Sari la conținut
Home » Cât de sănătos este pentru câini să mănânce paste? Recomandările medicului veterinar

Cât de sănătos este pentru câini să mănânce paste? Recomandările medicului veterinar

Este mult prea tentant să recreezi scena din „Doamna și vagabondul” cu cățelul tău, împărțind o farfurie de paste și aproape să te pupi în nasul lor adorabil. Fără îndoială, este o fotografie drăguță, dar sunt pastele sigure pentru ca ei să le mănânce? Se pare că răspunsul nu este foarte clar.

sursă foto: Happy Puppy Site
heterocromia cainilor; sursă foto: Happy Puppy Site

În timp ce unii medici veterinari spun că este perfect în regulă pentru animalul de companie să mănânce o cantitate moderată de paste, alții nu sunt de acord. Cantitatea de paste administrată unui câine joacă un rol important. Și, la fel ca în cazul tuturor alimentelor, ar trebui să vă asigurați mai întâi că animalul de companie nu este alergic la paste sau la ingredientele sale înainte de a-i da o farfurie plină de spaghete.

Animalul de companie poate mânca paste?

Pastele simple, fierte sau nefierte, sunt de obicei în regulă pentru câini. Pastele sunt, în general, făcute din ingrediente simple, cum ar fi ouă, făină și apă. Aceste ingrediente sunt sigure pentru câini.

Pe de altă parte, formele proaspete și sub formă de pulbere de usturoi și ceapă nu sunt atât de sănătoase. De fapt, acestea conțin o toxină care ar putea provoca complicații grave și pot avea adesea efecte adverse asupra sănătății câinilor care le mănâncă.

Usturoiul și ceapa, alături de arpagic și praz, fac parte din specia Allium. Atunci când animalele de companie le ingerează pot dezvolta leziuni la nivelul globulelor roșii, provocând distrugerea celulelor roșii din sânge, ceea ce duce la anemie.

Deoarece usturoiul și ceapa sunt ingrediente comune în marinara și în diverse alte sosuri de roșii, ar trebui să evitați întotdeauna să îi dați câinelui dumneavoastră paste cu sos inclus.

Brânza este un alt extras popular adăugat la mâncărurile cu paste. În timp ce brânza este un răsfăț plăcut pentru animalele de companie bine educate, nu este sănătoasă în cantități mari și poate duce la creșterea în greutate, probleme cardiace și probleme gastrointestinale. Reduceți brânza la minimum atunci când vă hrăniți câinele și folosiți-o ca o recompensă delicioasă pentru un comportament bun.

Cât de multe paste făinoase sunt bune?

Hrănirea câinelui dumneavoastră cu paste simple, fără adaosuri, poate fi sănătoasă în cantități mici. Dacă scăpați unul sau doi tăiței pe podeaua bucătăriei în timp ce pregătiți cina, nu este ceva de care să vă faceți griji. Iar dacă micuțul pretențios decide să îi dea catelului cina în loc să o mănânce el însuși, nu intrați în panică.

Asigurați-vă doar că animalul de companie primește porții foarte mici, dacă este cazul, și evitați să îi dați o farfurie întreagă de paste. Dacă câinii mănâncă în mod repetat porții întregi de paste, ar putea deveni supraponderali. Există mai multe probleme de sănătate asociate cu creșterea în greutate, inclusiv boli de inimă, hipertensiune arterială și probleme de respirație.

Excesul de greutate poate, de asemenea, să exacerbeze problemele de sănătate existente sau să ducă la dureri articulare sau musculare. În cantități mici, câinii pot mânca paste simple fără sos inclus. În orice caz, nu vă hrăniți câinele cu mai mult de o cană de paste la un moment dat.

Medicii veterinari recomandă ca, dacă îi dați câinelui dumneavoastră paste, să îi dați doar unul sau doi tăiței simpli, gătiți, pe săptămână. Mai mult de atât ar putea fi dăunător pentru sănătatea lui sau a ei.

Varietăți de paste făinoase

Cercetări recente arată că alimentele pentru câini fără cereale, inclusiv cele care folosesc linte și năut ca înlocuitori ai cerealelor, ar putea contribui la bolile de inimă canine. Deși acest lucru nu înseamnă că lintea și năutul sunt strict toxice pentru câini, sugerează că consumul lor ar trebui să fie oarecum limitat și că s-ar putea să nu fie sursele ideale de hrană primară. Dar, în general, medicii veterinari sunt de acord că atât lintea, cât și năutul sunt în general sănătoase pentru câini.

Orezul este în mod obișnuit administrat câinilor pentru a atenua problemele gastrointestinale și pentru a promova sănătatea. Orezul alb este ușor de digerat și are un conținut scăzut de fibre, ceea ce îl face o hrană excelentă pe care să i-o dai câinelui tău atunci când are stomacul deranjat. Orezul brun, o altă hrană sănătoasă pentru câini, este bogat în fibre și o modalitate bună de a adăuga vitamine esențiale în dieta câinelui dumneavoastră. Orezul brun este o opțiune pentru proprietarii de animale de companie care își hrănesc cățeii cu o dietă făcută în casă.