Sari la conținut
Home » Gusterul, deloc fraier!

Gusterul, deloc fraier!

Pentru majoritatea oamenilor, a fi guster inseamna a fi un naiv. Nu acelasi lucru il putem spune despre animalul cu acelasi nume. Gusterul (Lacerta viridis) este o soparla de culoare predominat verde, extrem de rapida, un bun catarator si o placere pentru orice iubitor de natura cand vine vorba de o fotografie deosebita.guster 1Nu degeaba denumirea stiintifica a gusterului este Lacerta viridis. Lucertola in limba italiana inseamna soparla, iar viridis in latina inseamna verde. Culoarea predominanta a gusterului este verde. Totusi, puteti intalni exemplare tinere de culoare maronie, sau adulti cu capul albastru (preponderent masculi, mai rar femele, dar nu imposibil). Este o soparla agera, indrazneata, cu un acut simt al teritoriului si un vanator de insecte iscusit.

Gusterii sunt cele mai “vizibile” soparle din fauna Romaniei. Nu sunt doar raspandite pe cale larga, dar avand talie impresionanta (exemplarele adulte pot depasi 30 de centimetri de la cap la coada!) si fiind de un verde crud, uneori de disting usor in habitat. Mai mult, exemplarele cu albastru pe cap sunt si mai vizibile. Ca regula generala: masculii au spatele verde cu mici puncte închise la culoare și gâtul albastru. Femelele sunt verzi-maronii, prezintă dungi albe și puncte negre pe spate. Juvenilii sunt colorați uniform în maroniu.

Harta lor de distributie este generoasa, putand fi intalnit in majoritatea zonelor cu altitudine mica si medie: gusterul urca pana la altitudini de 600-800 de metri, exceptional si mai mult.

Etichete: