Sari la conținut
Home » Nu-ți traumatiza pisica. Totul despre prima împerechere a felinelor

Nu-ți traumatiza pisica. Totul despre prima împerechere a felinelor

pisică siameză elegantă: sursă foto: animalutze.com

Împerecherea pisicilor pentru prima dată poate fi copleșitoare, dar înțelegerea modului în care se pot rezolva eventualele probleme între mascul și femelă va fi de ajutor.

Împerecherea pisicilor pentru prima dată necesită cunoștințe, răbdare și ceva rezolvare a problemelor. Uneori, o pisică mascul sau femelă va refuza să se împerecheze și, din păcate, indiferent cât de mult vă doriți ca o pereche de pisici să se împerecheze, dacă una dintre ele refuză, nu le puteți face să se împerecheze.

Acest lucru poate crea probleme, mai ales dacă cauza de bază este o problemă medicală care necesită tratament. Cu toate acestea, puteți deveni un crescător mai bun dacă înțelegeți de ce se întâmplă acest lucru și folosiți cele câteva sfaturi pe care vi le oferim pentru prima împerechere la pisici.

Prima împerechere la pisci

Dacă o pisică femelă este novice în procesul de împerechere, ea poate fi anxioasă și stresată de faptul că masculul se apropie de ea. Acest lucru poate fi exacerbat dacă alți factori din mediul înconjurător sporesc stresul, cum ar fi faptul că a fost dusă să se împerecheze în alt loc decât casa ei familiară, zgomote sau mirosuri deranjante sau prea multă activitate și oameni în zonă.

Reduceți orice posibil factor de stres din mediul înconjurător. Faceți împerecherea în casa pisicii femelei, unde se simte confortabil. Folosiți un mascul care are experiență.

Permiteți-i să petreacă timp cu masculul atunci când nu este în călduri, pentru ca ea să se obișnuiască cu prezența lui. Asigurați-vă că are loc să se retragă pentru a se îndepărta de el și faceți introducerile încet, așa cum ați face cu orice pisică.

Utilizarea luminii UV pentru a încuraja împerecherea

Dacă nu o puteți lăsa să petreacă timp cu masculul (cum ar fi în situațiile în care masculul locuiește la un alt crescător), puteți cere crescătorului o pătură sau un pat cu mirosul lui pe el și permiteți-i să se obișnuiască cu el cel puțin câteva zile înainte de împerechere.

Luați în considerare utilizarea luminii UV pentru a facilita împerecherea (se crede că aceasta ajută la inducerea comportamentului de împerechere).

Există diferite faze în ciclul pisicilor, iar iar iarna, când zilele sunt de obicei mai scurte, pisicile se vor afla în faza de anestro. Acesta este stadiul inactiv dintre cicluri, în care femela nu este pregătită să se înmulțească. De asemenea, masculii nu vor fi interesați să se împerecheze în această perioadă.

De ce o pisică femelă refuză să se înmulțească

Luminile UV artificiale pot „păcăli” organismul pisicii să creadă că este un alt anotimp. De obicei, se recomandă să creați fie 12 ore de lumină și 12 ore de întuneric, fie 14 ore de lumină și 10 ore de întuneric; oricare dintre acestea funcționează cel mai bine pentru pisicile dumneavoastră. Nu uitați că acest lucru poate să nu funcționeze cu toate pisicile!

În unele cazuri, pisica femelă va refuza să permită unui mascul să se împerecheze cu ea. Dacă masculul încearcă să se apropie de ea, ea se va lupta cu el cu înverșunare până când acesta va pleca. Există câteva motive pentru care se poate întâmpla acest lucru.

  1. Nu este pregătită pentru împerechere

Unele femele pot pur și simplu să nu fie pregătite să se împerecheze, chiar dacă intră în călduri. Acest lucru se poate întâmpla cu o femelă nou venită în călduri și împerechere, sau chiar cu femelele experimentate.

Potrivit medicului veterinar pentru animale mici Sara Ochoa, DVM, este posibil că „Pisica nu-l place pe mascul. Pot fi foarte pretențioase și, dacă nu le place perechea lor, nu le vor permite să se înmulțească cu ele.”

De asemenea, este posibil ca ea să nu se simtă bine în acea zi, fie din motive temporare, cum ar fi o supărare la stomac, fie de la o afecțiune medicală subiacentă. Nu forțați niciodată o pisică să se împerecheze în aceste situații și adresați-vă medicului veterinar dacă bănuiți că ar putea fi bolnavă.

  1. Nu este în călduri

Spune Dr. Ochoa: „Dacă o pisică nu este în călduri, va refuza să se împerecheze”. Unele pisici pot părea că sunt în călduri, dar nu sunt. Dacă nu aveți de mult timp de-a face cu pisicile care se înmulțesc, consultați-vă cu medicul veterinar, deoarece este posibil să fi interpretat greșit semnele și pisica să nu fie încă în călduri.

  1. Este însărcinată

Un alt motiv pentru care o femelă poate refuza să se împerecheze este dacă este deja însărcinată. O pisică care este deja însărcinată, „Va refuza masculul”. Dacă bănuiți că ar putea fi însărcinată, faceți-i un control la medicul veterinar pentru a fi siguri.

De ce o pisică mascul refuză să se împerecheze, in funcție de rasa de pisici

În cazul pisicilor masculi, există câteva motive posibile pentru care aceștia pot fi reticenți în a se împerechea cu o femelă. La fel ca și în cazul femelelor, în cele din urmă nu puteți forța o pisică mascul să se înmulțească, dar este bine să știți de ce refuză, mai ales dacă se datorează unor probleme medicale care necesită intervenție veterinară.

  1. Îi lipsește experiența

Este posibil ca un mascul de pisică, sau tom, să nu fie dispus să se împerecheze cu o femelă în călduri pentru că nu s-a mai împerecheat înainte și poate fi intimidat sau stresat de apropierea de femelă. Împerecherea lui cu o femelă mai experimentată poate crește șansele ca împerecherea să aibă loc cu succes.

  1. Îi lipsește maturitatea

Anumite rase de pisici au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la maturitate decât altele. În aceste cazuri, un tom poate părea suficient de tânăr pentru a se împerechea în comparație cu pisica „medie”, dar s-ar putea să nu fie pregătit din punct de vedere fizic și social. Exemple de rase care au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la maturitate includ American Shorthair, Manx, Persan și Ragdoll.

  1. Este sterilizat

Dacă v-ați luat pisica ca adult și nu sunteți sigur dacă este sau nu castrată, uitați-vă dacă are testicule vizibile în zona inghinală. Dacă nu are, cel mai probabil este castrat și, prin urmare, nu se poate reproduce. Medicul veterinar îl poate verifica și vă poate spune dacă a fost sterilizat sau nu.

  1. Nu are niciun interes față de femelă

La fel cum pisicile femele pot să nu placă un mascul din motive proprii, un mascul poate fi dezinteresat de o anumită femelă. De asemenea, este posibil ca o pisică mascul să nu aibă niciun interes față de o femelă cu care a avut o relație proastă în trecut, cum ar fi o femelă din gospodărie care îl agresează sau care a inițiat certuri cu el înainte de a intra în călduri.

  1. Este frig afară

În lunile reci de iarnă, unii masculi sunt total dezinteresați de împerechere, chiar și cu o femelă disponibilă în călduri. Aceasta este parțial ceea ce îi determină pe unii să creadă că menținerea unei lumini UV naturale în locul unde pisicile își petrec cea mai mare parte a timpului îl va încuraja să se înmulțească.

  1. Are o afecțiune medicală

O pisică mascul, ca și un mascul uman, poate avea probleme cu lipsa de testosteron, ceea ce poate avea un efect negativ asupra dorinței lor de a se împerechea. Alte condiții medicale care l-ar putea descuraja să vrea să se împerecheze ar putea fi rănile fizice, bolile dentare sau obezitatea. Dacă bănuiți că pisica dumneavoastră mascul are o problemă medicală subiacentă, trimiteți-o imediat la medicul veterinar.

Cum să împerechezi pisicile

Crescătorii experimentați vor ști că pisicile masculi și femele pot refuza să se împerecheze pentru o varietate de rase. Printre acestea se pot număra lipsa de experiență, imaturitatea, problemele medicale și, pur și simplu, faptul că nu le place cealaltă pisică. Dacă sunteți nou în materie de împerechere, cel mai bine este să lucrați cu un crescător experimentat care vă poate îndruma cu privire la cele mai bune practici pentru a vă păstra pisicile și puii lor sănătoși și fericiți.