Sari la conținut
Home » Curiozități din lumea animalelor: Ce pasăre consumă alcool și zboară în același timp

Curiozități din lumea animalelor: Ce pasăre consumă alcool și zboară în același timp

Atunci când o pasăre colibri sorbe nectarul dintr-o floare, nu bea doar dulceață, ci și o picătură de substanță tare. Nectarul, ca și fructele prea coapte, este predispus la fermentație, producând alcool.

Din fericire, noile cercetări sugerează că păsările ar putea ști când s-au săturat. Biologii de la Universitatea Berkeley din California au testat preferințele colibriilor față de diferite concentrații de alcool în soluțiile de zahăr furnizate la hrănitori artificiale.

Păsărea colibri știe când a „consumat” prea mult nectar

Aceștia au descoperit că păsărea colibri este la fel de fericită să bea o soluție care conține 1% alcool ca și o băutură fără alcool. Însă, atunci când li se prezintă o soluție cu un conținut de alcool de doi la sută, beau doar jumătate din cantitatea de alcool.

Deoarece beau jumătate din volum, doza de alcool este aproximativ aceeași”, a declarat Julia Choi, autorul principal al studiului publicat în Royal Society Open Science. „Se pare că știu cum să își respecte ritmul”.

Ceea ce este, probabil, la fel de bine. Deoarece coordonarea precisă necesară pentru zborul lor gimnazial în aer liber ar putea fi afectată considerabil atunci când se află sub influența alcoolului.

Colibri consumă o cantitate de alcool echivalentă cu 80% din greutatea lor

„Cred că ar fi foarte periculos în ceea ce privește supraviețuirea lor”, spune Choi. Dar consumul de rutină chiar și a unei soluții alcoolice de doar un procent ar putea avea ramificații pentru un animal care bea atât de mult.

„Ei beau aproximativ 80% din greutatea lor corporală pe zi în nectar”, spune Choi, „astfel încât chiar și concentrațiile mici ar putea însemna o cantitate decentă de alcool”. Într-adevăr, la un procent, aportul lor de alcool ar fi echivalent cu cel al unui om de 80 kg care bea 28 de halbe (16 litri) de bere care conține patru procente de alcool.

Choi subliniază, totuși, că se cunosc foarte puține lucruri despre conținutul de alcool al nectarului din florile reale, care ar putea fi semnificativ mai mic decât în experimentele sale, potrvit discoverwildlife.com.