Sari la conținut
Home » Cum comunică păsările colibri? Acestea nu au cutia vocală suficient de mare ca alte păsări

Cum comunică păsările colibri? Acestea nu au cutia vocală suficient de mare ca alte păsări

Credeți sau nu, păsările colibrii au cântece, mai bine spus un fel de. Păsările colibri nu au o cutie vocală suficient de mare pentru a crea vocalizări ca și alte păsări. Și totuși, cum comunică păsările colibri?

În ciuda cutiei vocale mici, ele comunică foarte eficient. Păsările colibri gât rubiniu folosesc scârțâituri, țâșnituri, „chitters” și vâjâituri în moduri diferite prin care pot comunica.

Păsările colibri au o rezistență deosebită. Cum comunică păsările colibri

O altă perfornanță a micilor păsări colibri este că zboară fără oprire, peste 600 de mile de apă peste Golfului Mexic, încercănd să găsească surse de nectar când vor ajunge în sfârșit pe uscat!

Și dacă asta nu este suficient, își continuă migrația spre nord îndreptându-se spre Canada. De aceea este de apreciat rezistența și puterea acestei mici bijuterii zburătoare.

Un iubitor al micilor păsări povestește din experiența lui.

Pasari Colibri sursa foto: ro.pinterest.com

”Când păsările colibri sosesc prima dată în luna mai găsesc un alimentator de nectar în același loc ca anul trecut.

De fapt zboară foarte aproape de fața mea la nivelul ochilor și plutesc timp de 3 sau 4 secunde. Se grăbesc la alimentator și iau o înghițitură lungă, apoi câteva înghițituri scurte înainte de a zbura în altă parte a curții.

Micile colibri emit în mod constant un fel de ”cântec” zgomotos care este ușor diferit de celelalte sunete ale lor. Este un sunet fericit încât nu mă pot abține să nu simt bucuria lor că ajung în sfârșit „acasă” în siguranță.”

Păsările colibri mai iau o cină la dozatorul de nectar și urmează o serie de ”scârțâituri” înalte. Am văzut atât femei cât și masculi care au acest comportament, povestește iubitorul de colibri.

Probabil că acele sunete servesc ca o alertă de avertizare pentru intrus, precum și pentru orice alte păsări colibri suficient de aproape pentru a le auzi.

După ce au alungat cu succes uzurpatorul, micile păsări zboară pentru a ateriza pe o ramură din apropiere pentru a aștepta următorul invadator teritorial. În zbor, ei scot sunete în seturi de 2 sau 3 segmente separate, care uneori sunt repetate pentru accentuare.

Comunicarea între mascul și femelă a păsărilor colibri

Acum, când vine momentul ca masculul să curteze femela colibri, el execută un dans magic în aer care este fascinant de văzut.

Femela stă nemișcată și pare hipnotizată în timp ce masculul zboară într-un arc în formă de „u”. Un zgomot „de altă lume” precum cele făcute în vechile filme SF cu nave spațiale extraterestre poate fi auzit cu ușurință dacă îl ascultați. Mai degrabă decât un sunet vocal, acest zgomot este produs de mișcarea aerului care trece peste penele cozii  în timp ce își desfășoară uimitor balet aerian.


Masculii ajung de obicei cu aproximativ o săptămână înainte de potențialiele lor parteneri. De dragul supraviețuirii speciilor, colibrii masculi vor curta o femelă de îndată ce „partenele” lor și-au depus ouăle. Ei nu participă la hrănirea sau creșterea puilor.