Sari la conținut
Home » Mascul sau femelă. Ce câine este potrivit pentru tine?

Mascul sau femelă. Ce câine este potrivit pentru tine?

Ce înseamnă pozițiile de somn ale câinelui tău?

Mascul sau femelă? Te gândești să adopți un câine? Una dintre primele decizii pe care va trebui să le iei este dacă să alegi un câine mascul sau o femelă. Contează? Dificil de spus. Până la urmă, nicio trăsătură nu este exclusivă pentru un singur sex sau chiar o singură rasă. Iar antrenamentul joacă și el un rol important în formarea personalității câinelui tău. Câinele tău se va obișnui cu preferințele tale, obiceiurile, emoțiile și rutinele, iar asta îi conferă statutul de companion minunat.

Dar probabil ai auzit oameni spunând că masculii sunt mai sociabili, iar femelele sunt mai loiale. Să aruncăm o privire asupra unor comportamente „naturale” așa-zis specifice fiecărui sex…

Mascul sau femelă: Mituri despre personalitatea masculilor

Câinii masculi sunt în general considerați mai activi, mai territoriali și mai afectuoși. Dar sunt și mai predispuși să fugă în căutarea femelelor și să devină agresivi. Dacă ești o persoană care iubește activitățile în aer liber și ai timp să investești în antrenament și mult spațiu pentru exerciții, atunci un mascul s-ar potrivi perfect pentru tine. Iată câteva dintre cele mai răspândite mituri despre personalitatea canină masculină.

Masculii sunt mai greu de disciplinat

Se crede că masculii sunt mai încăpățânați și mai greu de antrenat. Această teorie ar putea proveni din faptul că strămoșii în haită se luptau pentru supremație. Dar a fost complet infirmată. Mai mulți câini de show sunt masculi.

Mascul sau femelă: Masculi sunt dominatori

După ore de observare a comportamentului lupilor, cercetătorii au arătat că lupii trăiesc în familii. Ei nu se luptă pentru supremație. Lupii tineri se ceartă, dar nu pentru „poziție”. Între timp, părinții lor (lideri ai haitei) protejează haita și lasă copiii să mănânce primii în vremuri de penurie.

Aceste noi descoperiri au inversat ideea de „dominanță” în cazul câinilor. Dacă câinele tău masculin tinde să muște, latre, să sară sau să monteze, există un alt motiv. Ar putea fi jucăuș, anxios sau speriat.

Masculii sunt mai activi

Mascul sau femelă: Un cățeluș cu bagaj
Mascul sau femelă: Un cățeluș cu bagaj gata de plecare

Acesta este un alt punct de vedere popular, dar nu este o realitate universală. Când te gândești la nivelurile de activitate, probabil este mai util să studiezi rasa decât sexul. De exemplu, un Border Collie de oricare sex va fi întotdeauna mult mai activ decât un Bulldog Englez mascul. Deoarece nivelul de activitate este un aspect atât de important în alegerea companionului canin, ar trebui să te gândești cu atenție la rasa pe care o alegi.

Mascul sau femelă: Masculi sunt mai afectuoși

Se zvonește că masculii sunt mai afectuoși decât femelele. Dar acest lucru nu este susținut de cercetările științifice. De fapt, studiile au arătat că femelele sunt mai sociabile cu străinii. Câinii de ambele sexe pot fi (și sunt adesea) incredibil de afectuoși.

Masculi sunt mai territoriali

Deoarece sunt programați să găsească o parteneră, masculii sunt mai predispuși să își protejeze propriul „teritoriu”. Acest lucru se manifestă adesea prin urinare excesivă! Dar ei ar putea fi, de asemenea, mai predispuși să își apere casa sau curtea. Cauze de îngrijorare? Probabil că nu. Acestă trăsătură de personalitate poate fi moderată cu un program bun de antrenament.

Mascul sau femelă: Mituri despre personalitatea femelelor

Femelele sunt mai calme

În general, o femelă poate avea nevoie de mai puțin exercițiu decât un mascul energic. Tind să fie mai mici și mai puțin dornice să rătăcească sau să își marcheze teritoriul. Totodată tind să rămână mai aproape de proprietarii lor în timpul plimbărilor. Loialitatea și protecția sunt mai importante decât explorarea sau găsirea unui partener! Unii stăpâni susțin că femelele se  maturizează mai repede, devenind mai calme și mai liniștite în jurul vârstei de 1 an.

Mascul sau femelă: Femelele sunt mai loiale

Cercetările au arătat că femelele arată mai multă atenție față de oameni decât câinii masculi. Este ceva obișnuit pentru femele să meargă cu prudență înaintea stăpânilor lor și să îi „păzească” împotriva trecătorilor.

Femelele sunt mai ușor de antrenat

Dorința lor puternică de a fi pe placul stăpânilor, poate face ca femelele să fie subiecți mai buni pentru antrenament. Cu toate acestea, ambele sexe sunt de obicei dornice să facă plăcere stăpânilor lor. Dacă cauți un câine obedient, rasa este mai importantă decât sexul.

Mascul sau femelă: Femelele sunt prietenoase cu copiii

Femelele nasc și hrănesc puii. Nașterea declanșează producția de hormoni, precum oxitocina și progesteron, care stimulează alăptarea și atenția. Datorită acestui instinct matern, se crede că femelele se înțeleg mai bine cu copiii umani – repetând acțiunile stăpânilor lor și arătând afecțiune blândă față de copii.

Femelele sunt mai puțin afectuoase cu adulții

Această „informație” este un exemplu de gândire stereotipă a oamenilor. Proprietarii de femele raportează de obicei că animalele lor sunt extrem de afectuoase și iubitoare. Afectiunea lor nu se manifestă însă întotdeauna prin anxietate de separare sau dovezi excesive de iubire. Poate că femelele sunt pur și simplu mai dornice să se relaxeze singure, aproape dar nu prea aproape de stăpânii lor, conform fotp.com.