Sari la conținut
Home » Studiu. Schimbările climatice, în strânsă legătură cu durata de viață a animalelor

Studiu. Schimbările climatice, în strânsă legătură cu durata de viață a animalelor

Durata de viață a animalelor este influențată de schimbările climatice, întrucât niciun animal nu este imun la efectele schimbărilor climatice, dar unele sunt mult mai sensibile decât altele.

Sunt, de exemplu, animale care pot trăi într-un habitat care trece prin perturbări grave sau sunt altele care nu au această capacitate de adaptare, de a ține pasul cu schimbările prin care trece mediul înconjurător, chiar dacă el este relativ stabil.

Dar, în timp ce oamenii se străduiesc să țină în frâu schimbările climatice, avem, de asemenea, datoria de a ajuta alte animale să supraviețuiască crizei pe care am creat-o.

Acest lucru presupune să ne străduim să salvăm speciile individuale greu încercate și, de asemenea, să luăm în considerare ce tipuri de animale sunt mai mult și mai puțin vulnerabile la efectele schimbărilor climatice.

Datele a 157 de specii de animale au fost cercetate de către specialiști

În acest sens, o echipă de cercetători europeni a examinat datele a 157 de specii de mamifere terestre, căutând legături între anomaliile meteorologice anuale, ratele de creștere a populației și istoricul vieții la nivel de specie.

Descoperirile lor, publicate în eLife, indică un model potențial important în relația dintre istoria vieții unei specii și răspunsul acesteia la anomaliile meteorologice anuale.

„Putem observa un model clar: Animalele care trăiesc mult timp și au puțini urmași sunt mai puțin vulnerabile atunci când apar fenomene meteorologice extreme decât animalele care trăiesc puțin timp și au mulți urmași”, spune biologul evoluționist Owen Jones de la University of Southern Denmark.

Printre exemplele din primul grup se numără elefanții, tigrii, lamelele și unii lilieci cu viață lungă, în timp ce al doilea grup include multe marsupiale mici și rozătoare.

Cercetătorii scriu că aceste noi descoperiri se potrivesc cu alte studii, observând că speciile cu creștere mai lentă, cu o durată de viață mai lungă și cu mai puțini descendenți tind să fie mai rezistente la fluctuațiile mediului; astfel de creaturi au evoluat pentru a rezista la diferitele condiții pe care este probabil să le întâlnească pe parcursul vieții lor mai lungi.

Speciile care au speranță de viață mai mare sunt mai adaptate schimbărilor climatice

Durata de viață a animalelor este influențată de schimbările climatice, dar și de anumite particularități ale acestuia, cum ar fi faptul că viețuitoarele cu o durată de viață mai lungă se descurcă mai bine în timpul unor dezastre precum seceta prelungită, de exemplu, în comparație cu speciile cu o durată de viață mai scurtă.

Acestea își pot concentra energia pe o progenitură mai mică sau, uneori, pot doar să aștepte perioadele de criză, notează cercetătorii, spre deosebire de animalele a căror viață mai scurtă oferă mai puțină flexibilitate în fața adversității.

Într-adevăr, aceste specii se confruntă adesea cu perioade de creștere și descreștere, populațiile crescând sau prăbușindu-se uneori în funcție de condiții.