În fiecare an, la cel mai mare sanctuar de cai din Europa erau găzduiți aproximativ 1.200 de cai care altfel sfârșeau la abator. Dar Fundația Centaur, care oferă adăpost animalelor salvate, se confruntă cu mari probleme. Cauza? Pandemia de coronavirus.

Fundația supraviețuiește din donații și pandemia a redus generozitatea donatorilor. O realitate dureroasă pentru o activistă dedicată cauzei. Totuși, ea speră că se mai poate face ceva pentru a cruța caii de la o soartă crudă, potrivit „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle.

„Avem aproape 400 de hectare de teren la dispoziție, plus o zonă pentru perioada de iarnă. Asta le permite animalelor să trăiască în semi-sălbaticie, cât mai aproape de natură, în cea mai mare parte a timpului”, explică Weronika Nieborak, de la Fundația Centaur.

Caii au trecut prin întâmplări traumatizante

Îngrijirea și protecția animalelor costă foarte mult. Banii vin din donații și de la companii. În afară de cai, aici și-au găsit refugiul inclusiv măgari, oi, pisici, porci și chiar două lame.

Însă activitatea sanctuarului e acum pusă sub semnul întrebării din cauza coronavirusului.

„A fost o lovitură pentru noi”

„Când a izbucnit pandemia și multe firme au intrat în faliment, au început să sune telefoanele și să primim o mulțime de e-mailuri. Sute de companii ne informau că nu ne mai pot sprijini. A fost o lovitură pentru noi”, spune Weronika Nieborak, de la Fundația Centaur.

Voluntarii din împrejurimi s-au oferit să facă promovare adăpostului, astfel încât banii de care e atât de mare nevoie să ajungă rapid la Fundația Centaur. Fără sprijin financiar, fundația s-ar putea închide, iar multe dintre animale ar fi eutanasiate.

Un alt mod de a ajuta animalele este adopția. Acest lucru se poate realiza printr-o donație simbolică. În acest fel, aproximativ 200 de animale au ajuns la familii.

Angajații fundației speră, totuși, că vor primi curând sprijinul financiar de care au nevoie, astfel încât animalele din cel mai mare sanctuar al cailor din Europa să aibă un viitor sigur și liniștit.