Sari la conținut
Home » Dermatita la câini, cum o tratăm

Dermatita la câini, cum o tratăm

Boli comune: Dermatita la caini

Dermatita la câini. Dermatita reprezintă o afecțiune cutanată care provoacă la nivelul pielii leziuni, infecții și disconfort pentru câini.

Această afecțiune cutanată este caracterizată de apariția inflamației la nivelul pielii și poate avea simptome grave, dar mai ales poate declanșa probleme grave de sănătate câinelui.

Dermatita la câini, cum o identificăm și ce forme poate lua

Dermatita este frecventă la câini, iar proprietarii de animale sunt disperați să găsească cele mai bune soluții de tratament pentru prietenii lor necuvântători. Printre cele mai frecvente simptome ale dermatitei la câini este aspectul general al blănii, o blană cu aspect gras, căderea părului, leziunile cutanate precum coji, cruste, piele îngroșată, roșie, eritem, pruritul.

Una dintre cele mai severe dermatite la câini este cea alergică. Aceasta apare în urma contactului cu diferite substanțe și materiale din mediul înconjurător. Reacțiile pot să apară la înțepăturile de insecte, la plastic sau alte materiale.

Și dermatita seboreică poate afecta câinii. Aceasta se manifestă sub formă de blană uleioasă și scuame uscate pe blană, mai ales în zona urechilor și a burții.

Dermatita nazală și auriculară este la fel de severă și apare din cauza paraziților. Factorii care declanșează apariția dermatitei sunt paraziții externi, alimentația, alergenii și plasticul.

Dermatita provoacă disconfort nu doar la nivelul pielii patrupedului, ci îi produce modificări și la nivel comportamental. Astfel, câinele va fi agitat, se va scărpina frecvent sau nu va avea poftă de mâncare. Dermatita este una dintre cele mai frecvente boli de piele la câini, iar aceasta debutează cu o pată roșie care se poate extinde și se transformă în crustă sau piele moartă.

Ce tratament este eficient în cazul dermatitei

Dermatita este o boală frecventă în cazul câinilor. Pentru a trata dermatita la câini se recomandă  antibiotic, antifungice, imunoterapie, vitamine pentru piele și blană, soluții și șampoane, dietă hipoalergenică.

Pentru a nu agrava boala vă sugerăm să mergeti la medicul veterinar care va stabili cel mai bun tratament pentru câinele dumneavoastră.

Pentru a preveni apariția dermatitei la îndrăgitul patruped este bine să ținem cont de câteva metode de prevenție precum igiena, șamponarea, igienizarea urechilor și a lăbuțelor, o alimentație echilibrată și controlată, deparazitarea internă și externă și controalele periodice la medicul veterinar.

Dermatita la câini poate provoca simptome cu grade variate de severitate, iar unele pot necesita tratament de urgență. Sănătatea pielii este esențială pentru menținerea stării generale bune a câinelui.

Stăpânii trebuie să aibă grijă de sănătatea patrupedului lor, iar în cazul dermatitei la câini, efectele pot fi grave dacă boala nu este tratată la timp.

Dermatita la câini este mai frecventă vara

Probleme pielii în cazul cânilor apar mai ales vara, când intră în contact cu diferite substanțe din mediul înconjurător. Bolile de piele ale patrupedului pot fi provocatoare mai ales pentru că afecțiunile cutanate sunt mascate de blană. Dermatita poate părea inofensivă la prima vedere însă ea declanșează probleme grave de sănătate dacă nu este tratată la timp.