Sari la conținut
Home » Când dezvoltă câinii sentimente? Emoțiile animalului de companie, explicate

Când dezvoltă câinii sentimente? Emoțiile animalului de companie, explicate

caini și pisici; sursă foto: lovetoknowpets.com

Câinii simt și exprimă emoții! Cu toate acestea, atribuirea de cuvinte umane și cauze profunde acestor emoții nu este întotdeauna cea mai bună modalitate de a le descrie.

„Pe de o parte, poate fi util să folosim cuvinte precum „gelozie” pentru a conceptualiza și a relaționa cu sentimentele câinilor”, spune Dr. Julia Espinosa, cercetător postdoctoral la National Science Foundation, care studiază modul în care genele, creierul și experiențele de viață influențează frica și reactivitatea la câini.

Dar antropomorfizarea, atribuirea sentimentelor umane animalelor, comportă riscul de a rata semnalele care explică mai exact sentimentele și nevoile câinelui dumneavoastră. O abordare mai bună implică considerarea sentimentelor câinelui dumneavoastră pe o scară de la foarte negativ la foarte pozitiv.

Ce sentimente experimentează animalul de companie

Câinii au o mulțime de sentimente! De fapt, ei își exprimă emoțiile tot timpul prin limbajul corpului, cum ar fi mișcarea cozii, poziția urechilor și expresiile faciale subtile. Din punct de vedere tehnic, „dragostea” este un concept uman, dar puteți evalua relația cu câinele dumneavoastră prin puterea legăturii și nivelul de încredere dintre voi.

Chiar dacă animalul de companie nu experimentează dragostea în același mod ca și oamenii, ei formează totuși legături sociale puternice cu oamenii lor preferați, spune Dr. Olivia Reilly, cercetător postdoctoral la National Institutes of Health care examinează modul în care hormoni precum oxitocina influențează legăturile de atașament dintre câini și copii.

Experții cred că oxitocina, un hormon eliberat în timpul interacțiunilor sociale, ajută la promovarea formării unor legături sociale puternice, iar unele dovezi sugerează că patrupezii experimentează un val de oxitocină atunci când privesc în ochii persoanei preferate.

Câini, frică și anxietatea de separare

Câinii au aceiași hormoni care joacă un rol în răspunsul uman la stres. Acest lucru sugerează că probabil experimentează frica și anxietatea de separare în același mod ca și oamenii , deși, desigur, câinii și oamenii nu se tem, în general, de aceleași lucruri.

Câinii se pricep foarte bine la preluarea și imitarea emoțiilor umane. De fapt, sunt un pic prea buni la imitarea emoțiilor umane, spune Dr. Nicholas Dragolea, consultant certificat în comportamentul câinilor și fondator al Fetched. Atunci când un câine simte că părintele lor de companie se simte trist sau anxios, este probabil să se simtă și el trist sau anxios. Acest lucru se numește contagiune emoțională.

De asemenea, câinii pot deveni triști, anxioși sau deprimați din cauza unei schimbări în mediul lor, inclusiv pierderea unui alt animal de companie sau a unui om. Modificările față de comportamentele de bază ale unui câine pot fi semne de suferință emoțională, potrivit Dr. Dragolea. De exemplu, un câine care își pierde brusc interesul de a se plimba, de a se juca „fetch” sau de a mânca poate fi trist.

Alte sentimente rănite

Câinii nu au aceeași capacitate de gândire abstractă ca și oamenii. Așa că, deși pot experimenta frică și emoții similare cu gelozia, probabil că nu vor insista asupra acestor evenimente sau nu vor simți resentimente sau jenă.

Emoțiile precum gelozia sunt legate de instinctul primar al câinelui de a proteja resursele, inclusiv pe părinții lor de companie, potrivit Dr. Dragolea. De aceea, dacă animalul de companie vă surprinde în timp ce acordați mai multe atenție unui alt câine, este posibil să considere acest lucru o amenințare și să își ajusteze comportamentul în consecință.

Chiar și așa, asta nu înseamnă că sentimentele câinelui tău au fost rănite. Ceea ce dumneavoastră interpretați ca fiind sentimente rănite poate fi mai degrabă o schimbare de comportament învățat. De exemplu, câinii pot acționa subjugat atunci când aud un „Nu!” ascuțit sau supărat, pentru că asociază cuvântul cu acel limbaj corporal și ton negativ. De asemenea, ei pot experimenta teamă, ceea ce vă poate deteriora legătura.

Când dezvoltă câinii sentimente?

Dezvoltarea emoțională a câinilor este un subiect complex pe care experții nu îl înțeleg încă pe deplin. Ei știu, totuși, că structura de bază a creierului unui câine nu diferă prea mult de cea a creierului unei persoane. Așadar, este probabil ca oamenii și câinii să experimenteze emoțiile de bază în moduri comparabile, spune Sophie Barton, o doctorandă care studiază modul în care reproducerea selectivă și dresajul modelează creierul canin.

Emoțiile pe care câinii și oamenii le pot experimenta în mod similar includ: Frica; Frustrarea; Atașament; Jovialitatea; Bucurie;

Cățelușii pot începe să dezvolte sentimente încă de la vârsta de 3 săptămâni. În această perioadă, ei: tresar când aud zgomote puternice, ceea ce sugerează că simt frică. Manifestă semne de tristețe sau de suferință atunci când sunt departe de mama sau de colegii lor. Încep să inițieze jocul în timpul perioadei lor critice de socializare, când au între 3 și 12 săptămâni. Acest comportament este probabil influențat de emoțiile pozitive, cum ar fi fericirea, spune Barton.

De ce este important să înțelegeți sentimentele unui câine?

Empatia se referă la abilitatea de a înțelege emoțiile unei alte persoane (sau ale unui animal de companie!) și de a lua în considerare prin ce trece aceasta. Atunci când înțelegeți sentimentele câinelui dumneavoastră, vă va fi în general mai ușor să le interpretați comportamentul și să răspundeți la nevoile lor.

De exemplu, dacă câinele tău își bagă coada sau se ascunde, ai putea crede că se simte vinovat sau jenat – când, în realitate, îi este frică sau are dureri.

În cele din urmă, cel mai bun mod de a înțelege câinii implică învățarea limbajului corporal și a vocalizărilor individuale ale acestora, luând în considerare contextul și apoi aplicând acest lucru la sentimentele pe care știți că le pot experimenta câinii.

De asemenea, câinii își exprimă emoțiile atunci când comunică cu alți câini, așa că acordarea de atenție interacțiunilor dintre căței ar putea să vă învețe mai multe despre sentimentele și reacțiile lor. „Câinii își folosesc întregul corp pentru a-și comunica emoțiile”, spune Espinosa. „Ei exprimă ceva despre cum se simt cam tot timpul”, potrviti rover.com.