Sari la conținut
Home » Comportamentul de căutare a atenției : O problemă frevcentă pentru câini. Cauze și soluții

Comportamentul de căutare a atenției : O problemă frevcentă pentru câini. Cauze și soluții

Câinele tău latră la tine în timp ce vorbești la telefon? Te linge în timp ce te uiți la televizor? Sare pe tine când intri pe ușă? Toate acestea sunt exemple de comportament de căutare a atenției și sunt modul în care câinele dvs. vă spune: „Nu uitați de mine!”.

sursă foto: descopera.ro
sursă foto: descopera.ro

Aceste comportamente nedorite sunt inocente, dar pot escalada rapid la probleme grave care vă pun la încercare răbdarea și vă afectează relația cu câinele. De ce se dezvoltă aceste obiceiuri proaste și cum le puteți opri?

Ce sunt comportamentele de căutare a atenției la câini?

Comportamentul de căutare a atenției este orice acțiune pe care un câine o execută pentru a face ca un om să îl observe. Acesta poate include lătratul, scâncetele sau săritul pe tine. Orice lucru care are rolul de a vă capta atenția are potențialul de a deveni un comportament de deranjament de căutare a atenției.

 Cauzele comportamentului câinelui?

Cum ajung aceste comportamente naturale de la o încercare de comunicare la o problemă? Dr. Denenberg spune că este vorba de învățarea prin încercare și eroare. În primul rând, sunt câini încearcă mai multe comportamente pe stăpânii lor, întrebându-se care va funcționa. Apoi, cu timpul, ei învață care sunt cele mai eficiente și continuă să le folosească pe acelea.

De exemplu, dacă animalul de companie latră în timp ce vorbești la telefon, sunt șanse mari să te întorci spre el, chiar dacă este doar pentru a-i spune: „Taci!”. S-ar putea să îi aruncați o minge sau să îl îmbrățișați pentru a-l face să tacă.

Nu este nevoie de multe repetiții pentru ca câinele tău să își dea seama că lătratul în timp ce ții aparatul la ureche este o modalitate sigură de a te atrage atenția. Și bum, s-a născut un comportament de căutare a atenției. În curând, câinele dvs. va lătra neîncetat de fiecare dată când veți da un telefon.

Cum previi comportamentul de căutare a atenției la câini?

Dr. Denenberg avertizează că nu poți preveni în totalitate comportamentele de căutare a atenției, care sunt o parte naturală a instinctului comportamental al câinelui tău. De exemplu, nu puteți împiedica complet un câine să latre, dar puteți limita momentele în care câinele dumneavoastră alege să exprime aceste comportamente și îl puteți învăța când este și când nu este potrivit să facă aceste acțiuni.


Medicul veterinar precizează că stăpânii pot ajuta la prevenirea căutării atenției prin satisfacerea tuturor nevoilor câinilor lor, inclusiv oferindu-le suficientă atenție. Iar acest lucru ar trebui să înceapă din prima zi în care vă aduceți cățelul acasă.

„În mod ideal, începeți prin a ignora căutarea atenției încă de la început în timpul cățelușiei și pentru perioade scurte”, spune el. „Mai târziu, puteți crește perioada de timp în care ignorați câinele pentru a dezvolta un mai mare control al impulsurilor.”

Ce trebuie să evitați

Potrivit Dr. Denenberg, evitarea pedepsei este o necesitate. „În primul rând, este o formă de atenție și, chiar dacă este aversivă, este mai bună decât indiferența totală”, spune el.

„În al doilea rând, adaugă negativitate relației. În al treilea rând, chiar dacă câinele încetează să mai caute atenție, se oprește din cauza consecințelor aversive, nu pentru că are ceva mai bun de făcut.”

Cum oprești comportamentul câinelui tău de căutare a atenției?

Există multe măsuri pozitive și eficiente pe care le puteți lua pentru a face față căutării de atenție a câinelui dumneavoastră, dar rezolvarea problemei va necesita timp. De fapt, atunci când începeți să vă schimbați răspunsul, comportamentul câinelui se va înrăutăți înainte de a se îmbunătăți.

La urma urmei, văicăreala la dumneavoastră a funcționat atât de bine în trecut, așa că, cu siguranță, câinele dumneavoastră trebuie doar să încerce să se văicărească mai tare și mai mult timp. Rămâi puternic, fii consecvent și păstrează-ți răbdarea. Iată câteva tehnici care vă vor ajuta să vă descurcați cu comportamentul câinelui dumneavoastră care caută atenție.

Recompensați comportamentul alternativ

Una dintre modalitățile de a gestiona căutarea atenției este de a oferi câinelui dumneavoastră comportamente alternative. Câinele nu v-ar solicita atenția dacă nu ar dori sau nu ar avea nevoie de ceva în primul rând. Așadar, învățați-i o modalitate mai eficientă de a obține ceea ce își dorește.

Apoi, răsplătiți această alternativă. De exemplu, dacă vrea să îl salutați când ajungeți acasă, învățați-l să stea jos pentru a vă saluta în loc să sară în sus. Dacă vor să vă jucați cu ei, învățați-vă câinele să aducă o jucărie în loc să vă dea cu gura pe mâini.

Ignorați comportamentul rău

În timp ce vă învățați câinele modalități alternative de a-și comunica nevoile, nu trebuie să întăriți comportamentul problematic. Asta înseamnă să ignorați toate încercările animalului de companie de a vă capta atenția. Dar trebuie să fiți corect.

Dr. Denenberg sfătuiește că proprietarii trebuie să se asigure mai întâi că satisfac nevoile câinelui lor și că acesta nu este bolnav sau suferind. „Abia apoi pot ignora căutarea atenției, dar încep cu perioade scurte.

câini

Proprietarii încearcă adesea să facă totul sau nimic, ceea ce este prea mult pentru câine. Astfel, câinele manifestă o căutare exagerată a atenției, inclusiv prin gură, sărituri și, uneori, agresivitate directă. Începeți cu ignorarea pentru perioade scurte, să zicem treizeci de secunde, iar mai târziu creșteți timpul.”

Gestionați comportamentul câinelui dumneavoastră

Deoarece poate fi complicat să ignori comportamentele problematice, iar învățarea comportamentelor alternative necesită timp, gestionează-ți câinele pentru a minimiza oportunitățile sale de a practica căutarea atenției. Acest lucru ar putea însemna să îi dați o jucărie de mestecat cu umplutură de mâncare înainte de a da un telefon sau să efectuați apelul din altă cameră. Dacă evitați factorii declanșatori ai căutării de atenție ai câinelui dumneavoastră, îi veți pregăti pentru succes.

Dr. Denenberg spune că este de asemenea util să anticipați ce și-ar putea dori câinele dumneavoastră. „Atunci când știți că este posibil ca câinele dumneavoastră să dea dovadă de căutare de atenție, încercați să îi asigurați nevoile în prealabil: exerciții, joacă, eliminare. Apoi redirecționați-l către comportamente de autogestionare, cum ar fi mestecatul sau joaca cu o jucărie de hrănire. De asemenea, câinele ar trebui să aibă orele de odihnă/somn programate pentru acele momente.”, potrivit akc.org.