Sari la conținut
Home » Peștele care poate trăi 100 de ani. O descoperire neașteptată

Peștele care poate trăi 100 de ani. O descoperire neașteptată

S-a crezut despre el  că a dispărut pe vremea dinozaurilor. Fals. Apoi s-a descoperit că poate trăi 100 de ani. Mai mult, celacantul are una dintre cele mai lungi perioade de gestație de pe Pământ.

Oamenii de știință au crezut că toți celacantrii au dispărut acum peste 65 de milioane de ani. Până când celacantul din vestul Oceanului Indian a fost găsit din întâmplare trăind în largul coastelor Africii de Sud. Era în 1938 .

Trăiește 100 de ani

Coelacantofii au apărut pentru prima dată în urmă cu peste 400 de milioane de ani. Dar înregistrarea lor fosilă s-a oprit cam în același timp cu dispariția dinozaurilor. Reapariția lor neașteptată înseamnă că sunt ceea ce se numește o specie Lazăr.

Acești pești osoși străvechi își petrec zilele ascunzându-se în peșteri și ieșind noaptea pentru a se hrăni. Pot crește până la 2 metri și jumătate și cântăresc până la 90 de kilograme.

Acești pești mari și primitivi pot trăi, de asemenea, incredibil de mult timp. Adică 100 de ani!

Studiile sugerează că…

Un pește, sursă foto: discoverwildlife.com
Un pește care stă pe fundul apei

Studiile inițiale au sugerat că celacanții au o durată de viață de maximum 20 de ani. Dar această constatare era în contradicție cu alte aspecte ale vieții lor, inclusiv metabolismul lent și absorbția scăzută de oxygen. Trăsături asociate în mod normal cu longevitatea.

În 2021, cercetătorii au folosit o tehnică avansată de îmbătrânire pentru a număra structurile calcificate de pe solzii de celacant. Ca și cum ar număra inelele de creștere ale unui copac. Așa au descoperit că aceștia ar putea trăi până la 100 de ani.

Studiul a constatat, de asemenea, că aceștia ajung lent la maturitatea sexuală. Masculii se pot reproduce de la vârsta de 40 de ani, iar femelele de la 58 de ani. De asemenea, au cea mai lungă perioadă de gestație dintre toate vertebratele cunoscute, cu sarcini care durează cinci ani, potrivit livescience.

Și asta nu este tot. Celacantul poate, de asemenea, să vâneze în timp ce stă în cap, datorită scheletului lor special, cu cea mai mare parte a masei osoase în cap.