Sari la conținut
Home » Un an de serviciu non-stop. 10.000 de animale de companie tratate în singurului spital de urgențe veterinare din Moldova

Un an de serviciu non-stop. 10.000 de animale de companie tratate în singurului spital de urgențe veterinare din Moldova

Un an de serviciu non-stop. 10.000 de animale de companie tratate în singurului spital de urgențe veterinare din Moldova.

A trecut un an de când a fost deschis Compartimentul de Urgențe de la Spitalul Clinic pentru Animale de companie de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), în spital au fost tratați peste 9.800 de „pacienți” necuvântători.

Oamenii continuă să își îngrijească animalele de companie și să le ducă la medicul veterinar atunci când situația o impune. Serviciul medical este deschis la orice oră din zi și din noapte, așa că oamenii nu trebuie să-și mai facă griji atunci când au vreo urgență cu animalul  de companie.

Coordonatorul Compartimentului de Urgențe, conf. univ. dr. Mihai Musteață, a explicat pentru gandul.ro că, în acest an, numărul pacienților a fost unul în creștere constantă, lunile februarie și martie fiind până acum tot mai aglomerate.

Un an de serviciu non-stop în care au fost tratate 3.376 de cazuri

Compartimentul care este deschis inclusiv sâmbăta și duminica, a tratat  3.376 cazuri în 12 luni, ceea ce înseamnă aproximativ 35% din cazuistica spitalului.

„Înainte să existe acest serviciu de urgență, cazurile erau preluate în spital doar pe timpul zilei, nu și noaptea. Acum fiind un serviciu non-stop, pacienții care ajung noaptea rămân în spital, iar a doua zi sunt descărcați pe clinicile de specialitate. Nu am avut luni despre care să spunem că au fost cele mai aglomerate sau că apoi am avut două luni de zile în care ne-am tras sufletul. Ne așteptăm că și anul acesta va fi o creștere cu 35-40% față de anul trecut”, a precizat conf. univ. dr. Mihai Musteață.

Echipa medicală a Spitalul Clinic pentru Animale de companie de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” s-a dublat într-un an

Spitalul Clinic pentru Animale de companie de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” asigură asistența medicală pentru toate județele din Moldova.

Conf. univ. dr. Mihai Musteață. explică importanța unui astfel de serviciu care să asigure non-stop asistența medicală pentru animalele de companie, fiind o lipsă pe care oamenii o resimțeau  în toată zona Moldovei.

„Am avut oameni care ne-au sunat în miez de noapte de la Bârlad, ne-au spus care este situația și ne-au întrebat dacă pot să vină, iar la 3 dimineața erau deja aici. Vin pacienți din Botoșani, Suceava, pentru că sectorul de servicii medicale non stop a fost foarte rău reprezentat pe toată regiunea Moldovei, a lipsit și în Iași pentru că necesită și o infrastructură de diagnostic și o resursă umană destul de amplă ca să poată fi susținut peste noapte”, a declarat conf. univ. dr. Mihai Musteață.

Echipa a pornit cu cinci medici interni, iar acum este formată din 14 persoane: patru medici veterinari, opt medici interni, un tehnician, ajutate de câte șase studenți pe o tură de 12 ore și un coordonator.

„E o echipă destul de mare, ceea ce e greu de făcut în practica privată, presupune niște costuri destul de mari și de asta și serviciul a lipsit din Moldova, nu doar din Iași. Din punct de vedere didactic este o activitate enormă: sunt 12 studenți pe zi implicați în activitățile de management direct de caz”, a mai precizat conferențiarul.