Sari la conținut
Home » Cel mai neobișnuit pacient tratat la Spitalul Veterinar din Iași

Cel mai neobișnuit pacient tratat la Spitalul Veterinar din Iași

La un an de când a fost deschis Compartimentul de Urgențe de la Spitalul Clinic pentru Animale de companie de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) am aflat care este cel mai neobișnuit animal care a fost tratat aici.

Cel mai neobișnuit pacient tratat la Spitalul Veterinar din Iași. Un pui de alpaca ajuns pe masa de operație

Zilele trecute, a ajuns la Urgențe și un pacient neobișnuit care a avut nevoie de tratament: un pui de alpaca, cu numele ORO. Echipa medicală a constatat că este vorba despre o plagă mușcată și au intervenit de urgență pentru a o opera. Acum, ORO se află în continuare în atenția medicilor și studenților. După ce starea ei s-a ameliorat, alpaca a fost scoasă inclusiv la o scurtă plimbare prin campusul studențesc.

“Pacienții” sunt în special câini și pisici care au suferit o traumă – fie în urma unui accident, fie în urma căderilor de la înălțime. Numărul acestor cazuri începe să crească odată cu încălzirea vremii, susțin medicii.

„Serviciul de urgență funcționează pentru câini și pisici, din când în când mai suntem apelați de clinica de animale exotice să le asigurăm suport peste noapte pentru un pacient care este internat la ei. Traumele, în special traumele de stradă, ocupă locul I, dacă ar fi să fac o statistică. De asemenea sunt două vârfuri pe an de cazuri de pisici căzute de la etaj, iar în rest avem urgențe digestive, urmate de cele neurologice”, a mai explicat coordonatorul Compartimentului de Urgențe, conf. univ. dr. Mihai Musteață.

Compartimentul care este deschis inclusiv sâmbăta și duminica, a tratat  3.376 cazuri în 12 luni, ceea ce înseamnă aproximativ 35% din cazuistica spitalului. Compartimentul de Urgențe asigură și servicii de suport pentru Clinicile Medicală, Chirurgie, Obstetrică și Boli infecțioase, precum și a Serviciilor de Cardiologie și Neurologie.

Serviciul medical este deschis la orice oră din zi și din noapte, așa că oamenii nu trebuie să-și mai facă griji atunci când au vreo urgență cu animalul  de companie.