Sari la conținut
Home » Masacrul urșilor a fost oprit de Curtea de Apel Constanța! Ordinul Ministerului Mediului anulat de instanță

Masacrul urșilor a fost oprit de Curtea de Apel Constanța! Ordinul Ministerului Mediului anulat de instanță

Masacrul urșilor a fost oprit de Curtea de Apel Constanța! Ordinul Ministerului Mediului anulat de instanță.

Ordinul din 2009 stabilea o serie de derogări de la măsurile de protecție a speciilor de floră și faună sălbatică!

Ieri, Curtea de Apel Constanța a decis să anuleze un ordin venit în anul 2009, prin care era permisă uciderea urșilor. Semnatarii ordinului au fost Ministerul Mediului și cel al Agriculturii, fiind emise o serie de derogări de la măsurile de protecție a speciilor de floră și faună sălbatică.

Acțiunea în justiție a fost inițiată de Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM). Decizia vine la doar câteva zile după ce ministrul Mediului a anunțat că se caută soluții la problema urșilor care vin în zonele locuite de oameni.

„Dreptate pentru urșii uciși! Curtea de Apel Constanța a dispus Anularea ORDINULUI comun al Ministrului Mediului si Ministrului Agriculturii nr.203/05.03.2009 privind Procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecție a speciilor de floră şi faună sălbatice. Practic, toate RECOLTĂRILE (execuțiile) DE URS, din 2009 și până în prezent, sunt ILEGALE! Aceasta, în condițiile în care, zilele acestea, Ministrul mediului d-l Barna Tánczos afirma public, fără nici o rezervă, că intenționează să permită vânătoarea urșilor”, scrie în comunicatul FPAM.

Potrivit mediafax.ro, decizia instanței a fost anunțată joi și poate fi atacată în termen de 15 zile.

„Admite acţiunea. Anulează Ordinul nr.203/05.03.2009 privind Procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecţie a speciilor de floră şi faună sălbatice. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recursul urmând a se depune la Curtea de Apel Constanţa”, scrie pe portalul instanței.

Lupta nu se încheie însă aici!

 Reprezentanții FPAM au anunțat că „vor sesiza organismele internaționale și vor continua lupta în justiție pentru apărarea faunei și mediului, astfel încât autoritățile să fie constrânse să adopte măsuri eficiente și non-letale de gestionare a populației de urs.