Sari la conținut
Home » Cât de mult exercițiu are nevoie un câine zilnic? Recomandările medicului veterinar în funcție de rasă și vârsta patrupedului

Cât de mult exercițiu are nevoie un câine zilnic? Recomandările medicului veterinar în funcție de rasă și vârsta patrupedului

Proprietarii de câini doresc adesea să afle care este numărul optim de plimbări zilnice pentru a se asigura că le oferă suficiente activități pentru a-și ajuta prietenii blănoși să facă exerciții fizice adecvate.

Cu toții dorim să avem grijă de cei mai buni prieteni ai noștri. Asta înseamnă să-i hrănim cu hrană de înaltă calitate, să petrecem timp cu ei și să le oferim multă mișcare. 

În timp ce puteți măsura calitatea și cantitatea de hrană pe care le-o dați și puteți crește și timpul pe care îl petreceți cu animalele de companie, uneori poate fi greu de știut dacă face suficientă mișcare. 

De cât exercițiu are nevoie un câine pe zi?

La fel ca în cazul oamenilor, nu există un răspuns unic la întrebarea cât de mult exercițiu are nevoie un câine. Există mulți factori care influențează cantitatea ideală de exerciții zilnice pentru un câine, cum ar fi vârsta, rasa și starea de sănătate.

Dacă sunteți în căutarea unor îndrumări de bază cu privire la cât de mult exercițiu are nevoie  companionul, aflați că majoritatea câinilor au nevoie între 30 de minute și două ore de exercițiu pe zi. Rasele mici care preferă să stea în brațe în loc să se plimbe vor avea nevoie, de obicei, între 20-30 de minute pe zi în timp ce rasele mai active pot prefera să facă exerciții timp de o oră. 

În privința raselor mari sau uriașe, acestea au nevoie de obicei de o durată moderată de exerciții fizice, deoarece este nevoie de multă energie pentru a le mișca trupurile mari. Încercați să le oferiți între 30-60 de minute de exerciții pe zi.

Patrupezii seniori au adesea nevoie de mai puțină mișcare

Rasele de muncă și de vânătoare vor avea nevoie, de obicei, de aproximativ două ore de exerciții pe zi. În acest grup sunt incluși terrierii și câinii de vânătoare.

Bineînțeles, vor exista unele variații față de aceste linii directoare în funcție de fiecare câine în parte. Unii patrupezi  ies din tipare și sunt ceva mai activi decât omologii lor. Va trebui să ajustați regimul de exerciții pentru a se potrivi nevoilor individuale ale câinelui dumneavoastră. 

De asemenea, cățeii seniori sau cei cu probleme de sănătate, cum ar fi artrita, afecțiuni cardiace, sindromul brahicefalic sau rănile, au adesea nevoie de mai puține exerciții pe zi. Vorbiți cu medicul veterinar despre cerințele de exerciții recomandate pentru câinele dumneavoastră.

Ce se întâmplă în cazul în care câinele nu face destulă mișcare?

Lipsa activităților fizice pentru una sau două zile pe săptămână, de obicei nu este o mare problemă pentru majoritatea câinilor. Cu toate acestea, ratarea repetată a sesiunilor de exerciții fizice poate fi dăunătoare, chiar și pentru câinii mai puțin activi. 

Plimbările zilnice sunt atât de importante pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. De fapt, exercițiile fizice insuficiente pentru căței pot duce la următoarele:

Obezitate: Cu cât un câine face mai puțină mișcare, cu atât mai multe șanse are de a se îngrășa. Exercițiile fizice sunt importante pentru arderea caloriilor care se pot acumula sub formă de grăsime în organism dacă nu sunt folosite. Un câine obez este expus riscului de a avea multe probleme de sănătate, inclusiv diabet, boli de inimă și artrită.

Leziuni: Pe lângă arderea caloriilor, mișcarea zilnică ajută și la întărirea mușchilor, oaselor și articulațiilor. Exercițiile pot îmbunătății flexibilitatea și ajută la prevenirea rănilor, cum ar fi entorsele și luxațiile, și chiar a rănilor mai grave, cum ar fi fracturile și ligamentele rupte.

În lipsa activităților fizice patrupezii pot manifesta următoarele comportamente

Comportament distructiv: Energia unui câine trebuie să se ducă undeva. Dacă nu este arsă prin exerciții fizice, poate fi consumată distrugându-vă canapeaua și covoarele. Câinii care nu beneficiază de suficientă stimulare mentală și fizică pot recurge adesea la comportamente nevrotice sau anxioase care pot fi dăunătoare.

De asemenea, câinii care nu au activitate fizică pot fi hiperactivi atunci când îi scoateți afară și vă pot înnebuni cu faptul că trag de lesă și au o capacitate de atenție redusă.

Depresia: Majoritatea câinilor sunt niște creaturi foarte sociabile, adoră compania oamenilor și a altor animale. Exercițiile fizice sunt o modalitate de a-i scoate afară și de a-i face să se bucure de lumea din jurul lor și de timpul petrecut cu dumneavoastră. Fără exerciții fizice regulate, chiar și cățeii cu energie scăzută pot deveni retrași și dezinteresați de viața lor de zi cu zi, informează medicul veterinar Chyrle Bonk.