Sari la conținut
Home » Alabai, rasă de câini veche de 4.000 de ani. Origini și istorie

Alabai, rasă de câini veche de 4.000 de ani. Origini și istorie

Alabai,una dintre cele mai vechi rase de câini din lume; sursă foto: animalscomparison.com

Câinele Alabai este una dintre cele mai vechi rase de câini existente în lume. Originar din Asia Centrală a fost folosit inițial pentru a proteja animalele și alte proprietăți.

Au reușit să facă acest lucru datorită temperamentului lor puternic și curajului deosebit. Astăzi, sunt încă folosiți ca și câine de pază și apărare în mediile de lucru, deși este o rasă rară în afara Asiei.

Rasa de câini Alabai; sursă foto: Wikipedia
Rasa de câini Alabai; sursă foto: Wikipedia

Originea rasei de câini Alabai

Cunoscut și sub numele de câinele ciobănesc din Asia Centrală, Alabai este una dintre cele mai vechi rase de câini existente. Există aproximativ 4.000 de ani de istorie în spatele acestei rase de câini deosebite. Este o rasă care a apărut prin selecție naturală, provenită probabil din mastiffii tibetani și câinii ciobănești mongoli.

Originea lor a avut loc în triburile nomade din Asia Centrală, unde acești câini mari și corpolenți erau folosiți pentru a proteja vitele și alte bunuri împotriva prădătorilor și hoților. Astăzi, sunt încă folosiți ca și câini de muncă, în special pentru pază. Ei pot fi găsiți cel mai frecvent în: Afganistan; Iran; Kazahstan; Kârgâzstan; Tadjikistan; Turkmenistan; Uzbekistan.

Caracteristicile rasei de câine Alabai

Alabai (uneori ortografiat Alabay) este o rasă de câini de talie mare. Sunt corpolenți, robust și au mușchi puternici. Mai exact, masculii ating de obicei o greutate de 50-79 kg și o înălțime minimă de 70 cm. În timp ce femelele cântăresc între 40-65 kg și măsoară cel puțin 65 cm .

Federația Canină Internațională (FCI) îl include pe Alabai în grupa 2, formată din câini de tip Pinscher și Schnauzer. Printre aceștia se numără Molossoid, câinii de munte elvețieni și Cattledogs.

Alabai, o rasă veche de 4.000 de ani
Alabai, o rasă veche de 4.000 de ani; sursă foto: E-vet

Au un cap masiv: de formă dreptunghiulară, cu o depresiune fronto-nazală moderat definită. Trufa (nasul) este neagră, deși la exemplarele albe sau bej poate fi ceva mai deschisă. Ochii transmit o expresie încrezătoare și demnă: sunt de mărime medie.

Culoarea ochilor

Culoarea ochilor poate varia de la maro închis până la culoarea alunelor. Marginea pleoapelor este de obicei neagră.
Urechile sunt atârnate: au o dimensiune medie, formă triunghiulară și o inserție joasă. Este o rasă la care urechile sunt tăiate în mod tradițional.

Cu toate acestea, trebuie să precizăm că tăierea urechilor este o practică strict interzisă în unele țări. Inclusiv în România. Gâtul este puternic și musculos: se termină într-un piept adânc și lat. Membrele sunt puternice: au mușchi puternici, în special coapsele.

ciobanescc de Asia Centrală; sursă foto: E-vet.com
Ciobanesc de Asia Centrală; sursă foto: E-vet.comCreated with The GIMP

Coada este groasă la bază și așezată puțin mai sus: atârnă până la coccis în formă de seceră. Când animalul este în alertă, aceasta se ridică până la nivelul spatelui sau mai sus. În mod similar, este obișnuit să se găsească exemplare din această rasă cu coada tăiată, deși avem aceeași părere despre acest lucru ca și despre tăierea urechilor.

Părul este dublu stratificat, abundent, neted și gros: majoritatea exemplarelor au părul de aproximativ 3-5 cm lungime, deși în unele cazuri poate fi mai lung. Este o rasă foarte rezistentă, capabilă să se adapteze la o mare varietate de climă. Acum că am văzut caracteristicile câinelui Alabai, să aruncăm o privire mai atentă la culorile și modelele de blană ale acestora.

Haina de culori

Blana Alabaiului poate fi de aproape orice culoare (alb, negru, gri, maro-roșcat, maro-cenușiu, gri-maroniu, tuns), cu excepția albastrului genetic sau maro genetic în orice combinație sau a unei blănuri negru pe cafeniu.

Condițiile dure de viață și munca de câine de pază au influențat caracterul Alabaiului. În general, sunt câini cu un temperament puternic, fiind încrezători în sine și mândri. Sunt protectori față de familia lor. Dar, în același timp sunt câini destul de independenți care se așteaptă să fie tratați cu respect.

Sunt câini neîncrezători, care au tendința de a fi suspicioși față de persoane sau animale necunoscute. În ciuda faptului că au un caracter puternic. Sunt câini stabili, calmi și liniștiți, care se adaptează bine la schimbările din mediul înconjurător.

Sănătatea rasei de câini

Sunt câini de pază care se remarcă prin rezistență, curaj în fața prădătorilor și instinctul lor natural de teritorialitate. Atunci când se simt amenințați, reacționează rapid, cu toată siguranța și seriozitatea. Alabai rasa de câine de formare și educație

Alabai este o rasă care are nevoie de timp pentru a se maturiza. Caracterul lor este forjat în primii trei ani de viață. Este esențial ca în această perioadă să primească o educație adecvată. În general, au nevoie de o socializare extinsă și de utilizarea unor tehnici de dresaj răbdătoare pe tot parcursul vieții.

Fiind o rasă cu un caracter puternic și mândru, nu este recomandată îngrijitorilor neexperimentați sau celor care nu au cunoștințe de educație și comportament canin. Dacă au avut parte de o socializare slabă sau de neglijare când erau tineri, pot fi dificil de socializat ca și câine adult.

Ciobănescul Alabai sau Ciobănescul din Asia Centrală este un câine rezistent, care are mai puține boli genetice decât majoritatea celorlalte rase.Cu toate acestea, nu este scutit de a suferi de patologii care le reduc bunăstarea și speranța de viață, patologiile articulare fiind cele mai frecvente la această rasă, potrvit animalwised.com.