Sari la conținut
Home » Explicația unui comportament amuzant întâlnit la câini! De ce zgârie patrupedul pâmântul după ce-și face nevoile

Explicația unui comportament amuzant întâlnit la câini! De ce zgârie patrupedul pâmântul după ce-și face nevoile

Ați văzut vreodată câinele zgâriind cu picioarele din spate după ce și-a făcut treaba? Arată destul de amuzant atunci când face acest lucru, ca și cum și-ar șterge membrele din spate. Însă, nu toți câinii manifestă acest comportament și poate varia în intensitate. Unii patrupezi pot lovi doar o dată fiecare laba și pleacă, în timp ce alți câini lovesc și alternează picioarele de mai multe ori.

Unii părinți de câini sunt stânjeniți de vigoarea loviturilor, câinii lor ar putea chiar să ridice bulgări de pământ și smocuri de iarbă. Așadar, de ce lovesc câinii iarba și mizeria după ce își fac nevoile? Și ar trebui să faceți ceva în privința asta?

Este normal pentru câini să lovească după ce fac caca?

Lovirea picioarelor din spate după eliminare este cunoscută sub numele de zgârierea solului și este ceva normal. Acest comportament a fost observat și la canidele sălbatice, cum ar fi lupii și coioții. Mulți cercetători cred că este o formă de comunicare între câini.

Zgârietura la sol a fost menționată ca un semnal compozit care implică componente chimice și vizuale de comunicare. Mișcarea de lovire este o demonstrație vizuală pentru alți câini și poate ajuta la răspândirea mirosului de urină. 

Deoarece mirosurile de urină sunt de scurtă durată, zgârieturile de pe sol servesc ca semne de durată mai lungă pentru a indica prezența câinelui în zonă.

Dispersia mirosului și afișarea vizuală

Unii oameni de știință cred că acest comportament ajută la dispersarea mirosului, nu neapărat zgârierea doar pentru a răspândi urina în jur, ci și pentru a lăsa mirosuri de la labele câinelui. Mirosurile pot fi eliberate de la tampoanele interdigitale ale unui câine, sau de la labe.

Alți oameni de știință cred că patrupezii transmit mesaje vizuale către alți câini. Ca parte a zgârieturilor, câinii marchează de obicei solul cu tăieturi. Atunci când nu sunt prezenți alți câini, tăieturile își spun propria poveste oricărui patruped care le vede.

Atunci când sunt prezenți alte animale de companie , zgârieturile de pe sol sunt un afișaj vizual pentru ceilalți canini. Un studiu realizat de Bekoff (1979) pe câini care trăiesc în libertate a constatat că este mai probabil ca zgârieturile să se producă atunci când alți câini sunt prezenți fizic. Zgârieturile la sol apar de obicei după ce un câine a făcut o demonstrație de ridicare a picioarelor, cu sau fără urinare. Zgârieturile la sol pot apărea, de asemenea, după defecație.

Oamenii de știință au observat că patrupezii masculi care au prezentat zgârieturi la sol au fost frecvent evitați de ceilalți câini, atât în timpul actului, cât și imediat după aceea. Însă prezența urinei sau a zgârieturilor pe sol nu i-a descurajat pe ceilalți câini să se apropie.

Sunt anumiți câini mai predispuși să lovească după ce fac caca sau pipi?

Câinii masculi sau femele, de toate mărimile și rasele, se pot angaja în zgârieturi la sol. În observațiile lui Bekoff, aproximativ 9% dintre masculi și femele au prezentat acest comportament. Câinii aflați în libertate au avut o rată mai mare de comportament de zgâriere a solului atunci când au avut conflicte cu alte exemplare care nu făceau parte din haita lor.

Un alt studiu de cercetare a constatat că este mai probabil ca blănoșii seniori dintr-un adăpost de animale  să prezinte un comportament de zgâriere a solului în comparație cu câinii adulți și tineri (McGuire, 2016). De asemenea, era mai probabil ca aceștia să o facă după defecație.

Câinii care au prezentat un comportament de zgâriere a solului după defecare au avut, de asemenea, cel puțin un episod de comportament de zgâriere a solului după urinare. Cu toate acestea, zgârierea la sol nu apare întotdeauna după fiecare episod, uneori poate apărea după ce un câine a mirosit pur și simplu pământul.

Motive pentru care câinii își lovesc picioarele din spate după ce își fac nevoile

Acum că avem câteva informații despre câinii care dau cu piciorul în iarbă sau zgârie pământul după ce merg la toaletă, iată care sunt motivele pentru care o fac. Cercetătorii au descoperit că zgârierea solului se produce mai des de-a lungul granițelor teritoriale la câinii care trăiesc în libertate.

În cazul câinilor care aparțin cuiva, părinții lor pot observa că zgârierea la sol este mai probabil să apară în curtea lor, în fața casei sau pe terenurile din apropierea casei lor. În cazul locuitorilor din mediul urban, este posibil ca acest comportament să se manifeste mai degrabă în fața blocului de locuințe sau într-un parc local pe care îl frecventează. 

Este posibil ca acești câini să semnalizeze că acestea sunt locuri pe care le frecventează pentru a-i anunța pe ceilalți câini din zonă de prezența lor. Nu uitați că atunci când își lovesc labele din spate, ei lasă și un miros de la labele lor în pământ sau în iarbă.

Concluzii

În cazul câinilor care trăiesc în libertate, comportamentul de zgâriere a solului a fost mai probabil să apară în timpul întâlnirilor cu câini necunoscuți. În cadrul unei haite care trăiesc în libertate, câinii de rang mai înalt aveau o probabilitate mai mare de a zgâria pământul. Un studiu a constatat că ceilalți câini stăteau departe de câinii care aveau un comportament de zgâriere a solului.

Aceasta poate fi o strategie adoptată de câini pentru a-i împiedica pe ceilalți să se apropie de ei. Un cercetător a raportat că acest comportament a fost folosit ca o manifestare de „intimidare” față de alți câini. Zgârieturile sunt lăsate în sol ca marcaje vizuale. Uneori, acestea pot fi greu de văzut atunci când câinii din mediul urban își ridică labele pe trotuarul dur.

Nu este nevoie să vă împiedicați câinele să își lovească picioarele după ce face caca sau pipi, cu excepția cazului în care ridică multă mizerie sau iarbă sau o face cu atâta vigoare încât își rănește unghiile sau labele, potrivit petmd.com.