Sari la conținut
Home » Frumusețea nu piere! Xanthomixis tenebrosa trăiește bine-mersi

Frumusețea nu piere! Xanthomixis tenebrosa trăiește bine-mersi

Frumusețea nu piere! Xanthomixis tenebrosa, sau Tetraka întunecată, este o pasăre despre care se credea că a dispărut de mult.  Ea trăia numai în Madagascar și nu mai fusese văzută de zeci de ani.

Pasărea are gât galben și pene verzi și a fost deja observată de două ori într-o pădure izolată din nord-estul insulei. Culmea, cercetătorii spun că acum într-o pădure într-o stare jalnică, transformată în mare parte în plantaţii de vanilie.

Frumusețea nu piere: Xanthomixis tenebrosa pare mai luminosa

Un porumbel
Un porumbel alb stă cu aripile ridicate

După ce s-a dat vestea,  mica pasăre a fost văzută prin tufişuri în apropierea unui râu şi a fost fotografiată. „Dacă Xanthomixis tenebrosa preferă zonele din apropierea râurilor, s-ar putea explica de ce ne-a scăpat atât de mult timp”, a declarat John Mittermeier, directorul programului pentru păsări dispărute al American Bird Conservancy.

O altă echipă a reperat un alt exemplar care îşi petrecea timpul tot în apropierea unui râu. Probabil în căutarea insectelor şi a altor forme de hrană. Xanthomixis tenebrosa se numără printre cele mai căutate zece specii de păsări dispărute.

Frumusețea nu piere: E jale în Madagascar

Peste jumătate dintre păsările din Madagascar, circa 115 specii, sunt endemice, ceea ce înseamnă că nu trăiesc nicăieri altundeva. Mai mult de 40 de specii de păsări de pe insulă sunt clasificate ca fiind pe cale de dispariţie. Ele figurează pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN). Totuși, Xanthomixis tenebrosa nu este clasificată astfel din cauza lipsei de date. Conform unor cercetări anterioare, circa 40% din acoperirea forestieră iniţială a insulei a dispărut între anii 1950 şi 2000. Normal, acesta fiind un factor important care contribuie la pierderea biodiversității în Magadascar, potrivit ebird.

Principalii factori care contribuie la pierderea biodiversităţii în Madagascar sunt distrugerea pădurilor pentru a face loc agriculturii. Dar și chimbările climatice şi vânătoarea. Așadar, acestea trebuie bine apreciate pentru a evita orice problemă.