Sari la conținut
Home » O vânzare șocantă. Barry, un dinozaur Camptosaurus va fi dat

O vânzare șocantă. Barry, un dinozaur Camptosaurus va fi dat

Un dinozaur Camptosaurus. Un schelet de dinozaur neobişnuit bine conservat va fi pus în vânzare. Acțiunea se va desfășura în cadrul unei licitaţii ce va fi organizată la Paris în luna octombrie. Este vorba despre un dinozaur Camptosaurus.

Scheletul a fost botezat „Barry”, și datează de la sfârşitul Jurasicului. Adică, a trait în urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani

Un dinozaur Camptosaurus de vânzare

Scheletul dinozaurului a fost descoperit în anii 1990 în statul american Wyoming. El a fost restaurat iniţial în 2000 de paleontologul Barry James, de unde provine şi numele.

Laboratorul italian Zoic, care l-a achiziţionat pe „Barry” anul trecut, a realizat lucrări suplimentare de restaurare a scheletului.  Barry are o înălţime de 2,10 metri şi o lungime de cinci metri.

„Este un exemplar extrem de bine conservat, ceea ce reprezintă un fapt destul de rar”, a declarat Alexandre Giquello. El este chiar specialistul de la casa de licitaţii pariziană Hotel Drouot, unde va avea loc licitaţia.

„Craniul său este complet în procent de 90% iar restul dinozaurului este complet în procent de 80%”, a adăugat el.

Destul de rar

Doi dinozauri
O poză cu doi dinozauri care se ceartă

Scheletele de dinozauri care ajung pe piaţa obiectelor de artă rămân rare. Se fac cel mult două vânzări de acest tip în fiecare an la nivel mondial, a precizat Alexandre Giquello.

Scheletul lui „Barry” ar putea fi vândut cu o sumă de 1,2 milioane de euro.

Camptosaurus era un gen de erbivore, ornitischian care a trăit în jurasicul târziu în vestul Americii de Nord. Numele înseamnă „șopârlă flexibilă” (din greacă: kamptos înseamnă „îndoit”, iar sauros înseamnă „șopârlă”).

Camptosaurus era bine adaptat mediului. Mandibula sa era prevăzută cu mulți dinți duri potriviți tăierii și măcinării materialelor vegetale cu care se hrănea, potrivit nos.

Și-a primit numele datorită profilului curbat . Avea membrele posterioare masive pentru a se deplasa bipedal. Picioarele sale se terminau cu patru degete destul de late. Membrele anterioare scurte erau osificate. Asta ar fi putut fi o trăsătură dezvoltată de-a lungul timpului, pentru a se susține în timp ce se hrănea în patru labe.