Sari la conținut
Home » Atunci când capriciile mustăcioasei devin insuportabile. Cauze și tratament pentru o pisică neascultătoare

Atunci când capriciile mustăcioasei devin insuportabile. Cauze și tratament pentru o pisică neascultătoare

pisică agresivă

Pisicile sunt un mic mister. Spre deosebire de câini, care au reputația de a fi cei mai buni prieteni ai omului, prietenii noștri felini par să ne considere un rău necesar. Le curățăm litierele, le umplem vasele de apă și le cumpărăm copaci pe care să se cațere pentru a putea scăpa de noi.

De asemenea, spre deosebire de câini, pisicile sunt prădători înnăscuți, cunoscute pentru faptul că sunt atât de dăunătoare pentru ecosistem încât este mai bine să le ținem în casă.

Aranjamentul poate provoca unele fricțiuni, dar noi ne iubim pisicile oricum. Când un animal de companie începe să facă ceva din senin, ne putem îngrijora că nu este un comportament obișnuit al pisicilor. Este o pisică care face pipi în afara litierei un motiv de îngrijorare? Dar atunci când pisicuța ta începe să zgârie totul? Considerați acest ghid de comportament al pisicilor ca fiind un decodificator al isprăvilor pisicii,  și ce puteți face, dacă puteți face ceva în legătură cu ele.

Urinatul în afara litierei

Un avantaj de a avea o pisică în loc de un câine: Pisicile tind să fie mai ușor de dresat la oliță. Ele știu să meargă la litieră. Poate fi îngrijorător dacă pisica ta începe brusc să facă pipi în afara ei. Urinatul în afara litierei este uneori clasificat drept „comportament rău al pisicii”, ceea ce duce la returnarea animalelor la adăposturi.
Acest comportament comun al pisicilor este adesea un strigăt de ajutor. Pisica poate:

Să aibă probleme urinare sau o boală metabolică, cum ar fi diabetul.
Să dorească să îi curățați cutia mai des
Să se simtă stresată de o schimbare în viață, cum ar fi un nou animal de companie, un bebeluș sau o casă nouă
Să nu reușească să ajungă la litieră din cauza unei probleme de mobilitate.

Soluția: În primul rând, apelați la veterinar pentru a exclude problemele medicale. Asigurați-vă că litiera este accesibilă și că nu se află în apropierea alimentelor sau băuturilor. Fiecare pisică ar trebui să aibă cel puțin o litieră personală. Curățați temeinic locurile în care pisica dumneavoastră a făcut pipi folosind un eliminator de mirosuri pentru a reduce tentația de a marca din nou.

Zgârieturi peste tot

Zgârierea este un comportament obișnuit al pisicilor. Este instinctiv și servește mai multor scopuri, printre care:

Eliberarea stresului; exprimarea entuziasmului; îndepărtarea părților moarte ale unghiilor; întinderea
plictiseală; marcarea
Soluția: Nu veți reuși niciodată să renunțați complet la scărpinat. Cheia este redirecționarea obiceiului, astfel încât pisica să zgârie ceva al ei și nu canapeaua ta. Puneți la dispoziția pisicuței posturi de zgâriat robuste în jurul casei. Unii copaci vin chiar și cu ele. Schimbați stâlpii atunci când sunt sfărâmicioși, astfel încât pisica să aibă ceva proaspăt și robust.

Te scuipă sau pe cineva pe care îl iubești
Auzind o pisică șuierând vă poate opri din drum. Pentru asta este concepută. O pisică poate șuiera din mai multe motive, printre care:

Să vă avertizeze pe dumneavoastră sau pe altcineva – o persoană sau un animal – să vă retrageți; se află în suferință.
Sunt stresate, cum ar fi din cauza unui nou animal de companie în casă.
O sesiune de joacă a devenit un pic prea dură pentru gustul lor
Soluția: Șuieratul poate fi un ultim avertisment înainte ca o pisică să acționeze fizic, cum ar fi lovirea sau zgârierea. Dacă este posibil, acordați-i prietenului  felin ceva spațiu, mai ales dacă afișează un alt limbaj corporal care semnalează supărare, cum ar fi spatele arcuit și coada stufoasă.

Țineți noile animale de companie într-o altă cameră și prezentați-le încet pisicii  folosind schimburi de mirosuri și adulmecând prin intermediul unei porți. Asigurați-vă că persoanele din casă, inclusiv copiii mici, tratează pisica cu blândețe și respect. Discutați cu medicul veterinar pentru a exclude orice problemă medicală în cazul în care șuieratul pare să apară de nicăieri și nu are legătură cu jocul dur sau cu un incident izolat și stresant.

Pisica de interior încearcă să scape

Vă țineți pisica în casă pentru a o proteja pe ea și animalele sălbatice. Ați încercat să faceți din ea un loc confortabil și distractiv, cu o mulțime de perdele la fereastră, jucării, apă și copaci pentru pisici. Cu toate acestea, felina  încăpățânată încearcă să fugă pe ușă de fiecare dată când o deschideți.

Poate că reușește chiar să evadeze cu succes o dată sau de două ori – este supărător, deoarece doriți să o țineți în siguranță. Este, de asemenea, normal. Puteți scoate pisica din sălbăticie, dar nu puteți scoate sălbăticia din pisică. Pisicile vor să exploreze și să vâneze.

Soluția: Păzește-ți spatele când pleci pe ușă. Dacă observați că pisicatârăște spre dumenasovastră, spuneți-i calm, dar ferm, să se oprească. Ați putea arunca o jucărie pe care să o urmărească. Dacă este persistentă, luați în considerare posibilitatea de a pune folie de aluminiu lângă ușă, nu le place senzația sub labe. Sterilizați-le sau castrați-le pentru a reduce nevoia de a hoinări pentru a se împerechea. Asigurați-vă că  este microcipată, astfel încât să vă poată fi returnată în siguranță în cazul în care iese afară.

Pisica dumneavoastră se ascunde

Câinilor le place adesea să se ghemuiască în poala noastră, iar unele pisici fac la fel. Altora le place să se ascundă. Poate că pisica dumneavoastră se ascunde constant – chiar și de dumneavoastră – sau poate că o face atunci când cineva nou este în casă. Unele pisicuțe se simt în siguranță atunci când se ascund, în special în spații închise.

Soluția: În loc să vă gândiți să ascundeți comportamentul rău al pisicii, respectați limitele animalului dvs. de companie. Asigurați-vă că au o mulțime de spații sigure în care să stea, pline de paturi confortabile, stâlpi de zgâriat și jucării. Dacă pisica nu se ascunde de obicei, dar dispare brusc, ar putea însemna că este bolnavă sau are dureri. Chemați medicul veterinar.
Uneori, depistarea timpurie a problemelor, cum ar fi problemele urinare, poate salva vieți și, cel puțin, poate anula comportamentul și o poate menține pe pisica ta fericită și fără dureri.

În lipsa unei probleme medicale sau de siguranță, s-ar putea să trebuiască să vă acceptați pisica așa cum este ea – s-ar putea să nu fie foarte sociabilă și să prefere să se ascundă. Este posibil ca altor pisici să nu le placă să se joace sau să fie mângâiate în anumite zone, așa că evitați aceste obiceiuri. Fără supărare, dar poate comportamentul tău este cel care te deranjează, nu al pisicii tale, informații culese de pe platforma pawtracks.com.