Sari la conținut
Home » „De ce are pisica mea mereu ochii dilataţi?” Medicul veterinar vine cu explicația

„De ce are pisica mea mereu ochii dilataţi?” Medicul veterinar vine cu explicația

sursă foto: vetcorbeanca.ro

La fel ca în cazul oamenilor, ochii pisicii dumneavoastră pot spune multe despre starea de spirit și starea generală de sănătate. 

Când vă uitați în ochii lor, s-ar putea să observați că pupilele lor sunt ușor dilatate, iar acest lucru este de obicei normal. Cu toate acestea, dacă rămân dilatate și nu par să reacționeze la schimbările de lumină, acest lucru ar putea indica o problemă medicală gravă. Pentru un părinte de pisică devotat, acest lucru poate fi cu adevărat înspăimântător, mai ales dacă nu cunoașteți problema de bază. 

În cele mai grave cazuri, pupilele dilatate pot fi legate de o afecțiune medicală care pune viața în pericol, cum ar fi cancerul sau creșterea unei tumori. În timp ce medicul veterinar ar putea recomanda teste sau tratamente suplimentare, prognosticul pentru aceste boli este, de obicei, rezervat. Prin urmare, este extrem de important să fiți atenți la orice schimbare la nivelul ochilor pisicii dumneavoastră și să solicitați asistență medicală cât mai curând posibil.

  1. Deficiențe nutriționale şi hrana pentru pisici

Pisicile pot avea pupilele dilatate din cauza unei deficiențe nutriționale, mai exact a lipsei de taurină și de vitamina A. Acest lucru poate fi cauzat de consumul de hrană pentru pisici de proastă calitate, lipsită de ingredientele necesare pentru o dietă sănătoasă. Acest lucru nu le afectează doar vederea; poate avea, de asemenea, un impact asupra digestiei și sănătății lor cardiovasculare. 

Dacă observați o schimbare la nivelul ochilor pisicii dumneavoastră, ar trebui să consultați imediat un medic veterinar pentru a vă asigura că aceasta primește o alimentație adecvată. Ar trebui să alegeți întotdeauna hrană de înaltă calitate pentru pisica dumneavoastră, astfel încât aceasta să primească vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru o sănătate generală bună. Investiția într-o hrană de calitate vă poate economisi bani pe termen lung, deoarece va ajuta la reducerea șanselor de apariție a problemelor de sănătate în viitor.

  1. Orbire

Pisicile se pot confrunta cu orbirea din cauza diferitelor boli. Bolile renale, infecțiile oculare și virusul herpesului felin (FHV) pot duce la pupile constant dilatate și, în cele din urmă, la orbire la pisici. 

Dacă credeți că pisica dumneavoastră are o problemă cu vederea, există câteva semne la care puteți fi atenți. Printre acestea se numără dezorientarea, comportamentul neîndemânatic și faptul că se lovește de obiecte. 

Dacă observați oricare dintre aceste semne, trebuie să vă duceți imediat pisica la veterinar. Cu un diagnostic și un tratament corect, pisicile își pot recăpăta adesea vederea sau cel puțin o pot îmbunătăți. Totuși, trebuie să știți că nu există tratamente disponibile pentru orbirea permanentă.

  1. Intoxicația cu permetrin

Permetrina, o substanță chimică folosită în produsele de tratare a puricilor și căpușelor, poate fi extrem de toxică pentru pisici. Dacă o pisică ingerează permetrin, simptomele pot varia și pot include pupile dilatate, tremurături musculare, salivare și convulsii. 

În cazul în care o pisică prezintă oricare dintre aceste simptome după ce a fost expusă la permetrin, este esențial să solicitați imediat asistență veterinară. Fără tratament, pisica poate suferi leziuni permanente sau chiar moartea. 

Dacă bănuiți că mustăcioasa a fost expusă la permetrin, cea mai bună măsură este să vă sunați veterinarul și să duceți pisica pentru o evaluare. În unele cazuri, este posibil ca medicul veterinar să fie nevoit să inducă voma sau să dea pisicii cărbune activat pentru a ajuta la absorbția substanței chimice din stomac. Dacă simptomele pisicii sunt severe, este posibil să fie nevoie de spitalizare pentru a primi fluide intravenoase și medicamente care să ajute la contracararea otrăvirii.

  1. Tensiune arterială ridicată

Tensiunea arterială ridicată (hipertensiune) la pisici este o afecțiune gravă care poate avea consecințe nefaste. Pupilele dilatate și letargia sunt două dintre simptomele hipertensiunii feline. Cauzele sale de bază comune includ hipertiroidismul și bolile renale. Pentru a gestiona simptomele, medicii veterinari recomandă, de obicei, o clasă de medicamente numite inhibitori ACE pentru pisicile cu tensiune arterială ridicată.

Cu toate acestea, este important să se trateze și afecțiunea de bază pentru a asigura succesul pe termen lung. 

Dacă nu este tratată, hipertensiunea arterială poate avea consecințe grave și poate deveni o amenințare pentru viață. Prin urmare, este important să fiți conștienți de hipertensiunea felină, astfel încât să puteți lua măsurile necesare pentru a o preveni. Asigurați-vă că lucrați cu medicul veterinar pentru a dezvolta un plan cuprinzător și măsuri preventive.

  1. Leucemia felină

Leucemia felină este cauzată de un virus care afectează globulele albe ale pisicii, făcându-le incapabile să lupte împotriva infecțiilor. În afară de pupilele dilatate, alte simptome ale leucemiei feline includ pierderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, probleme cu gingiile și diaree. Dacă pisica dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome, este important să o duceți cât mai repede la veterinar. 

Medicul veterinar va putea diagnostica leucemia felină prin intermediul unui test de sânge și va putea recomanda mai multe tratamente pentru a ajuta la gestionarea simptomelor pisicii dumneavoastră și pentru a îmbunătăți prognosticul. Deși nu există un tratament pentru această boală, un management adecvat ar putea ajuta la îmbunătățirea calității vieții pisicii dumneavoastră.

  1. Disautonomia

Disautonomia, cunoscută și sub numele de Sindromul Key-Gaskell, este o afecțiune debilitantă care afectează în mod obișnuit pisicile tinere. Boala vizează în primul rând sistemul nervos și poate avea un efect sever asupra funcțiilor corporale ale pisicii, inclusiv asupra ochilor. Pisicile afectate de această boală își vor pierde controlul asupra ochilor și acest lucru va face ca aceștia să rămână dilatați.

Alte simptome ale disautonomiei includ vărsături, diaree și deshidratare. Deși nu există un tratament pentru această boală, diagnosticarea și tratamentul precoce ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor și la prelungirea vieții pisicii dumneavoastră. 

  1. Cancer sau tumoare la ochi

Deși cancerul la ochi este rar la pisici, unele ar putea dobândi boala, mai exact dacă au melanom uveal. Acest cancer începe ca o tumoare benignă, dar poate deveni rapid malignă și se poate răspândi în alte părți ale corpului.

Pisicile afectate de melanom uveal pot dezvolta, de asemenea, glaucom secundar, precum și modificări ale culorii irisului, un glob ocular mărit, pete întunecate pe ochi, sau chiar orbire. Din nefericire, acest tip de cancer este foarte dificil de tratat, iar prognosticul nu este adesea bun. 

De aceea, este atât de important să faceți controale veterinare regulate pentru pisica dumneavoastră și să fiți atenți la orice schimbări suspecte la nivelul ochilor. 

Contactați imediat medicul veterinar pentru o evaluare dacă pisica dumneavoastră pare să prezinte modificări neobișnuite ale ochilor, inclusiv dilatarea frecventă. Nu uitați că depistarea și tratamentul timpuriu pot face o mare diferență în ceea ce privește rezultatul, așa că nu ezitați să vă duceți pisica la veterinar dacă aveți orice îngrijorare.

  1. Anisocoria

Anisocoria este o afecțiune în care unul dintre ochii unei pisici este în mod constant dilatat, făcându-l să pară mai mare decât celălalt. Această afecțiune poate fi cauzată de o serie de lucruri, inclusiv glaucom, traumatisme craniene, ulcere corneene și expunerea la toxine.

În cazul în care cauza anisocoriei este un traumatism cranian, atunci pupila dilatată ar putea fi temporară și ar trebui să se rezolve de la sine. Cu toate acestea, este totuși important ca pisica să fie consultată de un medic veterinar pentru a se asigura că leziunea de bază este tratată în mod corespunzător. 

Deși anisocoria poate fi inconfortabilă pentru pisică, cu un tratament adecvat poate fi gestionată, iar pisica poate continua să trăiască o viață fericită și sănătoasă.

Pisicile cu pupilele dilatate se luptă cu durerea?

Pisicile sunt notoriu de tăcute cu privire la durerea lor, și asta pentru că nu vor să facă reclamă atunci când se simt vulnerabile. Acest lucru face parte din strategia lor de supraviețuire pentru a le face mai puțin atractive pentru prădători, care sunt mai predispuși să vizeze animalele care sunt deja rănite sau slăbite. De asemenea, pisicile își vor masca durerea prin ajustarea posturii sau prin faptul că nu se mai mișcă atât de mult. 

Din păcate, abilitatea lor incredibilă de a ascunde durerea va face, de asemenea, dificil să ne dăm seama dacă sunt rănite sau dacă se luptă cu o boală.

Concluzii 

Prin urmare, urmărirea unor semne precum schimbările de comportament sau de apetit va ajuta la diagnosticarea pisicii dumneavoastră în timp util. Înțelegând strategiile lor de supraviețuire, puteți recunoaște mai bine când felina dumneavoastră suferă și puteți lua măsurile adecvate pentru a o ajuta.

După cum am menționat, unul dintre cei mai puternici indicatori ai durerii sau traumei la pisici este dilatarea pupilelor, care poate fi observată chiar și atunci când acestea încearcă să își ascundă simptomele. Deoarece pisicile tind să fie foarte bune la a ascunde durerea, este important să fiți atenți la aceste semne, mai ales dacă acestea prezintă și schimbări bruște de comportament.

Dacă observați că pupilele pisicii dumneavoastră sunt dilatate fără un motiv aparent, este important să o duceți la veterinar pentru a fi verificată, deoarece ar putea fi un semn de rănire sau de boală. Acordând atenție comportamentului pisicii dumneavoastră și fiind atenți la orice semn de durere sau traumă, vă puteți asigura că iubita dumneavoastră felină trăiește cea mai lungă și mai fericită viață posibilă.