Sari la conținut
Home » Sfaturi de sezon! Este indicat să lăsați aparatul de aer condiționat pornit pentru a răci pisica

Sfaturi de sezon! Este indicat să lăsați aparatul de aer condiționat pornit pentru a răci pisica

sursă foto: caută.vet

Pisicile sunt creaturi cu sânge cald, după cum probabil că majoritatea știm. De asemenea, le place să stea la căldura soarelui. Nu este niciodată o surpriză să vă vedeți pisica dumneavoastră scaldându-se pe burtă în lumina soarelui sau odihnindu-se într-un loc însorit lângă fereastră în timp ce privește păsările de afară.

Din păcate, felinele pot fi, de asemenea, predispuse la epuizare din cauza căldurii și, odată cu apropierea rapidă a verii, mulți părinți de pisici se întreabă „ar trebui să las aerul condiționat pornit pentru pisica mea?”.

Pe scurt, a lăsa aerul condiționat pornit în timp ce sunteți la serviciu ar putea fi destul de costisitor. Cu toate acestea, în funcție de spațiul în care locuiți, pisica ar putea beneficia de ajutorul unui aparat de aer condiționat în condiții de vreme extrem de caldă. Vom explica acest lucru mai în detaliu mai jos!

Cum pot avea temperaturile un impact asupra sănătății pisicii

S-au dus zilele în care prietenii noștri blănoși erau tratați ca animale de exterior. În cele mai multe cazuri, pisicile sunt tratate ca membri ai familiei – li se oferă un pat confortabil în interior, sunt libere să se îmbrățișeze și să stea alături de companionii lor umani, se pot plimba liber prin casă ca și cum ar fi a lor și multe alte lucruri! 

Dar, deși pisicile domestice ar putea avea încă unele trăsături moștenite de la strămoșii lor sălbatici, nu înseamnă că sunt dotate cu aceeași rezistență pentru supraviețuire. Ele nu sunt la fel de tolerante la căldură ca verișoarele lor sălbatice, care pot îndura temperaturi extreme în aer liber. Prin urmare, lăsarea lor în locuri fierbinți și umede poate fi riscantă pentru sănătatea lor. 

La fel ca și câinii, pisicile au moduri unice de a-și regla temperatura corpului, cum ar fi transpirația prin labe, lingerea blănii și gâfâitul. Cu toate acestea, condițiile meteorologice aspre ar putea face ca aceste tactici de supraviețuire să fie mai puțin eficiente. În timpul unui sezon de vară deosebit de cald, majoritatea pisicilor s-ar putea confrunta cu riscul de epuizare din cauza căldurii, care le-ar putea opri organele interne și ar putea duce la o moarte prematură. 

Este sau nu, benefic aerul condiționat pentru sănătatea pisicii

Din acest motiv, mulți părinți de pisici se gândesc dacă lăsarea aparatelor de aer condiționat pornite ar fi benefică pentru prietenii lor blănoși.

Am înțeles – cu toții ne dorim ca membrii blănoși ai familiei noastre să stea confortabil și mulțumiți tot timpul. Dar există atât avantaje, cât și dezavantaje în a lăsa aerul condiționat pornit non-stop, mai ales dacă nu sunteți acasă.

Ca regulă generală, pisicile nu ar trebui să fie lăsate niciodată nesupravegheate cu sistemele de încălzire sau de răcire pornite. Astfel, merită cu adevărat să cântăriți atât beneficiile, cât și riscurile înainte de a lăsa aerul condiționat pornit în timp ce sunteți plecat. 

În primul rând, luați în considerare factori precum cât de fierbinte devine casa în timpul verii. Dacă climatul interior vă face să transpirați și să vă simțiți inconfortabil fără aer condiționat, atunci companionii dumneavoastră cu blană vor simți probabil același lucru (sau chiar mai rău). Același lucru este valabil dacă locuința devine prea rece în timpul iernii sau dacă locuința are o izolație slabă. 

Prietenii cu patru picioare vor avea probabil nevoie de ajutorul unor dispozitive care să le asigure confortul.

De exemplu, este posibil ca pisicile în vârstă să nu se descurce bine cu schimbările extreme de temperatură din mediul lor. Iar anumite rase de pisici, cum ar fi persanii, sunt predispuse să dezvolte probleme de respirație și, prin urmare, ar trebui să fie ținute la o temperatură confortabilă în interior.

Pisicile simt frigul cu aer condiționat?

Pisicile sunt acoperite cu blană lucioasă pentru a le proteja de căldură și frig extrem. Cu toate acestea. Unitățile de aer condiționat care sunt setate la temperaturi foarte scăzute pot fi inconfortabile și stresante pentru pisica dumneavoastră. În calitate de părinți de pisici, este responsabilitatea noastră să ne păstrăm puii de blană confortabili și în siguranță, motiv pentru care, în general, nu este o idee bună să vă lăsați pisica singură cu aerul condiționat în funcțiune.

Acestea fiind spuse, există cazuri în care lăsarea aerului condiționat pornit poate fi benefică pentru prietenul dumneavoastră felin. De exemplu, dacă locuiți într-o zonă cu o climă caldă și pisica dumneavoastră nu tolerează temperaturile ridicate din cauza unei afecțiuni, atunci lăsarea aerului condiționat pornit va fi cea mai bună opțiune. Asigurați-vă, totuși, că temperatura este setată la un nivel confortabil – nu ar trebui să fie nici prea cald, nici prea rece pentru ei!

Ar trebui să las aerul condiționat pornit pentru pisica mea?

Pisicile se pricep să găsească locuri răcoroase pentru a se odihni! Uneori, le puteți găsi culcate în cadă sau în chiuvetele de porțelan, pe podeaua de gresie din baie, deasupra frigiderului sau lângă o fereastră deschisă. Pisicile se răcoresc, de asemenea, gâfâind pentru a ajuta la reglarea temperaturii corpului lor. Deci, ar însemna asta că se simt bine fără aer condiționat?

Dacă pisica este perfect sănătoasă și casa are o izolație suficientă, atunci oprirea aparatului de aer condiționat în timp ce sunteți plecat ar putea fi mai rentabilă și mai ecologică. Dar, din nou, încercați să vă puneți în situația pisicii dumneavoastră – s-ar simți mult mai bine cu aerul condiționat pornit?

Spre deosebire de oameni, pisicile nu pot regla unitatea de aer condiționat pentru a obține o temperatură pe placul lor. Acest lucru face foarte important să determinați preferințele de temperatură ale animalului de companie, precum și dacă pornirea aerului condiționat este o idee bună în primul rând.

Nu uitați că supraîncălzirea poate fi un risc grav pentru sănătatea pisicilor, așa că, dacă credeți că locuința dvs. devine un cuptor în timpul verii, ar fi mai bine să lăsați aerul condiționat pornit!

Haideți să aprofundăm câțiva dintre factorii importanți de luat în considerare înainte de a porni aerul condiționat când nu sunteți acasă:

  1. Cât de repede se încălzește casa

După cum am menționat, climatul interior poate fi influențat de zona în care locuiești, precum și de cât de bine izolată este casa ta. Dacă nu sunteți sigur că tovarășul dumneavoastră cu blană se va simți perfect fără aer condiționat, încercați să opriți unitatea în timp ce sunteți acasă. Dacă sfârșești transpirat și inconfortabil, atunci Fluffy va simți cu siguranță același lucru. Dacă este prea cald, pisicile se vor confrunta cu un risc mai mare de insolație. 

  1. Cât de lungă sau de groasă este blana pisicii

Da, blana pisicii moale și mătăsoasă pe care vă place să o mângâiați are mai multe funcții importante decât ați putea crede. Ea nu este acolo doar pentru a face pisica ta să arate frumos, ci și pentru a o proteja de temperaturile extreme din mediul lor. Lungimea și textura blănii pot influența, de asemenea, temperaturile exterioare pe care le pot tolera. Prin urmare, este mai probabil ca pisicile cu părul mai gros și mai lung să aibă nevoie de aerul condiționat decât pisicile cu părul mai scurt, în special în timpul sezonului cald.

  1. Sănătatea generală a pisicii și medicul veterinar

Starea generală de sănătate ar trebui luată în considerare atunci când vine vorba de setarea temperaturii casei în timp ce sunteți plecat. De exemplu, pisicile mai în vârstă sau pisicile cu probleme de respirație și anumite infecții vor beneficia probabil de faptul că aerul condiționat este pornit. Dacă nu sunteți sigur, vă puteți consulta cu medicul veterinar pentru a determina setările de temperatură adecvate pentru ca puiul dumneavoastră de blană să se simtă confortabil.

Sfaturi pentru a vă ajuta pisica să se răcorească

La fel ca și pentru oameni, căldura extremă din timpul verii poate fi deranjantă și inconfortabilă pentru pisici! Dar, din fericire, există câteva modalități de a-i ajuta pe companionii blănoși să combată creșterea bruscă a temperaturii. Iată câteva sfaturi pe care le puteți urma pentru a vă asigura că Fluffy rămâne răcoros în timp ce sunteți plecat:

Oferiți un bol cu apă potabilă proaspătă cu cuburi de gheață. Oferiți dulciuri sau acadele cu cuburi de gheață prietenoase pentru pisici. Luați în considerare instalarea de perdele termice pentru a ajuta la blocarea căldurii (sau a frigului) de afară.

Așezați un covoraș de răcire pe locul de odihnă al pisicii dumneavoastră. Asigurați-vă că locuința are suficient flux de aer. Puneți la dispoziția pisicii o ascunzătoare răcoroasă, cum ar fi o cutie de carton, unde se poate retrage pe timp de caniculă. Angajați o persoană care să se ocupe de pisică în timp ce nu sunteți acasă.