Sari la conținut
Home » De ce mănâncă leopardul în copac?

De ce mănâncă leopardul în copac?

leopardul amur; sursă foto: wwf.org.uk

De ce mănâncă leopardul în copac? Leopardul este una dintre cele mai enigmatice creaturi ale lumii animale, iar comportamentul său poate părea într-adevăr ciudat la prima vedere.

Cu toate acestea, aceste feline au dezvoltat o serie de tactici ingenioase pentru a-și asigura supraviețuirea, de la modul în care vânează până la locurile în care își depozitează prada în copaci.

De ce mănâncă leopardul în copac?

Leoparzii se numără printre cele mai puternice feline din lume și sunt capabili să depună eforturi extraordinare pentru a-și păzi prada. Strategia preferată a acestora este să urce prada în copaci, unde o pot consuma în siguranță, feriți de potențialii prădători.

Chiar dacă poate părea incredibil, un leopard a fost observat urcând într-un copac cadavrul unui pui de girafă care cântărea 300 de kilograme, adică de 5 ori mai mult decât greutatea felinei.

Cu toate acestea, în general, prada are de obicei o greutate de 0,5-1,5 ori mai mare decât cea a leopardului. Dacă prada este prea mare sau prea mică, leopardul va alege să o consume la nivelul solului.

Motivul pentru care leoparzii preferă să mănânce la înălțime este simplu. Evită amenințarea altor prădători și riscul ca hrana să le fie furată. Hienele și leilor le place să fure hrana leoparzilor. În competiția internă dintre exemplarele aceleiași specii, masculii leoparzi pot lua hrana de la femele.

Dacă un leopard simte că există hiene sau alte prădători în apropiere, va urca în primul copac

Dacă un leopard simte că există hiene sau alte prădători în apropiere, va urca în copac. Va trage prada după el, o mișcare posibilă datorită mușchilor săi puternici. Dacă nu există alți prădători în zonă, leopardul va căuta un copac cu o ramură suficient de solidă pentru a susține greutatea sa și a hranei sale.

Regretabil, hienele au dezvoltat și ele o strategie ingenioasă pentru a fura hrana leoparzilor. Ele urmăresc leopardul în timpul vânătorii și se apropie numai după ce prada, fie ea o gazelă, fie un pui de girafă sau alt mamifer de dimensiuni medii, a fost ucisă.

Chiar și atunci când leopardul și-a urcat hrana în copac, riscul de furt nu dispare complet. Hienele nu pot să se urce în copaci, dar leii pot face acest lucru. Mai mult, hienele pot aștepta la baza copacului în cazul în care prada cade accidental, conform digi-animalworld.tv.