Sari la conținut
Home » Motive pentru care pisica își atacă coada. Curiozitate sau afecțiune medicală?

Motive pentru care pisica își atacă coada. Curiozitate sau afecțiune medicală?

pisica amuzantă; sursă foto: animalpath.org

Coada ajută pisicile să se stabilizeze, să aterizeze în picioare și să comunice cu alte pisici. O coadă poate fi, de asemenea, o jucărie convenabilă, lucru pe care probabil că îl știți deja dacă v-ați surprins vreodată pisica urmărindu-și sau atacându-și coada, sau pe a altei pisici!

Pe scurt, coada pisicii tale este destul de uimitoare. Are aproximativ 20 de vertebre care fac posibile mișcările fine ale cozii, explică Stephen Quandt, specialist în dresaj și comportament felin și fondator al Stephen Quandt Feline Behavior Associates, LLC.

Pisica nu-și controlează în totalitate mișcările cozii

Unele mișcări ale cozii nu sunt controlate de pisică, cum ar fi o contracție reflexă atunci când vede o pradă. Desigur, chiar și aceste mișcări mici ar putea determina o pisicuță jucăușă să lanseze un atac. De fapt, urmărirea cozii este deosebit de frecventă în cazul pisicuțelor care încă învață cum funcționează toate apendictele lor.

Urmărirea cozii poate deveni o problemă dacă escaladează în mușcături sau dacă o pisică atacă în mod constant coada altei pisici. Nu ești sigur de ce pisica ta nu-și lasă coada în pace? Mai jos, experții împărtășesc câteva motive pentru care pisicile își fugăresc și își atacă coada, împreună cu câteva îndrumări despre ce trebuie să faceți în continuare.

Curiozitatea și joaca

„Comportamentul de urmărire a cozii la pisici, în special la pisoi și la pisicile tinere, este adesea determinat de jocul natural, explorarea și dezvoltarea abilităților motorii”, spune Dr. Nicole Savageau, DVM, medic veterinar la The Vets. „Le permite să se implice în joc, să-și exerseze coordonarea și să-și satisfacă curiozitatea față de propriul corp.”

Vârsta mai tânără: Pisicuțele și pisicile tinere pot fi mai predispuse să își atace coada în joacă. Dacă pisica ta s-a jucat întotdeauna așa, probabil că nu ai niciun motiv de îngrijorare. Dar dacă urmărirea cozii este o activitate nouă pentru pisica dumneavoastră adultă, o problemă medicală sau comportamentală poate juca un rol.

Pisicile care sunt în mod natural mai jucăușe și mai curioase cu privire la mediul înconjurător pot găsi în coada lor o sursă de divertisment. Așadar, s-ar putea să observați urmărirea cozii la o pisică adultă care este încă un pisoi în suflet!

Plictiseală

Unele pisici își fugăresc și își atacă coada – sau coada altor pisici – ca o modalitate distractivă de a trece timpul. Orice pisică se poate confrunta cu plictiseala, dar Dr. Savageau spune că Abisinii, Siamezii, Bengalii și Orientalii cu părul scurt sunt rase extrem de jucăușe, cu o energie deosebit de mare. Fără suficientă joacă și stimulare mentală, acestea se pot plictisi, iar plictiseala le poate afecta comportamentul.

Poate fi dificil să faci diferența între comportamentele jucăușe ale felinelor și cele negative, dar Dr. Savageau împărtășește câteva semne că pisica ta nu se joacă:
Comportamente care cresc în intensitate; Agresivitate, zgârieturi sau mușcături; Auto-vătămare, cum ar fi urmărirea sau atacarea cozii lor; Comportamente distructive, cum ar fi mărunțirea hârtiei igienice sau zgârierea mobilei
Mieunatul și urletul frecvent sau excesiv

Ce trebuie să faceți în continuare

Printre modalitățile excelente prin care pisicile adulte își pot descărca energia se numără jocul interactiv cu jucării cu baghetă și aducerea de dulciuri. „ Îmi plac jucăriile sensibile la mișcare, care reacționează atunci când pisica se apropie de ele, precum și hrănitoarele de tip puzzle, deoarece acestea fac pisica să rezolve probleme pentru o recompensă care simulează vânătoarea”, spune Quandt.

Alergii

Pisica dumneavoastră se apucă și mușcă frecvent de coadă? Dacă da, este posibil să aibă iritații ale pielii cauzate de alergii alimentare, de mediu sau de contact. Semnele cheie ale alergiilor sau sensibilităților pot include:
Scărpinarea frecventă din cauza mâncărimii pielii; Pierderea părului; Piele înroșită sau descuamată; Infecții ale urechii; Vărsături sau schimbări în mișcările intestinale din cauza stomacului deranjat

Dacă credeți că pisica dumneavoastră ar putea avea o alergie, este înțelept să începeți prin a obține un diagnostic de la medicul veterinar. Bolile autoimune, tulburările hormonale și tegumentele pot provoca, de asemenea, iritații, inflamații și mâncărimi ale pielii. Medicul veterinar vă poate ajuta să restrângeți cauza simptomelor pisicii și vă poate recomanda o abordare terapeutică, cum ar fi:

Îndepărtarea alergenilor din mediul înconjurător al pisicii dumneavoastră: încercați un nou tip de litieră, să folosiți un detergent de rufe diferit sau să vă îmbăiați pisica cu un șampon medicamentat.

Dieta pisicii

Adăugarea de acizi grași omega în dieta pisicii dumneavoastră: Acizii grași omega pot ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii pisicii dumneavoastră.

Încercarea unei diete de eliminare sau a unei rețete de hrană pentru pisici: Un medic veterinar va sugera de obicei acest pas dacă o alergie alimentară pare probabilă.

Paraziții

O pisică care își urmărește, mușcă sau își atacă coada poate avea purici, acarieni sau alți pasageri nedoriți.
Unele semne cheie ale paraziților includ: Mușcături de coadă; Scărpinarea frecventă sau excesivă; Neliniște
Pierderea părului; Înroșirea pielii

Tratamentele de prevenire a puricilor sunt cel mai bun mod de a preveni o reacție alergică la mușcăturile de purici. Acestea fiind spuse, dacă aveți o populație existentă de paraziți în casă sau în curte, probabil că va trebui să vă tratați casa, alături de tratamente lunare de prevenire a paraziților pentru pisica dumneavoastră și alte animale de companie.

Stres sau anxietate

Acest comportament va avea, de obicei, un factor declanșator, spune Quandt. De exemplu, pisica poate începe să-și urmărească sau să-și atace coada atunci când aveți musafiri, în timpul unei furtuni sau când este manipulată într-un mod care nu-i place. O pisică stresată ar putea, de asemenea, să miaune excesiv, să se ascundă sau să devină agresivă față de ceilalți.

Asigurați-vă că pisica are cel puțin un refugiu confortabil poate să o ajute să se simtă mai calmă în perioadele de stres. Aceasta ar putea fi o cameră liniștită cu un cuib confortabil, un pat sau un copac pentru pisici. De asemenea, unele pisici se pot simți în siguranță și confortabile într-un transportor pentru animale de companie cu o pătură deasupra.

Durere

Coada unei pisici are o mulțime de terminații nervoase, spune Quandt, iar acestea pot simți cu siguranță durere și disconfort în coadă! Dacă pisica ta pare să-și urmărească sau să-și atace coada des, ar putea avea dureri. Alte semne de suferință includ pupilele dilatate, urechile lipite de spate sau blana care se ridică la capăt.

Comportamente obsesiv-compulsive

Dacă pisica dumneavoastră urmărește, mușcă sau își atacă în mod constant coada pentru mai mult de un minut sau două de câteva ori pe zi, este posibil să aibă o tulburare compulsivă, potrivit lui Quandt.

Rețineți doar că doar un medic veterinar poate face acest diagnostic, iar personalitatea individuală și vârsta pisicii dumneavoastră ar putea juca, de asemenea, un rol în acest comportament.

De fiecare dată când pisica ta își atacă coada până la punctul de a se automutila, cel mai bine este să descurajezi ușor acest comportament. De exemplu, ați putea încerca să îi distrageți atenția cu o jucărie preferată, un tratament sau o sesiune de periaj. Activitățile pot ajuta la întreruperea ciclului, potrivit lui Quandt, așa că puteți încerca să le atrageți atenția asupra unei jucării cu baghetă, a unui puzzle sau a unei activități de antrenament ori de câte ori observați comportamentul.

Sindromul hiperesteziei feline

Pisica dumneavoastră sare atunci când o atingeți? Este posibil să aibă sindromul hiperesteziei feline (FHS), spune Quandt. Experții cred că această afecțiune poate proveni de la terminații nervoase foarte sensibile care lasă pisica hipersensibilă la atingere – în special de-a lungul spatelui și la baza cozii.

Când atingeți o pisică cu FHS, pielea ei poate părea că se ondulează. Este posibil să alerge pentru scurt timp în mod sălbatic și să devină agresivă înainte de a se opri complet și brusc, potrivit Quandt.

Dacă simptomele pisicii dumneavoastră persistă, medicul veterinar poate exclude orice afecțiune medicală de bază. În cazul în care diagnostichează FHS, acesta poate recomanda tratarea acesteia cu gestionarea durerii, medicamente pentru anxietate sau o combinație, în funcție de simptomele specifice și de nevoile de sănătate ale pisicii dumneavoastră,potrivit rover.com.