Sari la conținut
Home » Cea mai bătrână pasăre sălbatică. Animăluțul este o mămică bună

Cea mai bătrână pasăre sălbatică. Animăluțul este o mămică bună

Cea mai bătrână pasăre sălbatică din lume tocmai a adăugat un nou pui în familie – al 40-lea, spun experții.

E vorba despre un Albatros Laysan (Phoebastria immutabilis), numit Wisdom, are cel puțin 70 de ani, dar nu dă semne de îmbătrânire. Apărătorii faunei sălbatice de la Midway Atoll Refuge din Hawaii au văzut-o depunând un ou și incubându-l câteva săptămâni. Un pui gri și pufos a ieșit din cochilie.

Dar Wisdom nu era acolo când puiul a eclozat. Ea era plecată pe mare pe 20 ianuarie, lăsându-și partenerul de serviciu la cuib. Ea mai mai avut un ou acolo în urmă cu trei ani.

Cea mai bătrână păsăre e mamă

O pasăre colibri
O pasăre colibri care stă la un copac

Ea s-a întors cu burta plină și s-a așezat imediat pe cuib. Astfel, partenerului putea și el să-și caute hrană.

„Pasărea Wisdom a devenit un al speranței”, a declarat managerul refugiului, Robert Peyton.

Când cercetătorii au marcat-o pentru prima dată pe Wisdom, în 1956, era deja un adult care se reproducea. Pasărea a crescut cel puțin opt pui din 2006 și chiar a supraviețuit tsunamiului din 2011 din Japonia.

„Ea depășește recordurile de longevitate ale păsărilor cu cel puțin un deceniu”, a declarat Peyton. „Cu peste un milion de albatroși numai pe atolul Midway, acest lucru arată cât de multe lucruri au mai rămas de învățat despre lumea naturală din jurul nostru”

A zburat mult

De când a fost cipată, Wisdom a zburat peste 3 milioane de mile (4,8 milioane de kilometri) în jurul Pacificului.

„Asta înseamnă până la șase călătorii de la Pământ la Lună și înapoi”, a și declarat Bruce Peterjohn, șeful Laboratorului Național de Bandare a Păsărilor din cadrul Patuxent Wildlife Research Center.

Cuvântul albatros vine din cuvântul arab al-qadus sau al-gaṭṭas care înseamnă literal „scafandru”. Portughezii l-au adaptat apoi în cuvântul alcatraz. Acesta a fost ulterior absorbit în engleză sub denumirea de albatros, potrivit livescience.

Cu excepția sezonului de reproducere, albatrosul este în mișcare aproape constantă. Un albatros poate parcurge mii de kilometri în fiecare an.