Sari la conținut
Home » Erupțiile cutanate la câini provocate de căldură. Cauze, tratament și prevenire

Erupțiile cutanate la câini provocate de căldură. Cauze, tratament și prevenire

Top nume de câini în anul 2023

Pe măsură ce razele soarelui se intensifică în timpul lunilor toride de vară, companionii noștri cu patru picioare sunt predispuși la o serie de probleme legate de căldură. Una dintre aceste probleme este erupția cutanată provocată de căldură, o afecțiune a pielii care poate cauza disconfort și iritații.

Înțelegerea cauzelor, a simptomelor și a metodelor eficiente de prevenire și tratament pentru erupția cutanată provocată de căldură este crucială pentru a-i menține pe prietenii noștri blănoși răcoroși, confortabili și lipsiți de această afecțiune a pielii pe timp de caniculă.

Ce este erupția de căldură la câini?

Erupția cutanată provocată de căldură este o afecțiune a pielii care poate apărea atunci când câinii se supraîncălzesc în condiții de căldură și umiditate. Erupția de căldură la câini apare atunci când pielea câinelui nu se poate răci în mod corespunzător, ceea ce duce la iritații, inflamații și apariția unor mici umflături sau bășici.

Câinii nu transpiră așa cum o fac oamenii. În schimb, ei se răcoresc gâfâind, ceea ce nu este foarte eficient în mediile fierbinți. Pe măsură ce temperatura corpului unui câine crește, acesta poate dezvolta o erupție cutanată din cauza căldurii, epuizare din cauza căldurii sau chiar accident vascular cerebral din cauza căldurii. Este esențial să vă mutați câinele într-o zonă răcoroasă și umbrită și să-i oferiți apă proaspătă la primele semne de supraîncălzire.

Simptomele erupției de căldură la câini

Erupția de căldură se manifestă de obicei prin roșeață, mici umflături sau bășici pe piele, în special în zonele în care există fricțiune sau unde blana este mai groasă, cum ar fi axilele, inghinalul, gâtul și sub bărbie. Poate apărea, de asemenea, în pliurile pielii și pe abdomen.

Zonele afectate de erupția de căldură pot apărea roșii, inflamate sau iritate. Pe piele pot fi prezente mici umflături sau vezicule ridicate și pot fi mâncărime sau dureroase. În cazurile severe sau în cazul unei iritații prelungite, poate apărea căderea părului. Câinii cu erupții cutanate cauzate de căldură pot prezenta semne de disconfort, cum ar fi scărpinarea sau lingerea excesivă a zonelor afectate.

Care sunt cauzele erupției cutanate provocate de căldură la câini?

Erupția cutanată provocată de căldură este cel mai probabil să apară în timpul vremii calde și umede, atunci când câinii nu sunt capabili să își regleze eficient temperatura corpului.

Câinii ținuți în zone slab aerisite sau în spații închise sunt mai predispuși la apariția erupției cutanate de căldură din cauza lipsei fluxului de aer către piele. Suprasolicitarea sau exercițiile fizice prelungite în condiții de căldură pot contribui la apariția erupției cutanate cauzate de căldură.

Câinii cu blănuri dense sau cu pliuri ale pielii sunt mai predispuși la apariția erupțiilor cutanate cauzate de căldură, deoarece căldura și umiditatea captive contribuie la iritarea pielii. Rasele de câini brahicefalici (cu fața plată) sunt deosebit de predispuse la supraîncălzire.

Este important să consultați un medic veterinar dacă bănuiți că animalul de companie are erupții cutanate cauzate de căldură sau orice altă afecțiune a pielii. Aceștia au expertiza necesară pentru a diagnostica cu exactitate afecțiunea și pentru a recomanda opțiuni de tratament adecvate, adaptate la nevoile specifice ale câinelui dumneavoastră.

Cum diagnostichează veterinarii erupția de căldură la câini?

Diagnosticarea erupției cutanate de căldură la câini implică, de obicei, o combinație de examinare fizică, revizuirea istoricului medical și, uneori, teste suplimentare. Medicul veterinar va examina amănunțit pielea câinelui dumneavoastră și va pune întrebări despre activitățile recente ale câinelui dumneavoastră, expunerea la medii fierbinți și umede și orice schimbări de comportament sau disconfort pe care le-ați observat.

Show me your smile Male middle aged veterinarian in work uniform checking the teeth of a small dog while his female young assistant keeping a patient. Vet clinic. Pet care concept. Medicine concept. Animal hospital

Medicul veterinar va exclude alte posibile afecțiuni ale pielii, cum ar fi alergii, infecții fungice sau bacteriene, înțepături de insecte sau alte afecțiuni ale pielii subiacente. Acest lucru ajută la asigurarea unui diagnostic precis legat în mod specific de erupția de căldură.

În cazul în care există simptome persistente sau severe poate recomanda teste suplimentare. Acestea pot include prelevarea de probe de piele pentru a verifica dacă există infecții cutanate subiacente sau teste de alergie dacă se suspectează o reacție alergică.

Cum se tratează erupția de căldură la câini

Tratamentul erupției cutanate de căldură la câini se concentrează pe ameliorarea disconfortului, reducerea inflamației și vindecărea pielii afectate. Unele cazuri de erupție cutanată de căldură pot fi tratate acasă, dar este esențial să consultați mai întâi un medic veterinar.

Dacă observați semne de erupție cutanată de căldură sau de epuizare din cauza căldurii, mutați câinele într-o zonă răcoroasă și bine ventilată și contactați medicul veterinar. Puteți aplica o compresă rece sau un prosop umed pe zonele afectate pentru a calma pielea. Nu folosiți niciodată gheață direct pe piele, deoarece poate provoca daune suplimentare. După răcire, păstrați zona curată și uscată pentru a evita reținerea umezelii, care poate agrava iritația.

Medicul veterinar vă poate recomanda o cremă, un unguent sau un spray topic calmant pentru a ameliora mâncărimea, a reduce inflamația și a promova vindecarea. În cazurile de inflamație severă sau de infecție, medicul veterinar vă poate prescrie medicamente orale, cum ar fi corticosteroizii, pentru a ajuta la controlul simptomelor. Antibioticele pot fi necesare în cazul în care este prezentă o infecție.

Este important să preveniți leziunile autoprovocate în timp ce câinele dumneavoastră se vindecă. Folosiți o zgardă elisabetană (con) sau un tricou pentru a vă împiedica câinele să lingă sau să zgârie zonele afectate, deoarece acest lucru poate exacerba afecțiunea. Evitați să vă expuneți câinele la condiții fierbinți și umede, care pot agrava erupția cutanată.

Prognosticul pentru câini cu erupții cutanate de căldură

Prognosticul pentru câinii cu erupții cutanate de căldură este în general bun, mai ales atunci când sunt diagnosticați și tratați cu promptitudine. Cu o îngrijire și un management adecvat, majoritatea cazurilor de erupție cutanată de căldură la câini pot fi rezolvate rapid.

Cu toate acestea, prognosticul poate varia în funcție de severitatea afecțiunii și de orice factori de bază. În plus, câinii cu anumiți factori predispozanți, cum ar fi blana groasă sau pliurile pielii, pot fi mai predispuși la erupții cutanate recurente cauzate de căldură, necesitând un management continuu și măsuri preventive.

Cum să preveniți erupția de căldură la câini

Prevenirea erupției cutanate cauzate de căldură la câini implică luarea unor măsuri proactive pentru a-i menține răcoroși și pentru a minimiza expunerea lor la condiții de căldură și umiditate.

Dacă locuiți într-o zonă cu temperaturi ridicate în mod constant sau dacă aveți îngrijorări cu privire la toleranța câinelui la căldură, consultați medicul veterinar pentru recomandări specifice și măsuri preventive.

Păstrați un mediu răcoros

Asigurați-vă că are acces la zone umbrite unde poate căuta ușurare de lumina directă a soarelui și asigurați un flux de aer și o ventilație adecvată în spațiul lor de locuit pentru a preveni supraîncălzirea. Instalați ventilatoare sau asigurați aer rece, care să circule în zona de locuit a câinelui dumneavoastră.

De asemenea, puteți oferi paturi sau covorașe răcoritoare pentru confortul câinelui dumneavoastră. Păstrați-vă câinele bine hidratat, asigurându-i un aport constant de apă proaspătă și rece. Asigurați-vă că bolurile de apă sunt ușor accesibile și umpleți-le în mod regulat pe parcursul zilei.