Sari la conținut
Home » Dacă ții la animalul de companie renunță la acest obicei. Îi pui viața în primejdie

Dacă ții la animalul de companie renunță la acest obicei. Îi pui viața în primejdie

Foto: makeasceneak.com

Aveți nevoie de un alt motiv bun pentru a renunța la fumat? Acest obicei neplăcut ar putea să-ți ucidă câinele! Probabil că știți deja pericolele pe care le prezintă fumatul pasiv pentru sugari și copii, dar cum vă afectează animalul de companie?

Au fost efectuate numeroase studii pentru a testa efectul fumului de țigară asupra câinilor în timp, multe dintre aceste studii raportează rezultate foarte dureroase. În acest articol veți afla cum afectează fumatul pasiv câinele dumneavoastră și ce puteți face pentru a-l proteja.

Studii privind fumul de țigară și animalul de companie

În 2012, a fost publicat un raport de caz care a urmărit dezvoltarea unui carcinom traheal la o pisică care a fost expusă la cantități mari de fum pasiv în casă. Rezultatele unui alt studiu, publicat în 2002, au sugerat că fumatul pasiv poate crește riscul de dezvoltare a limfomului la pisici cu până la 50 la sută. Dar cum anume afectează fumul de țigară animalele de companie?

sursă foto: Tampa Bay Times
Efectele fumatului pasiv; sursă foto: Tampa Bay Times

Potrivit lui Heather Wilson-Robles, profesor asistent la Colegiul de Medicină Veterinară și Științe Biomedicale Texas A&M, expunerea la fumatul pasiv cauzează schimbări semnificative în țesutul pulmonar al câinilor în timp. Aceste modificări pot fi atât de simple ca fibroza (cicatrizarea țesutului pulmonar) sau atât de grave ca dezvoltarea de leziuni precanceroase și canceroase.

Modul în care obiceiurile dumneavoastră vă afectează animalul de companie

În timp ce obiceiurile dumneavoastră de fumat vă afectează în mod direct animalul de companie dacă inhalează fumatul pasiv, nu aici se termină pericolul. Animalul dvs. de companie poate fi, de asemenea, expus riscului dacă consumă apă potabilă care conține mucuri de țigară sau dacă mănâncă el însuși mucurile de țigară aruncate.

Mâncatul unei singure țigări poate fi fatal pentru câinii de talie mică, iar doar 1/3 dintr-o țigară poate avea același efect. Fumul pasiv este deosebit de periculos pentru câinii care suferă de astm sau de alte afecțiuni respiratorii.

Foto: BBC
Câinii și fumul nu fac casă bună Foto: BBC

Rase de câini cu botul lung prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de nas și de sinusuri, în timp ce câinii cu botul mai scurt sunt mai predispuși să dezvolte cancer pulmonar. Chiar și pisicile pot dezvolta cancer ca urmare a fumatului pasiv – pe lângă faptul că respiră fumul, ele consumă și substanțe toxice care se acumulează pe blana lor în timp ce se îngrijesc.

Inhalarea fumului pasiv poate provoca o serie de reacții și probleme de sănătate la animalele de companie. Unele dintre aceste probleme sunt: Salivație excesivă; Diareea; Vărsături; Anomalii cardiace; Cancer pulmonar sau nazal la câini, potrivit petguide.com.

În calitate de părinte de câine, sănătatea și bunăstarea vă revin în totalitate

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja animalul de companie este să renunțați la fumat – nu numai că acest lucru vă va proteja animalul de companie de fumatul pasiv periculos, dar îl va împiedica și să intre în contact cu mucuri de țigară și alte produse din tutun.

Dacă renunțarea la fumat nu este o opțiune, puteți cel puțin să fiți responsabil cu privire la modul în care vă desfășurați activitatea de fumat. Fumați întotdeauna în aer liber, departe de animalul de companie, astfel încât fumul să nu se acumuleze în casă și aruncați mucurile de țigară în mod corespunzător.

Data viitoare când vă aprindeți o țigară, gândiți-vă nu numai la efectele nocive pe care le poate avea asupra corpului dumneavoastră, ci și asupra animalului de companie. În calitate de părinte de câine, sănătatea și bunăstarea patrupedului este responsabilitatea dumneavoastră, așa că ar trebui să faceți tot ce puteți pentru a-l menține sănătos – acest lucru include evitarea expunerii la substanțe periculoase, cum ar fi fumatul pasiv.