Sari la conținut
Home » De ce își fugăresc pisicile coada? Medicul veterinar explică situațiile care ar trebui să vă înrijoreze

De ce își fugăresc pisicile coada? Medicul veterinar explică situațiile care ar trebui să vă înrijoreze

dailypaws.com

O pisicuţă care își urmărește coada poate fi un motiv de amuzament. Pisicile tinere își vor alerga coada pentru a se amuza. Dar, pe măsură ce o pisică îmbătrânește, de obicei, va înceta acest comportament. Dacă animalul de companie începe brusc să își alerge coada, acest lucru poate indica alte probleme, cum ar fi o infestare cu purici, o infecție a cozii sau hiperestezie, sau alergii. 

De ce își fugărește pisica coada?

  1. Se joacă

Dacă aveți un pisoi sau o pisică tânără, este destul de normal să o vedeți încercând (și de cele mai multe ori nereușind) să își prindă coada. Și este destul de ușor de înțeles: coada lui grasă și aparent agilă este ținta perfectă de antrenament pentru abilitățile sale de vânătoare.

Dar, pe măsură ce o pisică crește, de obicei, nu-și mai urmărește coada. De fapt, este rar să vezi o pisică adultă alergându-și coada, spre deosebire de câini.

Dacă lucrați ore îndelungate și dacă sunteți frecvent în afara casei, pisica dumneavoastră se poate amuza în diverse moduri, inclusiv încercând să-și prindă coada. Deși acest comportament este aparent benign, ar trebui să vă descurajați pisica și să-i redirecționați atenția către o jucărie precum un pointer laser sau o jucărie interactivă. 

Mai important, ar trebui să petreceți mai mult timp jucându-vă cu pisica dumneavoastră. Lăsată necontrolată, plictiseala poate duce la un comportament distructiv, care poate fi mai greu de corectat atunci când i se permite să persiste.

  1. Infestarea cu purici

Este posibil ca pisica dumneavoastră să încerce să își prindă coada pentru că vrea să amelioreze mâncărimea cauzată de o infestare cu purici. Paraziții nu rămân mult timp pe corpul unei pisici. De cele mai multe ori, aceștia fug la ascunzătoarea lor după ce s-au săturat. Dar atunci când se hrănesc, țintesc anumite părți ale corpului, inclusiv coada.

Dacă bănuiți că animalul de companie este infestat cu purici, verificați-i corpul. Veți găsi umflături pe piele, ceea ce indică faptul că animalul a fost mușcat de acești dăunători. De asemenea, este posibil să găsiți particule întunecate, asemănătoare murdăriei, lăsate pe piele. 

Aceste particule se numesc murdărie de purici, care este o combinație între sângele pisicii dumneavoastră și materiile fecale ale insectelor. dacă găsiți aceste particule și purici adevărați pe corpul pisicii dumneavoastră, consultați medicul veterinar pentru a găsi soluția potrivită, cum ar fi Frontline.

  1. Ce înseamnă „Coada de armăsar”, ce spune medicul veterinar

Dacă aveți o pisică mascul intactă, este posibil ca aceasta să își alunge coada pentru că are o coadă de armăsar. Stud tail este o afecțiune care afectează baza cozii. Afecțiunea este cauzată de supraproducția de ceară de către glandele sebacee care se găsesc la baza cozii. Este demn de remarcat faptul că, deși coada de armăsar apare frecvent la masculii intacți, femelele și masculii castrați pot, de asemenea, să sufere de această afecțiune.

Ceara produsă de aceste glande ajută la menținerea blănii pisicii dumneavoastră moale și flexibilă. Dar atunci când glandele produc prea multă ceară, acest lucru poate duce la acumularea unui material maro care, la rândul său, poate duce la o boală de piele.

Simptomele se limitează în principal la coadă. Dacă vă uitați cu atenție la baza cozii, veți observa simptome precum chelie, miros urât, puroi, puncte negre și umflături roșii.

Tratamentul pentru coada de armăsar va depinde de gravitatea afecțiunii. Printre tratamentele disponibile se numără igiena corespunzătoare, antibioticele, unguentele topice și șampoanele medicinale. De asemenea, medicul veterinar vă poate sugera sterilizarea animalului de companie.

  1. Infecția cozii

Uneori, o pisică va încerca să își prindă coada pentru că a fost infectată. Cozile sunt de obicei infectate atunci când o pisică intră în luptă cu alte pisici sau chiar cu alte animale, lăsându-i zgârieturi sau mușcături.

Pisicile sunt în mod natural teritoriale și își vor apăra teritoriile cu ferocitate. Deși vor încerca să evite luptele cât mai mult posibil, uneori, lucrurile pot escalada în lupte reale. Acest lucru poate lăsa o pisică rănită. Rănile provocate de mușcături, în special, pot fi dificil de detectat, deoarece rănile se închid foarte repede. Cu toate acestea, bacteriile pot rămâne blocate în interiorul rănilor. 

Acest lucru poate duce uneori la infecții. Deși poate fi dificil să găsești urme de mușcături, vei observa câteva simptome, cum ar fi șchiopătatul, letargia și febra.

Dacă bănuiți că animalul dumneavoastră de companie a fost mușcat, duceți-l imediat la veterinar. La clinică, medicul veterinar va verifica rănile. Dacă există un abces, veterinarul îl va drena. De asemenea, el poate prescrie antibiotice pentru a trata infecția bacteriană, precum și medicamente pentru durere.

Infecțiile cozii pot apărea, de asemenea, din cauza unor probleme legate de sacii anali. Sacii sau glandele anale produc un lichid pe care felinele îl folosesc pentru a-și marca teritoriul. De asemenea, o pisică poate secreta acest lichid atunci când este speriată sau excitată.

De obicei, lichidul iese atunci când face caca. Cu toate acestea, dacă pisica dumneavoastră este obeză sau are scaune moi, este posibil ca lichidul să nu iasă. Acest lucru poate duce la o serie de probleme, cum ar fi linsul și înroșirea zonei în care se află glandele anale.

Ca în cazul majorității problemelor, prevenția este esențială. Încercați să vă mențineți pisica într-un interval de greutate sănătos și hrăniți-o cu hrană pentru pisici cu o cantitate substanțială de fibre. De asemenea, medicul veterinar poate exprima glandele sau poate recomanda îndepărtarea acestora în ultimă instanță.

  1. Hiperestezie

Hiperestezia, cunoscută și sub numele de boala pielii care se rostogolește, este o afecțiune în care o pisică devine mai sensibilă la atingere. Atingerea unei pisici afectate de această afecțiune va face ca aceasta să se comporte ca și cum ar avea dureri mari.

La unele pisici, hiperestezia le face să își prindă coada și să alerge prin casă în timp ce țipă. În unele cazuri, o pisică afectată poate avea, de asemenea, crize de convulsii. Afecțiunea poate fi agravată de infestările cu purici și de bolile de piele.

Deși cauza care stă la baza acestei afecțiuni rămâne neclară, mulți experți sugerează că hiperestezia este un tip de comportament compulsiv. Tratarea afecțiunii implică rareori medicamente. Scopul final al tratamentului este de a oferi pisicilor afectate o bună calitate a vieții și de a preveni disconfortul, informează animalpath.org.