Sari la conținut
Home » Șopârla Gecko. Ce trebuie să știți înainte de a-l adopta

Șopârla Gecko. Ce trebuie să știți înainte de a-l adopta

sursă foto: pawtracks.com

Șopârla Gecko. Gecko sunt în mod obișnuit șopârle mici sau de dimensiuni medii care sunt originare din părțile mai calde ale lumii. Există peste 1.600 de specii diferite de Gecko, dar nu toate sunt recomandate ca animale de companie. Speciile de Gecko care sunt cel mai adesea recomandate au, în general, mai puțin de 30 cm lungime și o durată de viață între 10 și 20 de ani. Datorită dimensiunii lor mici și a longevității lor, Gecko au devenit animale de companie foarte populare.

Șopârla Gecko: Alegerea unui Gecko

Șopârla Gecko: O șopârlă Gecko leopard
Șopârla Gecko: O șopârlă Gecko leopard care stă și se plimbă

 

Dacă doriți să aveți o șopârlă Gecko de companie, este mai bine să cumpărați unul crescut în captivitate de la un crescător de încredere. Dacă luați un Gecko sălbatic, nu veți ști ce boli sau afecțiuni poate purta. Căutați o șopârlă cu ochi limpezi, piele fără zone uscate, toate degetele, degetele de la picioare și coada, precum și un apetit sănătos.

Comportamentul șopârlei

Chiar dacă există multe tipuri de Gecko, unele dintre ele au temperament și comportamente similare. În cea mai mare parte, Gecko sunt animale de companie plăcute și docile. Dar majoritatea preferă să nu fie manipulate frecvent de oameni, deoarece le poate provoca stres.

Majoritatea șopârlelor Gecko sunt animale nocturne, deci vor fi mai active noaptea. Cu toate acestea, există unele specii care sunt active pe timp de zi.

Gecko nu sunt foarte vocali, dar unii pot emite sunete atunci când își apără teritoriul sau atrag un partener.

Gecko nu sunt în mod obișnuit reptile agresive, cu excepția cazului în care doi masculi sunt ținuți împreună. Din acest motiv, este mai bine să-I separați, deoarece aceștia se pot ataca unul pe celălalt fără avertisment. Este rar ca un Gecko să muște o persoană, dar există unele specii care sunt mai predispuse să facă acest lucru.

Șopârla Gecko: Îngrijirea unui Gecko

Cerințele de îngrijire pot varia în funcție de specie, dar în cea mai mare parte,Gecko trebuie ținuți în cuști care au ramuri pentru cățărat, un bol cu apă, un loc de ascunzis și capace sigure.

Gecko pot scăpa prin găuri mici, așa că este recomandat un acvariu cu un capac care se închide bine. Majoritatea necesită doar un acvariu de 35 – 70 de litri, deoarece sunt reptile mici. Speciile mai mari vor avea nevoie de mai mult spațiu.

Pentru căptușeala cuștii Gecko, folosiți un substrat precum coaja de nucă de cocos sau coaja de orhidee. Ambele rețin umiditatea și sunt nepericuloase dacă sunt ingerate în cantități mici. De asemenea, pot fi folosite prosoape de hârtie și ziare.

Încălzire și umiditate

Intervalul ideal de temperatură pentru majoritatea Gecko este între 22 și 32 de grade Celsius. Unele specii necesită zone cu temperaturi mai ridicate, în jur de 36 de grade Celsius.

Aceste temperaturi ridicate se obțin prin utilizarea de surse de lumină și plăci de încălzire. Trebuie asigurat un gradient de temperatură corespunzător în intervalul de temperatură specific speciei de Gecko pe care o îngrijiți. Acest lucru înseamnă în general că o parte a cuștii va avea temperaturi în anii 22 de gade, în timp ce cealaltă parte va ajunge la 32 sau 36 de grade.

Pentru speciile nocturne, de obicei nu sunt necesare becuri care emit ultraviolete (UV). Dar speciile de Gecko care sunt active în timpul zilei vor avea nevoie de această lumină specială. Razele UV sunt invizibile, dar foarte importante pentru creștere, apetit și activitate în cazul multor reptile.

Există multe tipuri diferite de UV, care dau căldură și lumină, iar unele pot fi mai potrivite pentru specia specifică de Gecko decât altele. Cu toate acestea, indiferent de becurile pe care le alegeți, trebuie să urmați un ciclu corespunzător de zi și noapte pentru a ilumina cușca. Luminile albe, chiar dacă nu furnizează căldură sau raze UV, trebuie să fie vizibile în timpul zilei. Altfel Gecko poate deveni stresați și confuziți.

Umiditatea în cușca Gecko ar trebui menținută între 70 și 80 la sută. Stropirea cu apă a cuștii este cea mai comună metodă de a atinge acest procent. Dar și furnizarea unui bol mare cu apă va ajuta. Un higrometru este recomandat pentru a măsura umiditatea.

Șopârla Gecko: Cu ce se hrănește un Gecko

Majoritatea șopârlelor Gecko nu mănâncă plante sau legume. Așa că trebuie să vă obișnuiți cu hrănirea lor cu insecte vii. Există mai multe opțiuni de insecte, iar unele sunt preferate de diferite specii. Cele mai des utilizate insecte sunt:

  • Larve de gândac
  • Greieri
  • Viermi de ceară

Greierii și larvele de gândac sunt de obicei alimentele de bază ale Gecko, iar viermii de ceară sunt mai mult un răsfăț. Unele specii de Gecko mănâncă și fructe și li se oferă adesea o dietă formulată pentru a satisface nevoile lor nutritive specifice. Regimurile de hrănire vor varia în funcție de vârstă și specie și pot fi zilnice sau săptămânale.

Înainte de a hrăni un Gecko, insectele trebuie hrănite cu o dietă hrănitoare. Aceasta va încărca insectele astfel încât să poată oferi o nutriție mai bună. Pulberea de calciu trebuie, de asemenea, presărată pe insecte la intervale regulate pentru a suplimenta hrana cu acest mineral.

Manipularea reptilei

Nu luați niciodată un Gecko de coadă, deoarece aceștia tind să-și piardă coada (o apărare naturală împotriva prădătorilor). Cu toate acestea, dacă acest lucru se întâmplă, nu este nevoie să vă panicați.

Coada va crește din nou, deși poate avea o formă sau culoare diferită. Gecko ar trebui să fie bine hrănit, ideal, separat de colegii de cușcă până când coada se reface.

De asemenea trebuie să țineți coint de faoptul că șopârla nu agreează manevrarea sa, cel mult o tolerează, conform thesprucepets.com.