Sari la conținut
Home » Cel mai greu animal din toate timpurile: Descoperirea din deșert

Cel mai greu animal din toate timpurile: Descoperirea din deșert

sursă foto: earth.com

Cel mai greu animal. Ar putea exista un nou concurent pentru cel mai greu animal care a trăit vreodată. În timp ce balena albastră din zilele noastre deține titlul, oamenii de știință au dezgropat  folsila unui gigant antic care ar putea înclina balanța.

Cercetătorii au descris specia – numită Perucetus colossus, sau „balena colosală din Peru” – în revista Nature. Fiecare vertebră cântărește peste 100 de kilograme, iar coastele sale măsoară aproape 1,4 metri lungime.

Cel mai greu animal

„Este interesant să vezi un animal gigantic atât de diferit de tot ceea ce cunoaștem”, a declarat Hans Thewissen, paleontolog la Northeast Ohio Medical University.

Oasele au fost descoperite în urmă cu mai bine de un deceniu de Mario Urbina. El lucrea pentru Muzeul de Istorie Naturală al Universității San Marcos din Lima. O echipă internațională a petrecut ani pentru a le dezgropa de pe versantul abrupt și stâncos din deșertul Ica. Această regiune din Peru a fost cândva subacvatică și care este cunoscută pentru bogăția de fosile marine.

13 vertebre, patru coaste și un os din șold

O balenă cu cocoașă
O balenă cu cocoașă care se plimbă în oceane

Fosilele, care au o vechime de 39 de milioane de ani, „nu seamănă cu nimic din ceea ce am văzut vreodată”, a declarat autorul studiului, Alberto Collareta, paleontolog la Universitatea italiană din Pisa.

După săpături, cercetătorii au folosit scanere 3D pentru a studia suprafața oaselor. Ei au folosit scheletul uriaș – dar incomplet – pentru a estima mărimea și greutatea balenei.

Aceștia au calculat că gigantul antic cântărea undeva între 94 și 375 de tone (85 și 340 de tone metrice). Cele mai mari balene albastre s-au încadrat în acest interval – 200 de tone (180 de tone metrice).

Corpul său se întindea până la o lungime de aproximativ 20 de metri. Balenele albastre pot fi mai lungi – unele ajungând la peste 30 de metri, potrivit apnews.

Acest lucru înseamnă că balena nou descoperită a fost „posibil cel mai greu animal din toate timpurile”, a spus Collareta. Dar „cel mai probabil nu a fost cel mai lung animal din toate timpurile”.

Cântărea mai mult pentru că oasele sunt mult mai dense și mai grele decât cele ale unei baleen albastre.