Sari la conținut
Home » De ce venerau egiptenii pisicile?

De ce venerau egiptenii pisicile?

De ce venerau egiptenii pisicile?

De ce venerau egiptenii pisicile?  Pisicile au fost venerate în Egiptul antic din mai multe motive, iar această venerație a avut un impact profund asupra culturii și religiei egiptene. Unul dintre motivele principale pentru adorarea pisicilor a fost capacitatea lor de a lupta împotriva unei probleme serioase: șobolanii, care erau dăunători pentru recolte și răspândeau boli.

Pisicile au fost considerate salvatoare, deoarece vânau eficient acești rozătoare și alți potențiali dușmani, cum ar fi șerpii și scorpionii.

De ce venerau egiptenii pisicile?

Atunci când egiptenii au realizat că pisicile reprezintă soluția pentru a controla populația de rozătoare care amenința să distrugă recoltele, au început să le trateze cu respect și să le considere ființe divine. Pisicile au devenit membri ai familiei și au fost considerate sacre. Această venerație a dus la dezvoltarea unor zeități cu trăsături de pisică în mitologia egipteană.

Zeița Bastet, cu cap de pisică, a fost una dintre cele mai importante zeități egiptene. Aceasta a fost asociată cu plăcerea, fertilitatea, muzica și dragostea. Alte două zeități principale, Ra (zeul soarelui) și Isis (zeița vieții), aveau și ele trăsături de felină în unele reprezentări.

Zeița Bastet
Zeița Bastet, sursa foto: missupacey.com

Egiptenii aveau un profund respect pentru pisici

Egiptenii aveau un profund respect pentru pisici, până la punctul în care își radiau sprâncenele ca semn de doliu atunci când un astfel de animal murea. Pisicile erau văzute și ca simboluri ale frumuseții, iar femeile își pictau ochii pentru a imita conturul perfect al ochilor de pisică.

Venerarea pisicilor a ajuns la un nivel atât de înalt încât au fost realizate rituale funerare asemănătoare cu cele ale oamenilor pentru aceste animale. Pisicile erau îmbălsămate și îngropate. Iar în anumite perioade, exista chiar o lege care pedepsea cu moartea pe cei care le răneau sau omorau.

Venerația extremă pentru pisici a avut și un efect negativ în istoria Egiptului. Într-o situație notorie, comandantul persan Cambyses al II-lea a aflat despre venerația egiptenilor față de pisici. Acesta folosit acest lucru în avantajul său în timpul unei bătălii.

El a ordonat soldaților să pună pisici în fața trupelor perșilor ca scuturi vii. Egiptenii au fost reticenți să rănească sau să ucidă pisicile sacre. În cele din urmă, au fost învinși. Acest eveniment a avut consecințe semnificative asupra istoriei Egiptului, conform atlas-geografic.net.

Etichete: