Sari la conținut
Home » Ai un câine despre care crezi că este de rasă pură. Pașii de urmat pentru a obține certificatul pedigree

Ai un câine despre care crezi că este de rasă pură. Pașii de urmat pentru a obține certificatul pedigree

animalepierdute.ro

Nu toți câinii au un pedigree sau au nevoie de unul. Pentru persoanele implicate în creșterea și în expozițiile canine, pedigree-ul este o parte crucială a activității lor cu câinii.

Un pedigree este o schiță a istoriei genetice a câinelui dumneavoastră. Este similar cu ceea ce oamenii ar numi un arbore genealogic. Pedigree-ul enumeră cine au fost tatăl și mama câinelui și părinții lor, și așa mai departe. Pentru a fi valabil, un pedigree trebuie să fie înregistrat la un grup, cum ar fi American Kennel Club sau United Kennel Club.

sursă foto: lovetoknowpets.com
sursă foto: lovetoknowpets.com; câine premiat la concursurile internaționale

Ce nu este un pedigree de câine

O concepție greșită frecventă în rândul publicului care cumpără câini este aceea că un pedigree este o certificare a calității. Pedigree-ul unui câine vă va spune cine au fost strămoșii săi, dar nu vă va spune dacă blănosul este sănătos și dacă părinții au avut un temperament bun.

Informații din pedigree-ul unui câine

Indiferent de registrul la care a fost înregistrat pedigree-ul, există câteva informații comune pe care ar trebui să vă așteptați să le aibă un pedigree:

Data de naștere a câinelui;  caracteristicile fizice ale câinelui , cum ar fi culoarea; numele crescătorului și numele canisei:; linia genealogică, care de obicei merge până la patru-cinci generații în urmă.

sursă foto: lovetoknowpets.com; căței adorabili
sursă foto: lovetoknowpets.com; căței adorabili

Dacă vreunul dintre câinii din arborele genealogic a avut titluri speciale de obediență sau premii de expoziție, acestea ar trebui să fie enumerate și să apară sub formă de abrevieri, cum ar fi CH, CGC, CD etc.

Orice test genetic efectuat pe părinți va fi listat. Acestea apar, de asemenea, sub formă de abrevieri. Unele pedigriuri vor indica, de asemenea, un număr ADN care corespunde testelor ADN efectuate pe părinți.

În cele din urmă, un pedigree ar trebui să aibă un fel de sigiliu oficial din partea organizației de înregistrare care să demonstreze că este valabil. De asemenea, acesta va conține un număr de înregistrare a câinelui la asociația respectivă, care este unic .

Identificarea Pedigree-ului câinelui

Dacă ați cumpărat un câine și nu ați reușit să obțineți actele de la crescător sau poate le-ați pierdut, puteți obține o copie a pedigree-ului câinelui dacă crescătorul a depus actele la un registru. Pentru a găsi pedigree-ul, ar trebui să: aflați registrul care a fost folosit, cum ar fi American Kennel Club. Dacă nu cunoașteți registrul, puteți încerca să contactați asociațiile pentru a vedea dacă au un dosar despre câinele dumneavoastră.

Cele mai multe registre vă permit să căutați patrupedul fie pe baza unui număr de înregistrare, pe care îl are crescătorul, fie pe baza rasei și a numelui câinelui. Rețineți că numele câinelui este cel înregistrat și include o parte din numele canisei. Nu este „numele de apel”, cel pe care îl dați câinelui zi de zi.

sursă foto: lovetoknowpets.com; o cățelușă labrador cu puiuțul ei
sursă foto: lovetoknowpets.com; o cățelușă labrador cu puiuțul ei

Vizitați site-ul web al asociației și folosiți căutarea online sau contactați-i cu informațiile despre câinele dumneavoastră. Unele registre mai mari dispun de căutări online în baza de date:

De exemplu, American Kennel Club vă permite să căutați pedigree-ul câinelui și să obțineți o copie online. Pedigree-ul va merge până la patru generații.

United Kennel Club vă permite să comandați un pedigree pe trei, patru, șase sau șapte generații, pe baza informațiilor disponibile în baza lor de date.  Continental Kennel Club vă permite să achiziționați un pedigree care merge înapoi cu trei generații.

Dacă nu știți în ce registru se află pedigree-ul câinelui, puteți încerca să îl căutați pe Pedigree Online. Tot ce aveți nevoie este rasa câinelui și numele canisei.

În cazul în care câinele dumneavoastră nu are un pedigree

Dacă aveți un câine despre care credeți cu tărie că este de rasă pură, dar știți cu certitudine că ai săi crescători nu l-au înregistrat, nu veți putea obține un pedigree. Din nefericire, registrele se bazează pe crescătorii care transmit informații pentru a-și crea baza de date și, fără aceste informații, nu pot realiza un pedigree. 

S-ar putea să puteți convinge crescătorul să înregistreze cățelele anterioare, dar acest lucru implică timp și cheltuieli din partea acestuia. Chiar dacă dețineți informațiile, nu le puteți trimite în locul lor. Aveți totuși opțiunea de a obține o înregistrare condiționată pentru câinele dumneavoastră.

Înregistrări condiționate

O înregistrare condiționată este cea în care dumneavoastră, în calitate de proprietar al câinelui, depuneți o înregistrare pentru câinele dumneavoastră, împreună cu informații despre testul ADN. În cazul în care registrul nu are suficiente informații în baza de date pentru a stabili cel puțin trei generații de pedigree, dar poate cel puțin dovedi că al dumneavoastră animal de companie arată ca un câine de rasă pură și are cel puțin un părinte înregistrat. Acest lucru vă permite să înregistrați orice pui de câine al dumneavoastră în registru pentru a stabili un pedigree pentru generațiile viitoare.

Înregistrarea unui câine

Atunci când achiziționați un câine de la un crescător, acesta ar trebui să vă furnizeze certificatul de înregistrare pentru cățelul dumneavoastră, pe care îl primește atunci când a înregistrat puii. 

Acesta va fi apoi semnat de amândoi și trimis la registru. Veți adăuga informațiile de contact, precum și „numele de apel” al câinelui. Unii crescători vă permit să alegeți numele canisei, după ce vă consultați cu ei pentru a vă asigura că acesta îndeplinește criteriile de denumire ale registrului. 

În prezent, multe registre vă permit să faceți toate actele online, cum ar fi pagina de înregistrare a AKC și serviciile de înregistrare online ale UKC.

Diferența dintre pedigree și rasa pură

Pedigree și rasă pură sunt termeni înrudiți care pot fi înțeleși greșit de către un necunoscător. Un pedigree este arborele genealogic al unui câine care enumeră informații detaliate despre strămoșii lor și despre nașterea câinelui dumneavoastră.

Pur-sânge se referă la faptul că un câine a fost sau nu a fost procreat de doi câini din aceeași rasă. Cu alte cuvinte, nu este un câine de rasă  comună sau încrucișată.

Un câine cu pedigree este întotdeauna un câine de rasă pură, deoarece crescătorii nu țin evidența pedigree-urilor pentru câinii care nu sunt de rasă pură. Cu toate acestea, un patruped de rasă pură nu are întotdeauna un pedigree, deoarece nu toți crescătorii fac pasul suplimentar de a-i înregistra la o asociație.

Un pedigree este un lucru frumos de avut.Dacă plănuiți să-i înmulțiți sau doriți să intrați în lumea expozițiilor de conformație, atunci cu siguranță va trebui să aveți unul. Vorbiți cu crescătorul dumneavoastră, care ar trebui să fie dispus să vă ajute cu procurarea documentelor necesare de la registrul câinelui dumneavoastră, potrivit lovetoknowpets.com.