Sari la conținut
Home » Cum poți să-i câștigi încrederea cățelușului adoptat. Sfaturile experților în comportamentul canin

Cum poți să-i câștigi încrederea cățelușului adoptat. Sfaturile experților în comportamentul canin

Ați făcut un gest omenesc și ați adoptat un câine adult, deodată v-ați trezit deodată într-o situație care vă depășește, în sensul că nu știți cum să vă purtați cu el. Nu este nicio problemă. Cu un pic de răbdare lucrurile acestea se asimilează treptat. Important este să-i arătați noului membru al familiei nițică dragoste și lucrurile vor deveni mult mai simple.

În primul rând cățelul va înțelege că îi doriți binele și își va flutura coada într-o mișcare de ”dute-vino” de îndată ce-i veți câștiga încrederea. În continuare venim în sprijinul dumneavoastră, doar acolo unde este cazul, cu un mic ghid în care introducem 2-3 sfaturi care să consolideze relația pe care o aveți sau o veți crea cu noul câine adoptat.

Formați o legătură cu animalul de companie

Primul pas, cereți cât mai multe detalii despre trecutul câinelui. Este important să știți dacă a fost abuzat sau nu. Dacă nu a socializat niciodată până să ajungă în compania dumneavoastră este lesne de înțeles de unde vine rigiditatea animalului de companie.

Cunoscând mai bine prin ce a trecut, aveți ocazia să stabiliți o conexiune mai strânsă în momentul în care veți începe să dezvoltați activități împreună.

Veterinarii precizează că este indicat să-l lăsați singur și să nu îl forțați să facă mai mult decât vrea sau poate. De asemenea, bine ar fi să-l lăsați în pace chiar și atunci când mănâncă, în tot restul timpului se va bucura de compania dumneavoastră.

Din nou, dacă a fost supus abuzului interacționați cu blănosul într-un mediu prietenos și securizat. Este important să-i creați un climat cât mai relaxant. 

Încercați pe cât de mult posibil să nu dați televizorul sau radioul prea tare. De asemenea, evitați zgomotele puternice ți bruște și nici într-un caz nu țipați la el, nici dumneavoastră nici ceilalți membri ai familiei. În caz contrar câinele va asimila situația ca și cum s-ar afla într-un mediu stresant unde nu se poate simți în largul lui.

Jucăriile pentru câini ajută la crearea relației de prietenie

Odată stabilite aceste aspect, este momentul în care trebuie să faceți cunoștință la propriu cu patrupedul. Lăsați-l pe el să interacționeze cu dumneavoastră, să vă miroasă sau să vă verifice. Încercați să nu vă mișcați, să nu-i vorbiți și desigur nu-l mângâiați. Este momentul în care câinele se va convinge că sunteți persoana pe care o poate considera prieten.  

După ce ați deveni prieteni situația devine mai relaxată. Încurajați-l în permanență prin mici recompense și jucării pentru câini. Este imposibil să nu reacționeze pozitiv.

Și cum oricine greșește, trebuie să fiți pregătiți pentru momentul în care patrupedul va călca pe bec. Este important să știți cum să gestionați această situație. Cum? Vorbiți calm car cu o voce fermă prin care să-l atenționați că a greșit dar fără prea multe insistente. În acest mod veți reuși să-l aduceți mai aproape de dumneavoastră.

Exercițiile și antrenamentele pot cimenta relația dintre câine și stăpân. Plimbările sau drumețiile sunt extrem de benefice pentru căței. Frisbee-ul sau mingea sunt toate jucăriile de care aveți nevoie, potrivit cauta.vet.