Sari la conținut
Home » Câte animale au existat vreodată pe Pământ?

Câte animale au existat vreodată pe Pământ?

cercetător care înoată alături de o caracatiță; sursă foto animalepierdute.ro

Câte animale. Pentru a afla acest număr uluitor de mare, trebuie să știm câte specii au trăit vreodată. Adică să săpăm adânc în arhiva fosilă și să facem o mulțime de calcule. Ce întrebare, câte animale?

Există peste 8 miliarde de oameni pe planetă și este o fracțiune din numărul de oameni care au trăit vreodată. Și o porțiune și mai mică din numărul total de animale care au existat vreodată.

Deci, câte animale au călcat pe Terra?

Câte animale: La zoo
Câte animale: La zoo, o fetiță hrănește un animal

Dar cum ar putea oamenii de știință să estimeze numărul total de animale de pe Pământ? Ca să nu mai vorbim de a determina câte au existat vreodată pe planeta noastră de-a lungul istoriei sale? Și de ce să facă asta?

Probabil cel mai simplu să începem prin a estima numărul total de specii de animale.

Potrivit Listei Roșii a UICN, aproximativ 2,16 milioane de specii de animale au fost descrise până în 2022. Cu toate acestea, până la 20% dintre acestea sunt probabil duplicate în acte. Presupunând că această estimare este exactă, acest lucru plasează numărul real de specii de animale cunoscute la aproximativ 1,7 milioane.

Bineînțeles, acest număr nu este fix. Cercetătorii continuă să descrie între 14.000 și 18.000 de specii noi de animale în fiecare an.

7,7 milioane de animale

În 2011, Camilo Mora, biogeograf la Universitatea din Hawaii, estima numărul total de specii eucariote de pe Pământ. Numărul lor final a fost de aproximativ 8,7 milioane, dintre care aproximativ 7,7 milioane erau animale. Dintre acestea, aproximativ jumătate erau insecte, „ceea ce este uluitor”, a declarat Mora pentru Live Science.

Dar pentru a ne da seama câte specii de animale au trăit vreodată, trebuie să privim mai adânc în trecut. Viața a apărut pe Pământ în urmă cu 3,7 miliarde de ani. Dar acele prime organisme erau celule foarte simple. Au mai trecut încă 1,4 miliarde de ani până să apară viața pluricelulară. Animalele au evoluat probabil chiar mai recent, în urmă cu aproximativ 800 de milioane de ani, potrivit livescience.

„Estimarea standard este că 99,9% dintre speciile care au trăit vreodată au dispărut”, a declarat Jablonski. „Dar, bineînțeles, aceasta este o aproximare grosieră”. Presupunând că această aproximare este corectă, ar trebui pur și simplu să înmulțim 7,7 milioane cu aproape 100%, a spus Mora. Asta înseamnă că numărul total de specii de animale este de aproximativ 770 de milioane de specii. De aici, la numărul de indivizi este o altă cale. Prea lungă.