Sari la conținut
Home » Bacteriile din stomacul vacilor pot ajuta la reciclarea plasticului

Bacteriile din stomacul vacilor pot ajuta la reciclarea plasticului

Bacteriile din stomacul vacilor pot ”Devora” anumite tipuri de plastic, inclusiv polietilenul tereftalat (PET). Știți, acela utilizat în sticlele pentru suc și alte ambalaje alimentare.

Oamenii de știință au descoperit acești microbi în lichidul care a fost extras din rumen. Rumenul este cel mai mare compartiment al stomacului unui rumegător. De altfel,  rumegătorii se bazează pe microorganisme pentru a le ajuta să descompună dieta lor de vegetație grosieră.

Bacteriile din stomacul vacilor este eficient

Văcuța adoptată de o familie de cerbi
Văcuța adoptată de o familie de cerbi.

Rumenul acționează ca un incubator pentru aceste bacterii, care fie digeră, fie fermentează alimentele consumate de o vacă. Cercetătorii au bănuit că unele bacterii care se ascund în rumenul vacii ar trebui să fie capabili să digere poliesteri. Este vorba despre substanțe ale căror molecule componente sunt legate prin așa-numitele grupe ester.

Acest lucru se datorează faptului că, datorită dietei lor erbivore, vacile consumă un poliester natural produs de plante, numit cutină.

Fiind un poliester sintetic, PET are o structură chimică similară cu această substanță naturală. Cutina constituie cea mai mare parte a cuticulei, sau stratul exterior ceros al pereților celulelor vegetale. Ea poate fi găsită din abundență în coaja roșiilor și a merelor, de exemplu. Așa ne asigură  Doris Ribitsch, cercetător principal la Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Viena.

Care este misterul

„Atunci când microbii vor să pătrundă în astfel de fructe, ele produc enzime care sunt capabile să scindeze această cutină.” Adică să despartă legăturile chimice din cadrul substanței, spune Ribitsch.

Mai exact, o clasă de enzime pot hidroliza cutina, ceea ce înseamnă că acestea pornesc o reacție chimică. Reacția face ca moleculele de apă să spargă substanța în bucăți.

Ribitsch și colegii săi au izolat astfel de enzime din microbi și și-au dat seama că vacile ar putea fi o sursă de bacterii care ronțăie poliesterul.

Mai mult de atât

De fapt, în noul lor studiu, publicat în revista Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, cercetătorii au adus noi descoperiri. Bacteriile din rumenul vacilor pot degrada nu numai PET, ci și alte două materiale plastice destul de dure. Una este polibutilenă adipată tereftalat (PBAT), utilizată în pungile de plastic compostabile. A doua este polietilena furanoat (PEF), produsă din materiale regenerabile, derivate din plante, potrivit livescience.