Sari la conținut
Home » Din ciclul animale pe cale de dispariție. Episodul 1: Leoparzi de zăpadă, pe atât de eleganți pe atât de rari

Din ciclul animale pe cale de dispariție. Episodul 1: Leoparzi de zăpadă, pe atât de eleganți pe atât de rari

sursă foto: San Diego Zoo

Leopardul zăpezilor, elegant și bine camuflat, este una dintre cele mai evazive feline din lume. Răspândit în 12 țări din Asia Centrală, se simte ca acasă în peisajele muntoase înalte și accidentate. Dar deteriorarea și pierderea habitatului, braconajul și schimbările climatice îi amenință acum supraviețuirea.

sursă foto: Saint Louis Zoo
Leopardul de zăpadă; sursă foto: Saint Louis Zoo

Leopardul de zăpadă are o haină frumoasă, pătată, suficient de groasă pentru a se izola de frig. Picioarele lor largi, acoperite de blană, își distribuie greutatea pe zăpada moale, ca niște cizme de zăpadă naturale.

Unde trăiesc leoparzii zăpezilor

Felinele zăpezii sunt creaturi solitare și prădători iscusiți, capabili să ucidă prăzi de până la trei ori mai mare decât propria greutate chiar și în cele mai dificile medii . S-a constatat că braconajul și uciderea din răzbunare (ca urmare a uciderii de către un leopard de zăpadă a animalelor) sunt uneori legate, iar atitudinea și sprijinul comunităților locale care trăiesc în aceste zone montane îndepărtate sunt esențiale pentru succesul conservării leopardului de zăpadă.

Leoparzii zăpezilor sunt răspândiți în 12 țări din Asia Centrală, din sudul Rusiei până la platoul tibetan, inclusiv Mongolia, China, Afganistan, Pakistan, India și Nepal. De obicei, se simt acasă în peisajele montane înalte și accidentate, la peste 3.000 de metri înălțime – iar schimbările climatice ar putea să le reducă habitatul disponibil.

sursă foto: San Diego Zoo
Leopardul zăpezilor sursă foto: San Diego Zoo

Leoparzii de zăpadă sunt prădători de top în mediul lor, iar printre prada lor se numără oile și caprele de munte. Fără leopardul zăpezilor, echilibrul ecologic ar fi perturbat. De exemplu, populațiile de ierbivore ar crește, ceea ce ar duce la modificări ale vegetației, afectând și alte animale sălbatice care trăiesc în aceste zone.

De ce este important leopardul de zăpadă

Același peisaj oferă, de asemenea, hrană și alte resurse importante pentru numeroșii oameni care trăiesc acolo inclusiv medicamente și lemn pentru adăpost, căldură și combustibil. Așadar, prin protejarea leopardului zăpezilor, aducem beneficii întregului mediu natural din aceste zone și oamenilor care se bazează pe el.

Leoparzii de zăpadă sunt grațioși, dar duri, deoarece trăiesc în medii atât de dificile și de îndepărtate, în munții din Himalaya și din Asia Centrală. Se știu foarte puține lucruri despre ei, dar știm că sunt amenințați de deteriorarea habitatului, braconaj și conflicte cu oamenii, iar schimbările climatice adaugă o presiune suplimentară.

sursă foto: Garbo
Leopardul de zăpadă în timpul unei furtuni; sursă foto: Garbo

Sunt fascinat de leoparzii de zăpadă și de locurile uimitoare în care se găsesc – am avut marele privilegiu de a vizita una dintre aceste zone din Nepal, de a vedea un leopard de zăpadă și de a mă întâlni cu colegii noștri dedicați și cu comunitățile inspirate care lucrează pentru a monitoriza și proteja leopardul de zăpadă.”a precizat Becci May, Senior Programme Advisor (Asia Programmes), potrivit wwf.org.uk.