Sari la conținut
Home » O noua decoperire pentru familia dinozaurilor

O noua decoperire pentru familia dinozaurilor

Fosila unui dinozaur cu pene, cu o lungime de doi metri, a fost descoperită in provincia Liaoning din China, transmite AFP, informatie preluata de Agerpres.

Cu membre mici si pene lungi, dinozaurul care a fost denumit Zhenyuanlong Suni a trait in perioada Cretacicului (acum circa 125 de milioane de ani).

Fosila este atat de bine conservata incat putem vedea penele de pe o mare parte a corpului, inclusiv o serie de pene mari pe membre”, a declarat pentru AFP, Steve Brusatte de la Universitatea din Edinburgh (Scotia), coautor al studiului publicat in Scientific Reports (Nature) – nature.com.

Zhenyuanlong semana mai degraba cu o pasare monstruoasa, cu ”un ucigas cu pene si puf’, spune Steve Brusatte, decat cu Velociraptor, desi sunt rude apropiate, potrivit studiului. Ceilalti dinozauri cu pene descoperiti pana in prezent erau animale mici, de marimea unei pisici, cu picioare lungi si aripi mari, acoperite de pene.

dino pene 1

Mult mai mare, exemplarul recent descoperit mareste familia dinozaurilor, dar ii si uimeste pe paleontologi. ”Ridica o mare intrebare: de ce animalul are aripi? In niciun caz nu ii foloseau pentru a zbura. Este prea mare, iar aripile sunt prea scurte”, spune Steve Brusatte. ”Poate ii foloseau sa se mandreasca cu ele sau a isi protejeze ouale in cuib. Poate ca aripile nu s-au dezvoltat pentru a-i permite a zboare, ci in alt scop”, a mai afirmat cercetătorul.

dino 2 pene

Acum cativa ani, majoritatea paleontologilor ar fi spus că dinozaurii s-au dezvoltat cu pene in cursul evolutiei lor pentru a putea zbura. Insa acum nu mai suntem atat de siguri”, a incheiat omul de stiinta, citat de AFP.