Sari la conținut
Home » Motanul se agită în somn? Uite opt motive când trebuie să te îngrijorezi

Motanul se agită în somn? Uite opt motive când trebuie să te îngrijorezi

sursă foto: cauta.vet

La fel ca și oamenii, pisicile pot avea ocazional spasme în somn. În majoritatea cazurilor, această mișcare a corpului este normală și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, ar putea însemna că ceva este în neregulă cu prietenul dumneavoastră cu patru picioare.

Somnul este o componentă importantă pentru a duce o viață sănătoasă, iar pisica apreciază să se odihnească corespunzător la fel de mult ca și dumneavoastră. Așadar, de ce pisicile au spasme în somn? Este timpul să examinăm cele mai frecvente motive pentru acest comportament al pisicilor.

De ce se agită pisicile domestice în somn: motivele principale

Înainte de a intra în cele mai importante motive pentru care pisicile domestice se strâmbă în somn, nu uitați că, dacă sunteți vreodată îngrijorat în legătură cu animalul de companie, este o idee bună să vă consultați medicul veterinar. Aceștia pot oferi mai multe informații despre motivul pentru care pisica ta se zbate și te pot ajuta să te liniștești.

sursă foto: the discerning cat.com
sursă foto: the discerning cat.com
  1. Visează

La fel ca și oamenii, pisicile visează, iar acesta este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care acestea se contractă în somn. Ele trec prin trei etape diferite ale ciclurilor de somn: somnul pisicii, somnul ușor și REM (numit și somn profund).

Este mai probabil ca ele să se crispeze în timpul REM; acesta este momentul în care creierul lor este încă activ, ceea ce poate provoca contracții spontane. Cel mai probabil veți vedea cum își mișcă nasul, mustățile sau urechile, dar s-ar putea să își miște și lăbuțele sau gura. S-ar putea chiar să miaune.

Atâta timp cât această mișcare nu este însoțită de alte simptome, este probabil ca mișcările să fie o simplă reacție la un vis pe care îl au.

  1. Dezvoltarea sistemului nervos 

Așa cum am menționat mai sus, pisicile trec prin trei etape diferite ale ciclurilor de somn, dar pisicuțele au un al patrulea ciclu de somn, cunoscut sub numele de somn activat. Acesta este momentul în care sistemul lor nervos se dezvoltă. Este ceva ce experimentează toate pisicuțele și poate provoca spasme.

Corpul lor lucrează din greu la dezvoltarea și realizarea de noi conexiuni neuronale, ceea ce poate duce la mișcări rapide și sacadate în timp ce corpul lor se odihnește. De asemenea, este posibil să îi vedeți plângând în somn, contorsionându-se sau făcând alte zgomote. 

sursă foto: thediscerningcat.com
sursă foto: thediscerningcat.com

Atâta timp cât pisoiul dvs. nu este bolnav sau nu prezintă un comportament ciudat, nu este nimic de care să vă faceți griji. Ar trebui să depășească această etapă odată ce sistemul lor nervos este complet dezvoltat. Între timp, bucurați-vă de această parte drăguță a fazei lor de pisicuță. 

  1. Purici

Puricii sunt o afecțiune a pielii care poate face ca pisica ta să se agite în timpul somnului. Dacă pielea lor este iritată, corpul lor se poate mișca sau poate face ușoare mișcări de contracție în încercarea de a face să dispară mâncărimea.

foto: thediscerning.com
foto: thediscerning.com

Un tratament local topic împotriva puricilor poate ajuta la uciderea acestor insecte deranjante și poate opri contracțiile pisicii dumneavoastră.

  1. Alergiile pisicii o posibilă cauză

Alergiilie pisicilor, blana mată sau infecții ale pielii care pot duce la mâncărimi excesive ale pielii., toate acestea le pot face să se strâmbe în somn. Dacă observați că, atunci când pisica dumneavoastră se trezește, începe să se îngrijească imediat, acesta poate fi un semn că ceva o irită. 

foto:thediscerningcat.com
foto:thediscerningcat.com

Dacă vedeți că își mișcă urechile, ar putea avea o infecție a urechii sau acarieni. Verificați dacă există o acumulare de ceară sau o decolorare în această zonă. Dacă observați că ceva nu este în regulă, discutați cu medicul veterinar pentru a rezolva problema în mod corespunzător.

  1. Spasme musculare incontrolabile

Pisicile pot avea spasme musculare în timpul tuturor etapelor de somn și, de asemenea, atunci când sunt treze. Un spasm este provocat de mușchii lor care se relaxează și se contractă înainte și înapoi. Deși această acțiune poate fi determinată de condiții de sănătate, în majoritatea cazurilor, este doar o parte naturală a ciclului lor de somn.

sursă foto:thediscerning.com
sursă foto:thediscerning.com

Cu toate acestea, dacă se confruntă cu spasme musculare frecvente, ar putea indica o afecțiune medicală subiacentă, cum ar fi o boală de rinichi, probleme hepatice, dezechilibru electrolitic, distrofie musculară sau deshidratare.

  1. Sarcina 

Atunci când o pisică este însărcinată, corpul lor experimentează tot felul de schimbări. Acesta lucrează peste program pentru a crește și a susține noua viață. Acest lucru poate duce la o activitate musculară crescută și la mișcări spasmotice în timpul somnului.

sursă foto:thediscerningcat.com
sursă foto:thediscerningcat.com

De obicei, această acțiune este inofensivă, dar ar putea fi un semn al unui nivel scăzut de calciu în timpul sarcinii, cunoscut sub numele de eclampsie. Pentru a fi în siguranță, supravegheați-vă animalul de companie și asigurați-vă că nu prezintă alte simptome ciudate, cum ar fi agitația și nervozitatea.

  1. Convulsiile

Pisicile pot avea convulsii în timp ce dorm, care pot arăta asemănător cu spasmele. Cu toate acestea, convulsiile tind să fie mai sacadate și mai pronunțate. Mușchii sau membrele lor ar putea deveni rigide și ar putea, de asemenea, să facă spumă la gură.

Convulsiile durează în general între 30 și 90 de secunde, iar în acest timp, veți avea dificultăți în a vă trezi animalul de companie. Cel mai probabil, pisica dumneavoastră va prezenta și alte modificări neurologice atunci când este trează, în afară de convulsii. Acestea pot include lucruri precum modificări ale nivelului de energie, ale apetitului sau ale altor comportamente. 

sursă foto: thediscerningcat.com
sursă foto: thediscerningcat.com

Dacă vedeți că pisica dvs. are spasme și prezintă oricare dintre simptomele enumerate mai sus, cel mai bine este să vorbiți cu medicul veterinar. De asemenea, ar putea fi o idee bună să instalați o cameră pentru animale de companie pentru a vă monitoriza pisica în timp ce sunteți plecat.

  1. Sindromul hiperesteziei feline

Sindromul de hiperestezie felină, numit și boala pisicilor crispate, sindromul de piele care se rostogolește și alte câteva denumiri, este un alt motiv pentru contracții la pisici. Nu este în întregime sigur ce cauzează acest sindrom. Veterinarii teoretizează că ar putea fi provocat de tulburări cerebrale precum epilepsia, traumatisme ale cozii, probleme musculare sau boli ale coloanei vertebrale. 

sursă foto: thediscerningcat.com
sursă foto: thediscerningcat.com

În cele mai multe cazuri, această afecțiune pare să aibă „factori declanșatori”. Aceștia pot include lucruri precum bătăi în ușă, sonerii, alte zgomote, schimbări în mâncare, atingerea unei părți sensibile a corpului pisicii și multe altele.

Tremuratul este un simptom comun al acestei afecțiuni, la fel ca și alte lucruri, cum ar fi toaletarea compulsivă, lingerea sau mușcarea labei, salivarea, urmărirea cozii și altele. Dacă observați oricare dintre aceste semne la pisica dumneavoastră, cel mai bine este să vorbiți cu medicul veterinar pentru a vedea dacă pisica dumneavoastră ar putea suferi de această afecțiune, informează thediscerningcat.com.