Sari la conținut
Home » Animalele agresive ar putea fi împușcate în maximum 24 de ore! Anunțul lui Taczos Barna

Animalele agresive ar putea fi împușcate în maximum 24 de ore! Anunțul lui Taczos Barna

Animalele agresive ar putea fi împușcate în maximum 24 de ore! Anunțul lui Taczos Barna.

Se pregătește o modificare a legislației!

Un nou set de legi cu privire la populația de urși de la noi din țară ar urma să intre în vigoare din luna iulie, a anunțat Ministrul Mediului Taczos Barna, într-un interviu acordat digi24.ro. Animalele agresive ar urma să fie împușcate în maximum 24 de ore.

„Sunt zone unde habitatul e neatins, unde oamenii nu au căutat soluții locale, nu au trecut la braconaj, otrăvire, nu au pus capcane sau laț și exact în zonele unde pădurea e neatinsă, chiar acolo se înmulțesc aceste atacuri. Cred că nimeni nu poate să demonstreze că într-un județ unde au fost o mie și ceva de cazuri de atacuri în 5 ani a crescut de 10 ori suprafața tăiată sau masa lemnoasă exploatată din păduri. Acest argument nu mai stă în picioare și vedem zi de zi că populația de urși crește natural, în cazul în care nu există intervenție umană. Vorbim despre o specie aflată în vârful lanțului trofic și care se simte foarte bine în pădurile României și vrând-nevrând, crește ca populație  an de an”, a declarat la Digi24 ministrul mediului.

Zeci de apariții ale urşilor au fost semnalate în acest an în zone locuite de oameni.

Urșii coboară în localități după hrană. Sate din județul Argeș se confruntă, de pildă, zilele acestea, cu un număr semnificativ de „vizite” ale urşilor, iar oamenii se plâng că autoritățile nu fac nimic ca să le protejeze gospodăriile. Ei spun că muncesc jumătate de an să crească porci pentru iarnă, însă vara animalele cad pradă urșilor.

„Cu siguranță nu este vorba despre o senzație. Trebuie să acceptăm realitatea și cea mai mare greșeală ar fi să negăm evidențele care arată că în ultimii cinci ani, numărul apelurilor la 112 din cauza urșilor a crescut de 10 ori. Față de 2016, anul 2021 va fi probabil anul care va marca această creștere de zece ori. Nu vorbim despre o senzație, ci despre mii de anuimale ucise în 5 ani. Am făcut statistica pentru ultimii 5 ani, pentru că e perioada în care intervenția umană a fost redusă la minim și în care fenomenul a luat amploare”, a declarat Tanczos Barna la Digi24.

Astfel, va fi vorba despre aplicarea a două proceduri: una imediată și una de prevenție, însă ministrul a subliniat că în niciun caz nu va fi vorba despre vânătoare, ci doar de „extragere” a animalului, în anumite situații.

„Am avut foarte multă dezinformare în ultima perioadă în legătură cu evidențele care erau în statisticile ministerului. Ce trebuie să facem în acest moment este modificarea legislației, astfel încât, în situația de forță majoră să se intervină în interesul omului, al protejării vieții umane”, a explicat Tanczos Barna.

Animalele agresive ar putea fi împușcate!

El a arătat că cele două proceduri, de intervenție imediată și de prevenție, trebuie să existe în paralel.

„Trebuie să avem o intervenție imediată, gen ISU, pompieri, pentru înlăturarea pericolului, și o intervenție de prevenție, prevăzută de lege, care poate fi de lungă durată. Cele două trebuie să meargă în paralel. Nu sunt suficiente aceste măsuri, pentru că măsurile prin care populația de urs trebuie ținută în pădure trebuie să vină în complementaritate, inclusiv din agricultură, să vină acele fâșii de culturi agricole tampon, de zone de liniște în pădure, măsuri de protejare a habitatului”, a detaliat ministrul.

În prezent, proiectul de ordonanță pentru modificarea legislației este în dezbatere la direcțiile de specialitate din minister.

„Nu vorbim în niciun caz în acest moment de vânătoare, vorbim de intervenție preventivă, de eliminare a pericolului imediat”, a precizat ministrul.