Sari la conținut
Home » Cât de sociabili sunt papagalii? Ce au descoperit cercetătorii?

Cât de sociabili sunt papagalii? Ce au descoperit cercetătorii?

Featured Video Play Icon

Cât de sociabili sunt papagalii? Rezultatele unui recent studiu realizat de cercetători de la Universitatea Northeastern, MIT Media Lab din SUA și Universitatea din Glasgow din Marea Britanie au adus la lumină un aspect extrem de intrigant.

Studiul a implicat 15 papagali care au participat voluntar la apeluri video cu alți papagali, folosind telefoane inteligente și tablete.

Cât de sociabili sunt papagalii?

Pe parcursul acestui experiment, s-au dezvoltat chiar și prietenii între acești papagali, iar aceștia au demonstrat preferințe pentru anumiți indivizi.

,,Tehnologia apelurilor video a fost de ajutor pentru mulți oameni în primele zile ale pandemiei de COVID, când autoizolarea era esențială pentru limitarea răspândirii virusului”, a afirmat Ilyena Hirskyj-Douglas, un specialist în informatică de la Universitatea din Glasgow din Marea Britanie.

,,Există aproximativ 20 de milioane de papagali domestici în casele din SUA. Așa că ne-am întrebat dacă acești păsări ar putea beneficia și ele de apelurile video. Ne-am dorit să vedem dacă le-ar plăcea să sune alți papagali și cum i-ar putea ajuta acest lucru”, a mai adăugat cercetătorul.

Papagalii sunt cunoscute pentru inteligența lor remarcabilă, ceea ce i-a făcut candidați ideali pentru acest studiu. Au o viziune suficient de bună pentru a interpreta mișcările de pe ecranul aflat în fața lor. Și sunt extrem de vocali.

Ce au concluzionat cercetătorii din acest studiu?

Într-o etapă inițială de antrenament care a durat două săptămâni. Papagalii au învățat să folosească un clopoțel pentru a-și solicita îngrijitorii să le aducă o tabletă. Astfel încât să poată iniția un apel video.

Folosirea clopoțelului le-a oferit papagalilor o modalitate de a iniția voluntar un apel video. Care putea dura până la cinci minute.

Stăpânii de papagali au raportat o legătură mult mai strânsă cu păsările lor de companie, iar unii papagali chiar au dezvoltat atașamente față de persoanele cu care comunicau prin apeluri video. Păsările păreau să se bucure de atenția suplimentară pe care o primeau, fie de la oameni, fie de la alți papagali, conform playtech.ro.