Sari la conținut
Home » Doi câini au fost împușcați de un vânător. Aceștia își însoțeau stăpânul pe câmp, la arat. Autoritățile au fost imediat alertate

Doi câini au fost împușcați de un vânător. Aceștia își însoțeau stăpânul pe câmp, la arat. Autoritățile au fost imediat alertate

Doi câini au fost împușcați de un vânător, pe un câmp din Delani, în apropiere de municipiul Beiuș, județul Bihor. Animalele se aflau acolo pentru a-și însoți stăpânul care este fermier și care își ara pământul.

Incidentul s-a încheiat cu dosar penal pentru vânător, după ce stăpânul câinilor, fermierul, a alertat rapid autoritățile, dându-și seama cine a putut să facă un asemenea lucru, să apese pe trăgaci și să-i împuște câinii.

Fermierul, Marțian Briscan, a trebuit să își are ogorul, astfel că a ieșit cu tractorul, iar patrupezii l-au urmat. El a fost ocupat cu lucrul la câmp, nefiind atent la ce fac câinii în jurul lui. De asemenea, omului nici prin cap nu i-a trecut că se poate întâmpla ceva, mai ales un astfel de eveniment.

„Am lucrat, nici n-am mai sesizat ce fac câinii, erau prin jurul meu, pe-acolo. Nu m-am gândit că cineva o să vină să-i împuște”, a precizat Marțian Briscan, fermier și proprietarul câinilor.

Bărbatul și-a găsit unul dintre câini la 200 de metri de locul în care își lucra pământul

„Am văzut cățeaua aia mare, așa, tremurând, în picioare, și am văzut o pată roșie la burtă. Zic, precis a-mpușcat-o cineva. Am apucat să o prind un pic, iar în două minute, a căzut jos și a murit”, a adăugat fermierul.

„Noi am crescut-o de mică, era cuminte, acum avea şi doi pui, unul venise cu ea şi a dispărut după împuşcături. Nu m-ar mira să fie mort. Tot timpul îi duceam pe câmp când aveam de lucru, că erau cuminţi, nu mergeau nicăieri.

Eu n-am auzit împuşcătura. Când am oprit tractorul şi am coborât, am văzut-o că vine spre mine şi cade. Atunci am văzut sângele. Nu s-a mai putut face nimic”, a povestit, pentru Bihoreanul, proprietarul câinelui, Marţian Briscan.

Stăpânul animalelor, Marțian Briscan, un bărbat din municipiul Beiuș, a anunțat marți poliția, 25 octombrie, la aproximativ 18.53, că i-a fost împușcat un câine, în momentul în care patrupedul se afla pe un câmp din vecinătatea localității Delani, județul Bihor, evenimentul petrecându-se în jurul orei 17.00. Astfel că, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au fost sesizați, în urma acestui apel primit de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor prin S.N.U.A.U. 112 de la fermier.

Vânătorul a recunoscut în fața polițiștilor că a fost acolo, pe câmp și că a tras

La faţa locului a fost trimis, marţi seara, 25 octombrie, un echipaj al Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, iar în faţa acestora, vânătorul ar fi avut o cu totul altă variantă. „A recunoscut că a fost acolo şi că a tras în câine, a zis că a crezut că e câine vagabond.

Este revoltător, pentru că se putea observa clar că era un câine de rasă. E înregistrat, vaccinat, cu toate la zi. Iar eu eram acolo, la o aruncătură de băţ, pe tractor”, a mai susținut beiuşeanul, potrivit ebihoreanul.ro.

Al doilea cățel împușcat, care și el a murit, a fost găsit cu ajutorul unei drone abia ziua următoare, după incident. Stăpânul câinilor a sesizat imediat după ce s-a petrecut fapta, mașina unui vânător, pe care îl știa. L-a confruntat și până la urmă, acesta a recunoscut că el a fost cel care a împușcat câinii omului, dar nu consideră că ar fi greșit.

În baza cercetărilor efectuate, polițiștii bihoreni au stabilit că persoana bănuită de comiterea faptei este un bărbat de 61 de ani, din comuna Pocola, județul Bihor.

Cei doi câini au fost împușcați de un vânător care se numește Florian Tal, din comuna Pocola, conform stăpânului acestora, Marțian Briscan. „Eu l-am văzut, i-am văzut maşina trecând pe şosea. Dar nici nu m-am gândit că se apucă să tragă pe câmp.

„L-am sunat pe paznicul de vânătoare al fondului, mi-a spus că nu era pentru acea zi nicio autorizaţie emisă, nu ar fi avut voie să tragă nimeni”, zice Briscan, care l-a şi sunat pe Tal, ca să lămurească povestea.

„L-am sunat să-l întreb de ce a tras. Mi-a spus cu tupeu că e la Oradea, că n-a fost el. Aşa mi-a spus şi mie, şi poliţistelor care au ieşit la faţa locului în prima fază. Atunci m-am enervat şi am sunat la 112″, zice Briscan.

Vânătorul a avut și el o intervenție pe marginea acestui subiect:  „Câinii hoinari sunt considerați cei mai mari dăunători ai vânatului. Orice câine găsit în terenul de vânătoare pe fondul cinegetic și în momentul observării nu identificăm stăpânul, se împușcă fără restricții și fără pretenții de despăgubire și fapta nu poate fi sancționată. De unde să-i cunosc eu că ăștia au proprietar sau n-au proprietar”, a spus Florian Tal, vânătorul, conform stirileprotv.ro.

Polițiștii Bihoreni de la Serviciul Arme continuă cercetările

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările pentru stabilirea cauzei exacte a decesului animalului și a împrejurărilor producerii evenimentului, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, sub aspectul comiterii infracțiunii de uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, potrivit oradeaindirect.ro.

„Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe periculoase continuă cercetările pentru stabilirea cauzei exacte a decesului animalului și a împrejurărilor producerii evenimentului”, a declarat comisar-șef Alina Fărcuța, purtător de cuvânt IPJ Bihor.