale.

Aceste semne sunt caracteristice perioadei de călduri la pisici și pot varia în intensitate de la o pisică la alta, conform veterinarladomiciliu.ro.