Sari la conținut
Home » Care este cel mai periculos animal din lume? Animalul pe care poate l-ați întâlnit deja

Care este cel mai periculos animal din lume? Animalul pe care poate l-ați întâlnit deja

Din cuprinsul articolului

Dintre aligatori, hipopotami și pitoni, animalele de pe Pământ nu sunt întotdeauna cele mai pașnice, mai ales cele sălbatice.

Ourworldindata.org spune că oamenii au identificat peste două milioane de specii de animale; cu toate acestea, se estimează că pe planetă există între cinci și 10 milioane de specii, inclusiv cele nedescoperite.

Potrivit unui studiu al Departamentului de resurse sălbatice al Universității de Stat din Utah, „peste 47.000 de persoane din Statele Unite au solicitat anual asistență medicală după ce au fost atacate sau mușcate de animale sălbatice”.

Cel mai periculos animal

Potrivit a-z-animals.com, țânțarii sunt cele mai periculoase animale din lume, ucigând anual între 750.000 și 1 milion de oameni, conform estimărilor. Cu până la 110 trilioane de țânțari pe planetă, insectele pot transmite boli letale precum malaria, febra dengue, virusul West Nile și virusul Zika. 16.000 de țânțari există pe planetă pentru fiecare persoană.

Potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor, 435.000 de persoane au murit din cauza malariei în 2017. Această boală amenință aproape jumătate din populația lumii, iar filarioza limfatică afectează „120 de milioane de persoane din 72 de țări”.

Pentru a evita înțepăturile de țânțari, CDC recomandă folosirea unui repelent împotriva insectelor, îmbrăcăminte cu mâneci lungi suficient de acoperitoare, plasme la ferestre și uși, aer condiționat și plase de țânțari pe cărucioare sau pe zonele de dormit și de locuit.

CDC subliniază importanța de a curăța și de a goli recipientele care conțin apă, deoarece acestea pot deveni locuri de cuibărit pentru țânțari.

Ce trebuie să faceți dacă sunteți mușcat de un țânțar? Simptomele înțepăturilor de țânțar includ o umflătură roșie cu mâncărimi și umflături, vezicule mici și pete întunecate asemănătoare unor vânătăi, precizează CDC. Reacții mai extreme – frecvente la copii, adulți care nu au mai fost mușcați niciodată și la cei cu un sistem imunitar compromis – constau în umflături, roșeață, febră, urticarie și ganglioni limfatici umflați.

Pentru a trata o mușcătură de țânțar, spălați zona mușcăturii cu apă și săpun. Folosiți o pungă de gheață timp de 10 minute, combinată cu o cremă anti-mâncărime și un amestec de bicarbonat de sodiu și apă pentru a reduce umflarea și mâncărimea. Nu scărpinați mușcătura, deoarece acest lucru poate provoca infecții.

Dacă simptomele mușcăturii se agravează, este posibil să fie infectată sau să fi contractat o boală. Contactați furnizorul de servicii medicale pentru tratament și pentru următorii pași în cazul în care starea dumneavoastră se agravează.

Care este cel mai agresiv animal din lume?
Crocodilul de Nil este cel mai periculos animal din lume mai ales pentru că acesta consideră oamenii o „parte obișnuită a dietei sale”, potrivit a-z-animals.com. Animalul poate cântări până la 1.650 de kilograme și poate fi găsit în 26 de țări din Africa subsahariană. În fiecare an, crocodilii de Nil ucid sute de oameni, precizează a-z-animals.com.

Crocodylus niloticus poate rămâne nemișcat timp de ore întregi, fie la plajă, fie scufundat în apă. Cu toate acestea, în acel moment, el este foarte atent la ceea ce se întâmplă în mediul său. Faptul că își ține gura deschisă, în afară de faptul că este esențial pentru termoreglare, ar putea fi asociat cu un semnal de amenințare, îndreptat către alte specii.

Crocodilii Nilului sunt înotători excelenți, putând înota până la 30 de minute la o viteză de 30 până la 35 km/h. De asemenea, pot fi scufundate sub apă timp de câteva minute.

Pe uscat, această reptilă se târăște în mod normal pe burtă, dar, de obicei, merge și cu trunchiul ridicat de pe sol. Speciile mai mici galopează, deși cele mai mari pot efectua o mișcare rapidă și surprinzătoare la viteză mare, ajungând până la 14 km/h.