Sari la conținut
Home » Câinele pompier, Shiba, de la ISU Timiș se retrage la pensie

Câinele pompier, Shiba, de la ISU Timiș se retrage la pensie

Catelul Shiba Ciobănesc belgian Malinois ISU Timis

Câinele pompier, Shiba, de la ISU Timiș se retrage la pensie. Shiba este un Ciobănesc Belgian Malinois, în vârstă de nouă ani, care a intervenit alături de pompierii din Timiș ori de câte ori a fost nevoie.

După opt ani, câinele de serviciu Sema, căruia pompierii din Timiș i-au spus însă Shiba, a fost retras de la misiuni. Ciobănescul belgian Malinois născut în mai 2014 a fost atestat, în 2015, pentru specializarea „căutare salvare în mediul urban”, la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu.

Câinele pompier, Shiba, de la ISU Timiș se retrage la pensie

La sediul ISU Timiș a avut loc marți, 29 august, ceremonia militară cu prilejul trecerii în rezervă a lui Shiba. Inspectorul șef, colonel ing. Lucian-Vasile Mihoc, a citit Ordinul de trecer în rezervă, iar ceremonia s-a încheiat cu constituirea dispozitivului pentru defilare și defilarea plutoanelor din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Timișoara, conform Stiri de Timișoara

Câinele pompier, Shiba, a câștigat de mai multe ori Campionatul de dresaj al câinilor de serviciu din Ministerul Afacerilor Interne și acum a ieșit la pensie. El va pleca acasă alături de plutonierul adjutant Iulian Veleșcu.

După ce a fost antrenat, Shiba a fost repartizat la Timișoara, unde a făcut echipă, pe rând, cu plutonierul adjutant șef Florin-Cozmin Berian, plutonierul Dănuţ-Alexandru Pavel și plutonierul adjutant Iulian Veleșcu.

Shiba a participat la numeroase activități, iar în cadrul Campionatului de dresaj al câinilor de serviciu din Ministerului Afacerilor Interne, a obținut, alături de omul lui, de fiecare dată, locul I.

Câinele pompier, Shiba, de la ISU Timiș va fi înlocuit de Gaha

Pe toată durata serviciului, câinele a participat le opt convocări și antrenamente de specialitate cu agenții de poliție/subofițerii din cadrul MAI, 27 de ședințe demonstrative de dresaj; patru antrenamente de specialitate pentru misiuni de căutare-salvare urbană organizate la Centrul de Antrenament și Pregătire de Specialitate Hunedoara; cinci exerciții/ aplicații în mediu natural, împreună cu alți câini de serviciu din unități militare aparținând MAI; 24 exerciții/aplicații; șapte misiuni reale de căutare-salvare persoane dispărute în mediu natural.

Shiba a trecut în rezervă în 22 august, dar va rămâne în familia pompierilor, urmând să fi adoptat de plutonierul adjutant Iulian Veleșcu, alături de care a lucrat în ultimii ani.

Cateii Shiba si Gaha la ISU Timis
Cateii Shiba si Gaha la ISU Timis
sursa foto: ISU Timiș / Foto Lau

La ISU Timiș va veni Gaha, tot un Malinois, care are numai patru luni și, momentan, este la școală, la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea”.