Sari la conținut
Home » Comportamentul pisicii: păzirea excesivă a resurselor. Momentele cheie când trebuie să intervii

Comportamentul pisicii: păzirea excesivă a resurselor. Momentele cheie când trebuie să intervii

sursă foto:nootspet

Păzirea resurselor este destul de frecventă în gospodăriile cu mai multe pisici și majoritatea oamenilor au experimentat-o cu pisicile lor.

Cu toate acestea, în practica noastră de comportament al pisicilor, am constatat că mulți oameni nu cunosc termenul, nici cauzele care o provoacă, și cu atât mai puțin ce trebuie făcut în acest sens.

Motivul pentru care pisica manifestă acest comportament

Pisicile care au petrecut mult timp fără adăpost sau în adăposturi, în special cele care au fost private de hrană în trecut, sunt cele mai predispuse în a păzi resursele. Comportamentul pisicii apare, de obicei, atunci când există o percepție de lipsă de resurse pentru pisici, chiar dacă există din belșug.

De obicei, există, de asemenea, o componentă subiacentă de stres care declanșează acest tip de comportament. Adesea, vom vedea că se întâmplă când pisica rezidentă  întâlnește o altă pisică care intră în gospodărie. O pisică nouă poate prezenta, de asemenea, un comportament de pază dacă provine dintr-o situație de abandon sau de lipsă de hrană și apă.

Insecuritatea felină poate face, de asemenea, ca pisica dumneavoastră să se simtă stresată de orice schimbare în gospodărie, cum ar fi intrarea unor persoane noi (un nou soț sau coleg de cameră) sau plecarea unor persoane din gospodărie (divorț, plecarea copiilor la facultate).

Ce presupune manisfesarea acestui tip comportament

Resursele păzite pot fi orice, de la jucării și mâncare până la locuri și oameni. Pisicile manifestă păzirea resurselor prin:

1. Mieunat excesiv pentru a-i avertiza pe ceilalți să stea departe;

2. Lovirea altor pisici și poate chiar a omului lor pentru a păstră distanța;

3. Blocarea la propriu a accesului celeilalte pisici la un obiect sau loc;

4. Zgârierea obiectelor pentru a le revendica drept teritoriu;

5. Pulverizarea sau urinarea pe obiecte (sau pe oameni);

Resurse pe care pisica dumneavoastră le-ar putea păzi: Hrană; Jucării; Oameni; Cutii de gunoi; Copaci pentru pisici; Zgârietori pentru pisici; Locuri de dormit; Orice altceva pe care ei decid că este „al lor”

Cum trebuie procedat în această situație

Dacă observați că una dintre pisici își păzește resursele față de cealaltă (celelalte), există lucruri pe care le puteți face pentru a preveni ca acest comportament să se transforme în intimidare sau luptă constantă.

Eliminarea acestor comportamente din fașă este cheia pentru a preveni neînțelegerile dintre pisicile dumneavoastră și pentru a păstra o coexistență pașnică.

Sfaturi: Când se impune o vizită la medicul veterinar

Împiedicați împărțirea bolului de mâncare punând un bol pentru fiecare pisică. Îndepărtați capacele de la cutiile de gunoi, astfel încât o pisică să nu o poată prinde pe cealaltă în cutie. Asigurați mai multe zone de litieră, astfel încât pisica agresată să aibă o altă opțiune dacă o zonă de litieră este păzită.

Oferiți fiecărei pisici timp individual cu dumneavoastră, precum și experiențe de joacă în grup. Furnizați suficiente jucării, paturi pentru pisici, copaci pentru pisici și găuri pentru pisici, astfel încât fiecare pisică să poată revendica una ca fiind a ei.

Lăudați-vă pisicile ori de câte ori sunt împreună și nu se întâmplă acte de intimidare sau de pază. Dacă este necesar, vizitați medicul veterinar dacă pisicile au nevoie de asistență anti-anxietate cu medicamente.

A trăi în armonie cu mai multe pisici se poate face. Trăiesc cu 18 pisici și rareori văd pază de resurse în casa mea. Oferirea de suficiente jucării, hrană și dragoste pentru toate pisicile contribuie în mare măsură la corectarea, sau chiar la prevenirea intimidării și a pazei resurselor.

Acum, că știți ce să căutați, veți putea să aduceți armonie în casa pisicii dumneavoastră și să preveniți comportamentele de pază înainte ca acestea să devină un obicei prea mare.

Ajutați-vă pisica să se adapteze

Atunci când aduceți o pisică nouă acasă lângă cealaltă pregătiți-vă din timp cu următorii pași. Dacă este posibil, faceți un schimb de mirosuri înainte ca noua pisică să intre în gospodărie sau cel puțin înainte de a avea loc introducerile.

Asigurați suficiente jucării și zone de așternut pentru ca ambele pisici să se bucure. Hrăniți pisicile în boluri separate, în loc să le puneți să împartă o farfurie. Lăudați și iubiți pisica rezidentă atunci când se află în compania noului venit, pentru ca aceasta să știe că nu a fost înlocuită.

Joaca reciprocă va ajuta pisicile să se împrietenească, atâta timp cât timpul și atenția din partea dumneavoastră (și dulciurile!) sunt distribuite în mod egal și ambele au parte de timp special petrecut singure cu dumneavoastră, potrivit catster.com.