Sari la conținut
Home » „Cadourile” aleatorii pe care le fac câinii înseamnă mai mult decât crezi. Explicația comportamentului, pe înțelesul nostru

„Cadourile” aleatorii pe care le fac câinii înseamnă mai mult decât crezi. Explicația comportamentului, pe înțelesul nostru

Câinilor le place să ne aducă lucruri. Cui nu i-a căzut vreodată cățelușul său o jucărie slobodă în poală? Aceste gesturi pot veni din senin, dar nu sunt întâmplătoare pentru câinele tău. Îți aduc cadouri cu un motiv. Trebuie doar să afli care este acel motiv.

De ce le aduc câinii lucruri stăpânilor lor

Câinii le aduc stăpânilor lor cadouri din câteva motive. Adesea, ei vor doar să interacționeze cu tine, dar îți pot aduce lucruri și pentru că vor să te facă fericit.

Indiferent care este motivul, este important să înțelegeți că nu trebuie să vă pedepsiți sau să vă certați câinele atunci când vă aduce un obiect (chiar dacă este ceva dezgustător pe care ați prefera să nu îl primiți). În schimb, practicați întărirea pozitivă pentru a încuraja ceea ce este acceptabil și ignorați ceea ce nu este.

  1. Vor să vă facă pe plac

Dacă primești un cadou la întâmplare de la câinele tău, doar pentru că, acesta ar putea afișa un comportament străvechi de vânătoare în haită al strămoșilor lor lupi. Această explicație nu este definitivă, dar unii oameni teoretizează că atunci când câinele tău îți aduce ceva pe care îl asociază cu mâncarea, chiar și ceva ce ție ți s-ar putea părea dezgustător, cum ar fi un șobolan sau o pasăre moartă, ar putea să își semnaleze afecțiunea prin faptul că împarte premiul cu tine.

Chiar dacă rasa câinelui nu este cunoscută în mod normal pentru recuperarea hranei, este posibil ca acesta să aibă totuși niște instincte înnăscute și naturale de vânătoare (sau de scotocire) care îl determină să vrea să împartă cu colegii de haită. 

Țineți minte doar să nu vă pedepsiți câinele pentru acest comportament. Probabil că doar semnalează încrederea și dorința de a avea grijă de tine.

  1. Manifestă un comportament de recuperare

Unii câini sunt recuperatori înnăscuți. Atunci când câinele tău îți aduce un cadou, ar putea fi din cauza acestui comportament instinctiv. Chiar dacă nu ești un vânător, câinele tău poate aduce înapoi alte obiecte, cum ar fi o bucată de lemn sau un animal mort. Dacă manifestă acest comportament de recuperare, îți aduce obiecte pentru a avea o treabă și pentru a-și îndeplini scopul. 

Labrador Retriever: Unul dintre cei mai populari câini de familie din lume, Labradorii au fost crescuți inițial pentru a recupera păsări de apă pentru vânători.

Golden Retriever: Dezvoltat pentru a recupera păsările de apă, Goldens sunt renumiți pentru comportamentul lor prietenos și tolerant.

Flat-Coated Retriever: Cunoscuți pentru personalitatea lor unică, acești retrieveri au fost crescuți inițial pentru a recupera vânatul de pe uscat și din apă.

Chesapeake Bay Retriever: Crescuți pentru recuperarea pe apă, Chessies sunt cunoscuți pentru puterea, inteligența și versatilitatea lor.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever: Crescut pentru a atrage și a recupera păsările de apă, Tollers sunt cunoscuți pentru dispoziția lor jucăușă și energia lor nelimitată.

Springer Spaniel englezesc: Renumiți pentru agilitatea și rezistența lor pe teren, sunt adesea folosiți pentru a depista și a recupera vânatul.

  1. Sunt în căutare de atenție

La fel ca tine, câinele tău se poate plictisi dacă nu face suficient exercițiu mental sau fizic. Patrupedul tău ar putea să-ți aducă lucruri pentru a-ți atrage atenția. 

Nu este o surpriză faptul că lor le place să se joace. Și mulți câini vor să se joace cu tine. Atunci când îți aduce ceea ce pare a fi un băț la întâmplare, probabil că vrea să se joace. Același lucru este valabil și pentru câinii care aduc ceva de genul unei mingi de tenis. Jucăriile îi oferă câinelui tău o stimulare mentală și fizică. Nu uitați să vă rezervați timp de joacă cu cățelul dumneavoastră.

Unii – în special cei care nu sunt antrenați să recupereze sau cărora le place doar să tragă – pot să vă aducă jucăriile, dar refuză să vă lase să le luați. Câinele poate să țină obiectul și să se agite când îl atingeți, trăgându-l departe de dumneavoastră. Este în regulă să vă jucați de-a trasul de mânecă, dar fiți atenți, acest lucru poate îngreuna preluarea obiectelor de la câinele dumneavoastră în viitor.

De unde provine comportamentul câinelui de a oferi cadouri

Originile comportamentului de a oferi cadouri pot fi destul de adânci, de fapt. Acest lucru se datorează faptului că oferirea de cadouri are probabil legătură cu instinctele de vânătoare și cu împărțirea hranei în haită, iar aceste comportamente sunt probabil motivul pentru care primii oameni și strămoșii lupi ai câinilor noștri au ajuns să se întâlnească în primul rând.

Sunt cele mai vechi animale domesticite și sunt alături de noi de aproape 40.000 de ani (dacă nu mai mult). Unii cercetători cred că, inițial, lupii se hrăneau cu gunoaie din așezările umane, cu puține beneficii pentru noi. Acum, însă, această teorie a făcut loc ideii că lupii și oamenii s-au unit probabil din interes reciproc, pentru a împărți hrana și pentru a lucra împreună la vânătoare.

Acest lucru este incredibil de interesant, deoarece înseamnă că nu ne-am domesticit doar câinii – ei ne-au domesticit, de fapt, într-un fel, pe noi. Am evoluat împreună pentru a lucra în echipă, ceea ce înseamnă că nu numai că oamenii selectau cei mai prietenoși lupi pe care să-i hrănească, dar și că lupii selectau (oarecum) cei mai prietenoși oameni care să împartă hrana cu ei. A fost un efort de echipă, iar câinele tău s-ar putea să-ți ofere lucruri în dar pe baza acestei legături sociale străvechi pe care am construit-o împreună.

Cum să vă protejați bunurile

Mulți câini, și mai ales cei cărora le place să recupereze, deseori se fixează pe orice lucru care miroase ca tine. Toți câinii pot avea acest comportament, dar rasele de retriever sunt cel mai frecvent asociate cu el. Acest lucru poate fi o pacoste dacă încercați să puneți rufele deoparte, de exemplu. Din fericire, există modalități de a vă împiedica câinele să vă dăruiască șosetele murdare:

Supraveghează-ți cățelul ori de câte ori se plimbă pe aici. Puteți face acest lucru punând porți acolo unde nu ar trebui să fie. Asigurați-vă că puneți deoparte orice lucru cu un miros puternic. Păstrați medicamentele și alimentele inaccesibile, la fel cum ați face-o dacă ați avea un copil în casă.

Evitați să întăriți comportamentul. Nu vă certați câinele, dar nici nu reacționați atunci când vă aduce ceva cu care nu vreți să se joace. Nu faceți din asta un joc. Dacă îți aduce ceva și îl urmărești sau te joci de-a trasul de păr cu el, îl înveți cum să-ți atragă atenția.

Învață-ți câinele să renunțe la ceva din gură cu comenzile „Aruncă-l” și „Lasă-l”. Acestea vă vor fi foarte utile pe parcurs, potrivit lovetoknowpets.com.